Foloseşte patru soiuri de fructe din toată ţara

Preparat după aceeaşi reţetă de mai bine de un secol, fără zahăr adăugat şi fără alte ingrediente în afara prunelor, magiunul de Topoloveni reprezintă un adevărat panaceu. Reţeta este păstrată cu sfinţenie de Bibiana Dolores Stanciulov, directoarea fabricii, care ne-a spus doar că secretul constă în combinarea a patru soiuri de prune din livezi împânzite în mai toată ţara, din Argeş, Olt, Dolj, Bistriţa şi până în Bacău.

Mai mult decât atât, utilajele moderne din fabrică permit mărunţirea pieliţei, astfel încât aceasta devine parte integrantă în compoziţia produsului. “Ceea ce rezultă în urma prelucrării e un produs care nu se dezlipeşte decât cu mare greutate de lingură sau de borcan. Magiunul natural de prune de Topoloveni poate fi consumat de oricine, tânăr sau bătrân, diabetic sau nu. Inclusiv de cei care sunt fani ai curelor de slăbire”, ne spune Dolores Stanciulov.

Analizele de specialitate au demonstrat că acest magiun are caracter antioxidant, de circa 20 de ori mai mare decât broccoli, o legumă care e recunoscută pentru calităţile sale antiîmbătrânire şi anticancerigene. Mai mult, produsul conţine multe vitamine, potasiu, calciu, fier, magneziu, fiind recomandat şi copiilor, şi celor care depun efort fizic sau intelectual. Magiunul de Topoloveni scade riscul de apariţie a diabetului de tip II, aterosclerozei, maladiilor cardiovasculare, cerebrovasculare, a cancerului de colon, a maladiilor neurodegenerative, Parkinson şi Alzheimer.

10 lei borcanul

Până anul trecut, toată producţia de 200 de tone pe an de magiun de Topoloveni era exportată în Austria, în regim vrac, în butoaie de 250 de kilograme. Din 2009 se găseşte însă şi pe piaţa noastră, în supermarketuri ca Selgros, Real, Billa, Mega Image, ambalat în borcane de 350 de grame, la preţul de 10 lei bucata. Casa Regală a României e şi ea “abonata” acestui magiun.

Părerea secretului

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a testat magiunul de Topoloveni şi a apreciat faptul că pieliţa prunelor este integrată în produsul final, sporindu-i astfel calitatea nutriţională. “E cunoscut faptul că pieliţa conţine cea mai mare parte a substanţelor biologic active, precum vitaminele, fibra alimentară şi antioxidanţii”, precizează profesorul. De asemenea, Mencinicopschi afirmă că o sută de grame de magiun îi oferă consumatorului o cantitate de potasiu necesară susţinerii efortului, mai mare decât cea pe care o găseşte într-o banană. O lingură de magiun mâncată dimineaţa, pe stomacul gol, e indicată persoanelor care suferă de constipaţie, dar are efecte vizibile şi în scăderea colesterolului, şi în prevenirea bolilor cardiovasculare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News