Cuprins:
Cine a fost Marie Tussaud
Munca lui Marie Tussaud a reflectat propria ei viață. Crescută în Elveția, unde lucra cu inimi de ceară și anatomie de unică folosință, ea a învățat să modeleze ceară de la un medic local, Philippe Curtius.
La prima ei incursiune în arta independentă, Marie a creat prima sa imagine în 1777, cea a celebrului filosof Voltaire. Această reprezentare, urmată de cele ale lui Jean-Jacques Rousseau și Benjamin Franklin, i-a stabilit reputația pentru caricaturile foarte realiste.
A fost invitată să se alăture curții regelui Ludovic al XVI-lea, să lucreze la sculpturile sale în colaborare cu coroana și să o învețe pe sora regelui, Elisabeth, să sculpteze în ceară. Ideea, deși a părut bună, s-a transformat rapid într-o întâmplare nefastă.
Considerată o simpatizantă a regelui, Marie a fost întemnițată de revoluționarii francezi la începutul domniei terorii și i s-a ras capul în vederea pregătirii pentru ghilotină.
Un prieten de familie al lui Curtius, mentorul ei elvețian, a ajutat-o să fie eliberată, însă a fost instruită de autorități să creeze măști mortuare și mulaje ale corpurilor pentru prada revoluționarilor: cadavrele Mariei Antoaneta, ale lui Jean-Paul Marat, ale lui Maximilien Robespierre și ale regelui Ludovic al XVI-lea.
În 1802, Tussaud a venit la Londra. Intenția sa era să călătorească prin Marea Britanie, aducând o expoziție itinerantă cu cele mai mari asemănări ale sale. Apariția războaielor napoleoniene a făcut imposibilă o călătorie de întoarcere, astfel că expoziția itinerantă a lui Tussaud a durat mult mai mult decât era planificat.
A călătorit prin toată Marea Britanie timp de trei decenii ca antreprenor itinerant. În 1835, la vârsta de 70 de ani, Marie s-a stabilit definitiv la Londra și a deschis prima sa expoziție permanentă pe Baker Street.
Muzeul lui Madame Tussaud și-a uimit primii vizitatori prin asemănările extraordinare ale unor chipuri celebre ale vremii.
După o viață prin reședințe regale, revoluție și expoziții itinerante, Tussaud a murit în 1850, la vârsta de 88 de ani. A lăsat în urmă un autoportret, o statuie care se află la intrarea în muzeul din Londra.
Muzeele care îi poartă numele adăpostesc acum colecții de ceară în întreaga lume. De la Amsterdam la Istanbul, de la New York la Tokyo, de la Viena la New Delhi, spectacolul itinerant al Mariei Tussaud s-a extins mult dincolo de casa sa din Baker Street.
Originile muzeului
Sculptorul Marie Tussaud a organizat prima sa expoziție de ceară la Londra în 1835, cerând șase penny pentru biletul de intrare. Aceasta a avut un succes uriaș, iar în 1884 muzeul a fost mutat în clădirea care găzduiește în prezent figurile de ceară, în expoziții împărțite în mai multe categorii.
În prima sală a muzeului are loc o petrecere, iar invitații sunt celebrități precum Morgan Freeman, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Brad Pitt sau Angelina Jolie. Poți să îți faci poză cu artistul tău preferat.
În zona de sport se află unii dintre cei mai buni sportivi, precum Tiger Woods și Mohammed Ali.
În zona familiei regale o vei găsi pe Regina Elisabeta a II-a. Prințul Charles și alți membri ai familiei sunt mai apropiați decât au fost vreodată de public.
Zona de cultură este dedicată celor mai mari minți ale tuturor timpurilor, precum William Shakespeare, Albert Einstein, Stephen Hawking, Pablo Picasso și Charles Darwin, printre alții.
Îi vei vedea apoi pe liderii mondiali. Într-o încăpere se află Barack Obama, Margaret Thatcher, Winston Churchill, Nicolas Sarkozy, Ronald Reagan, Tony Blair și Martin Luther King.
Calitatea figurilor de ceară este incontestabilă, toate proiectate cu lux de amănunte, în comparație cu alte muzee de ceară.
În ciuda faptului că este scump, Madame Tussauds este unul dintre cele mai vizitate muzee din Londra și este mereu plin de vizitatori la orice oră din zi.
Fiecare statuie de ceară din Madame Tussauds Londra este supusă unui proces de lucru de 6 luni înainte de a fi dezvăluită lumii. În jur de 300 de fotografii ale subiectului sunt luate în considerare pentru mărime, greutate, înălțime și alte nuanțe.
Lucruri interesante despre Madame Tussauds
Îngrijirea fiecărei statui se face cu spălări regulate de păr și retușuri de machiaj.
Giganticul supererou Marvel, Hulk, este cea mai mare statuie din muzeu, având o înălțime de 4,5 metri. Tinkerbell de la Disney este cea mai mică figurină de ceară.
Madame Du Barry este cea mai veche figurină de ceară din Muzeu, modelată de Curtius, în 1765. Curtius a fost angajatorul mamei Mariei Tussaud, care i-a lăsat creațiile sale Mariei.
Celebritățile trebuie să pozeze pentru sculptori pentru a obține măsurile corecte. Multe celebrități au trebuit să fie model de mai multe ori, inclusiv Regina Elisabeta.
Firul de mătase roșie este folosit pentru a recrea venele din interiorul globilor oculari, iar frânghiile înnodate sunt folosite ca vene pe tot corpul.
Hainele statuilor de ceară sunt uneori alese chiar de către celebrități. Unele articole vestimentare au provenit direct din garderobele vedetelor.
Ținând cont de natura cerii, toate statuile sunt realizate cu 2% mai mari decât persoana reală pentru a ține cont de ceara care se topește în timpul realizării.
Încă din ziua deschiderii sale, muzeul din Londra era cunoscut în primul rând pentru statuile sale de criminali de război și victime ale revoluției franceze.
O cameră a groazei care prezenta sculpturile a fost folosită la începutul anului 1843 pentru a-i atrage pe vizitatori.
O mulțime de statui de ceară au fost pierdute din primele colecții. Puține sculpturi au supraviețuit incendiului din 1925 și bombardamentului din 1941, majoritatea pieselor din colecție fiind distruse, scrie goldentours.com
Unii localnici nu au primit bine deschiderea filialei din Berlin a Madame Tussauds. Un localnic s-a apucat să distrugă o figură de ceară a lui Adolf Hitler, pe care o considera ofensatoare pentru că aduce un omagiu unuia dintre cei mai detestați oameni care au trăit vreodată.
Ai nevoie de o oră și jumătate ca să vizitezi tot muzeul. Cea mai puțin aglomerată oră este 9:00 dimineața. Sfârșitul de săptămână este cel mai inoportun moment pentru vizitat.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi care sunt cele mai apreciate muzee ale fotbalului din lume!