Atenţie! Există şi riscuri
În plus, peste 35 de ani creşte riscul de infertilitate şi de posibile anomalii cromozomiale ale copilului, precum sindromul Down. De asemenea, la peste 40 de ani te poţi alege, pe perioada sarcinii, cu hipertensiune arterială sau diabet gestaţional.
Ai voie să faci sex
Nici înainte şi nici după 40 de ani nu există interdicţii generale legate de viaţa sexuală pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Mai mult, în această perioadă poţi avea o viaţă sexuală mai bună chiar decât înainte, pentru că vaginul şi sânii sunt mai sensibili, nu mai eşti nevoită să foloseşti prezervativ şi, după primele câteva luni în care poţi avea stări de greaţă, e posibil chiar să ai mai mult chef de sex. Eventualele restricţii pot fi dictate doar de medic, în cazul în care constată că sarcina e cu probleme.
Nu îţi e permis să…
… fumezi. Acest viciu creşte riscul de avort spontan şi poate întârzia dezvoltarea copilului.
… bei alcool şi să consumi droguri (dacă aveai un astfel de obicei, înainte de sarcină).
… mergi la saună şi să faci băi fierbinţi. Acestea cresc riscul de avort.
… faci spălături vaginale.
… cureţi mizeria făcută de animale şi să consumi carne crudă.
… stai la soare fără să foloseşti creme cu factor mare de protecţie UV.
Trebuie să faci un consult medical înainte de a rămâne gravidă
Dacă ai peste 40 de ani şi ţi-ai propus să rămâi însărcinată, trebuie să te programezi la un consult medical preconceptual.
• Consultaţia presupune o serie de analize de sânge menite să depisteze dacă eşti imună la varicelă sau rubeolă, infecţii care, dacă apar în timpul sarcinii, au grave urmări asupra copilului. Dacă nu ai imunitate, adică nu ai avut aceste boli în copilărie, doctorul te va vaccina, iar asta înseamnă că trebuie să mai astepţi minimum o lună pentru a rămâne însărcinată.
• Medicul îţi va face un control general clinic, dar şi investigaţii menite să depisteze boli precum diabetul, astmul sau hipertensiunea arterială, care, ţinute sub control înaintea sarcinii, micşorează riscurile pentru tine şi pentru bebeluş.
• Medicul va inventaria medicamentele pe care le iei şi le va înlocui pe cele riscante cu variante nepericuloase.
• E important şi istoricul medical de familie şi mai ales cazurile de diabet, hipertensiune, nanism, gigantism, diverse afecţiuni transmise genetic. Toate acestea trebuie aduse la cunoştinţa medicului. Acesta îţi poate recomanda un consult genetic – pentru a vedea dacă şi copilul ar putea avea afecţiuni similare.
• Şi antecedentele tale legate de sarcinile anterioare sunt importante, mai ales dacă a fost vorba de naşteri premature, copii cu malformaţii şi defecte ori complicaţii apărute pe parcursul sarcinii.