Studiul, realizat de către o echipă de experți coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Campanie își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare care coțin în exces sare, zahăr și grăsimi și aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

În urma studiului s-a constatat că dintre cele 17 produse analizate, niciunul nu respectă reţeta tradițională a maionezei. Dacă în maioneza tradițională se folosesc doar ingrediente precum uleiul vegetal, gălbenuş de ou, oţet sau zeamă de lămâie, în compoziția celor pe care le găsim pe rafturile magazinelor există:  apă, zahăr, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid citric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, gumă de guar, gumă de xantan, gumă din seminţe de caruba, făină de roşcove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranţi), luteina (colorant), extract colorant din morcovi, aromă de muștar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, muştar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lămâie (0,1%), sirop de glucoză-fructoză, praf de ou integral (0,1%) şi proteină din lapte.

O parte dintre aditivi alimentari pe care îi folosesc producătorii pot avea efecte destul de urâte asupra organismului uman. De exemplu:

E 202 – sorbat de potasiu, conservantirită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.

E211 – benzoat de sodiu – conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E320 – butilhidroxianisol (BHA) și E321 – butilhidroxitoluen (BHT) – pot provoca alergii şi stări de somnolenţă. De asemenea pot  induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), sunt carcinogene şi cu efecte estrogenice.

E330 – acidul citric – distrugere smalţul dentar, lucru care favorizează apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.

 E385 – EDTA – poate induce modificări metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhibă enzimele, generează tulburări gastrointestinale şi crampe musculare, poate da reacţii alergice.

E412 –poate provoca alergii.

E415 – gumă de xantan – poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.

E950 – acesulfam de potasiu este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul, lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului.

„Maioneza tradițională are foarte puține ingrediente în comun cu maioneza industrială care este un amestec din apă, ulei de rapiță, amidon, acid citric, conservanți, EDTA și arome. Având în vedere compoziția acestui tip de produs nu recomandăm folosirea lui în alimentația destinată copiilor, femeilor gravide și a persoanelor cu probleme grave de sănătat”, afirmă conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News