Cozonacul Chocolat
Ingrediente:
Maia: 100 g făină, 100 ml apă, 10 g drojdie; aluat: 33 g drojdie, 250 ml apă, 33 g lapte praf, 150 g făină, 150 g zahăr, 50 g zahăr brun, un ou întreg, un gălbenuş, 425 g unt, 15 g sare, 50 g stafide, 50 ml rom, 30 g coajă de lămâie/portocală; Cremă nucă: 1 kg nucă mărunţită,100 g stafide, 500 g zahăr, un albuş, rom.
• Enervează-l pe Scrooge şi poţi citi Libertatea.ro pe un laptop nou-nouţ!
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele pentru maia şi se lasă la dospit până la dublarea volumului. Se amestecă apoi ingredientele pentru aluat cu maiaua şi se malaxează într-un robot timp de 5 minute, la viteză mare. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Se ia o bucată de aluat de circa 600 de g şi se întinde într-o formă dreptunghiulară de 40/25 cm, peste care se presară 350 de g de cremă de nucă şi se formează o ruladă. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou pe deasupra. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină. Se lasă la dospit trei ore, după care se pun la copt circa 45 de minute – o oră la 180 de grade.
↑ Chef Tudor Constantinescu
Ouă cu trufe pe pat de ciuperci
Ingrediente ( 4 porţii ):
600 g ciuperci de sezon, 100 g trufe, 25 g prosciutto, 8 ouă, 20 g ceapă, 2 g pătrunjel, 5 g usturoi, 60 ml ulei de măsline, 3 g sare fină, 2 g piper negru zdrobit.
Pentru sosul demiglace: 1 kg oase de vită, 1 l vin roşu, 1 l apă, 3 morcovi, 2 cepe.
Mod de preparare:
Pentru acest preparat, avem nevoie de un sos demiglace, care trebuie pregătit cu câteva ore înainte. Se pun la cuptor oasele, cu morcovii şi cepele 30 de minute, să se rumenească puţin, iar apoi se pun la foc mic, împreună cu vinul roşu şi apa, circa 3 ore.
Ciupercile se trag la tigaie cu puţin usturoi, pătrunjel, sare şi piper, iar peste ele adăugăm puţin sos demiglace. Separat, se fierb ouăle, circa 6 minute, pentru a rămâne moi, şi se curăţă de coajă. Peste ele adăugăm trufele rase, iar deasupra, un chips de prosciutto, pe care l-am călit în tigaia încinsă în prealabil la 150°C, până când devine crocant.
↑ Chef Nicolai Tand
Medalion de somon
Ingrediente:
150 g file de somon, 25 g prosciutto, 80 g mazăre, 30 g vinete, 20 g ceapă, 20 g salată verde, 2,5 g coriandru fresh, 2 g busuioc fresh, 5 g usturoi, 60 ml ulei de măsline, 3 g sare fină, 2 g piper negru zdrobit.
• Vrei un SUPER laptop, o SUPER tabletă sau un SUPER aparat foto? SUPER SIMPLU! Împobodeşte un SUPER-brad!
Mod de preparare:
fileul de somon se sărează şi se piperează, se taie în trei bucăţi, după care se pune la prăjit (pe partea cu piele) în tigaia cu ulei de măsline încins, până ce pielea devine crocantă. După ce medalioanele de somon sunt gata, acestea sunt învelite în felii de prosciutto, fiind introduse în cuptorul încins în prealabil la o temperatură de 160°C, timp de trei minute. Mazărea se pune la fiert 3-4 minute, în apă cu puţină sare, pentru gust. Se taie ceapa în cuburi mici şi se sotează în tigaie, până ce capătă culoarea auriu-deschis. Peste ceapă se adaugă mazărea fiartă în prealabil, usturoiul tocat mărunt şi salata verde tăiată fâşii, se sotează toate ingredientele, adăugând, după gust, sare, piper negru zdrobit şi coriandru. Vinetele tăiate rondele de 1 mm se prăjesc separat în ulei de măsline în tigaia încinsă în prealabil la 150°C, până ce acestea devin crocante.
↑ Chef Joseph Hadad
• Hai să-l enervăm pe Scrooge! Te bagi?