Cuprins:
Prunele pot avea un gust ușor acrișor, însă sunt cele mai bune fructe din care poți să faci magiun. Rețeta de magiun de prune se face foarte ușor și ai nevoie doar de câteva ingrediente. Vezi mai jos ce rețete de magiun de prune să încerci!
Rețetă magiun de prune
Magiunul de prune nu necesită zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente.
Ingrediente
- 5 kg prune brumării, foarte dulci.
Mod de preparare
Se spală fructele, se îndepărtează codiţele şi sâmburii. Se pasează sau se pun fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Se bagă vasul la cuptor pentru aproape 8 ore, la 160 de grade (temperatură medie).
Se verifică şi se amestecă o dată pe oră în primele patru ore, din 30 în 30 de minute în următoarele două ore şi din 15 în 15 minute în ultimele două ore. Magiunul se pune cald în borcane şi se lasă la răcit.
Magiun de prune cu nuci
Ingrediente
- 3 kg de prune;
- 100 g de nuci.
Mod de preparare
Prunele se spală și se curăță de sâmburi. Se pun într-un vas de fontă, încăpător, și se lasă la fiert la foc mediu pentru 90 de minute, amestecând constant. După acest timp, se dă focul la mic și se mai lasă la fiert încă o oră.
Se amestecă des pentru a nu se lipi de fundul vasului. După ce prunele au mai fiert o oră se adaugă nucile mărunțite și se mai lasă la foc mic să mai fiarbă împreună pentru 20 de minute.
Magiunul obținut se lasă să se răcească, după care se pune în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele, se pun cu capacul în jos și se acoperă cu un prosop.
Se lasă să se răcească natural, la temperatura camerei. Ulterior, magiunul de prune se depozitează în cămară sau într-un loc răcoros.
Gem de prune fără zahăr
Ingrediente
- 1 kg de prune;
- 100 g miez de pepene roșu.
Mod de preparare
Prunele se spală și se curăță de sâmburi, după care se taie în bucățele mai mici. Pepenele se taie și el în bucățele mai mici și se elimină sâmburii.
Se pune totul într-o cratiță, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la 160 – 170 de grade Celsius. Se lasă în cuptor până la 4 ore.
Când gemul de prune se scoate din cuptor, se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se lasă să se răcească. După aceea, se pun și se mai fierb timp de 30-40 de minute la bain-marie.
Prăjitură cu magiun de prune și aluat răzuit
Ingrediente
- 500 g făină;
- 1 borcan 200 g de magiun de prune;
- 250 g unt;
- 120 g zahăr;
- 120 ml lapte;
- Coaja de la o lămâie;
- Două plicuri zahăr vanilat;
- Un plic praf de copt, un praf de sare.
Mod de preparare
Pune untul, zahărul și coaja de vanilie într-un bol. Amestecă bine. Pune apoi și laptele, făina și praful de copt și omogenizează bine toate ingredientele. Amestecă bine până când obții un aluat fraged.
Pune o treime din aluatul făcut într-o folie alimentară și dă-l la frigider.
Restul de aluat întinde-l pe o foaie de copt. Întinde magiunul de prune pe toată foaia de aluat, apoi răzuiește aluatul de la frigider peste magiun.
Dă prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, apoi scoate-o din cuptor și las-o să se răcească.
Poți presăra puțin zahăr pudră peste.
Tartă rapidă cu magiun de prune și alune
Ingrediente
- Un blat de tartă;
- 350 g alune;
- 300 g unt;
- 300 g zahăr;
- 3 ouă;
- Un borcan magiun de prune;
- Esență de vanilie.
Mod de preparare
Mărunțește alunele în robotul de bucătărie, apoi adaugă untul și zahărul peste și amestecă până când obții o pastă cremoasă.
Bate ouăle, apoi adaugă-le în robotul de bucătărie și amestecă. Dă totul la frigider pentru câteva minute.
Întinde aluatul de tartă și taie-l în două bucăți. Pune peste prima bucată de aluat crema de la frigider, pune jumătate din magiunul de prune peste cremă, iar cealalată jumătate din borcanul de magiun pune-o peste cealaltă parte a aluatului. Poți presăra deasupra și câteva bucăți de fructe proaspete, pentru un plus de aromă.
Dă totul la cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade. Verifică cu o scobitoare dacă aluatul este copt la interior. Poți presăra puțin zahăr pudră deasupra când prăjitura s-a răcit.
Citește și: Rețete de prăjituri cu lămâie
Sursă foto: 123rf.com