Stresul, oboseala cauzată de suprasolicitarea la locul de muncă, unele medicamente, excesul de zahăr şi chiar alimentaţia deficitară afectează capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor sau a unor boli. De aceea, mai ales în perioadele reci, când există riscul unor epidemii, sistemul imunitar trebuie întărit. Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, medicul ziarului Libertatea, vă sfătuieşte să consumaţi cât mai frecvent ceapă, usturoi, portocale, grepfruturi sau ceaiuri de măceşe, de sunătoare şi de muşeţel.
Cunoscut sub numele Citrus paradisi, grepfrutul, consumat în stare naturală sau sub formă de suc, întăreşte sistemul imunitar, iar seminţele sale au efect antibacterian şi antiviral. În cazul în care vă aflaţi sub tratament cu medicamente (antibiotice, pentru cancer sau pentru tensiune), e bine să întrebaţi medicul dacă e indicat să consumaţi suc de grepfrut, pentru că le poate diminua efectele.
Usturoiul
Cunoscute sub numele de Rosa canina, măceşele pot fi consumate sub formă de ceai sau de sirop, iar datorită conţinutului de vitamina C şi de antioxidanţi, întăresc sistemul imunitar şi protejează organismul de cancer. În plus, sunt de mare folos în tratarea gripei, a răcelilor şi chiar a infestării cu viermi.
Pelinul
Frunzele şi florile de Artemisia absinthium sunt mai des folosite pentru tratamente decât restul plantei şi au efect antiseptic. În plus, tratamentul cu pelin e eficient şi în caz de febră, de epilepsie, insomnie sau pierderi de memorie. Se consumă sub formă de ceai sau de tinctură.
Denumită ştiinţific Allium cepa, ceapa conţine vitamina C, cromium, quercertin şi isothiocyanate. Ultima substanţă e considerată principalul duşman al bacteriilor. Ceapa poate fi consumată în salate, ca infuzie (în caz de răceli) sau aplicată pe zonele afectate ale pielii.
Numită ştiinţific Raphanus sativus, este bogată în vitamina C şi considerată foarte utilă în vindecarea tusei. Sucul e folosit pentru tratamente medicale, după ce coaja e scoasă, în prealabil.
Echinacea
Planta, cunoscută sub numele Echinacea angustifolia, stimulează sistemul imunitar şi poate fi consumată sub formă de tinctură, de capsule sau de ceai. Deşi sucul poate fi extras din planta întreagă, cel provenit din rădăcină e bogat în substanţe active.
Sunătoarea
Matricaria recutita are proprietăţi antibacteriene. Se foloseşte în tratarea leziunilor infecţioase, sub formă de ceai sau tinctură. Uleiul extras din muşeţel are efect împotriva herpesului.
Citrus aurantium sau Citrus sinensis, portocala în limbaj obişnuit, e foarte bogat în vitamina C, iar sucul său, consumat proaspăt, previne şi tratează răcelile.
Camelia sinensis conţine multe substanţe active care stimulează sistemul imunitar şi care pot fi utile în tratarea negilor şi chiar a cancerului. Poate fi consumat sub formă de ceai sau de tinctură.
(Foto: Shutterstock)