Ai probleme cu ficatul, cu pancreasul sau cu stomacul?
Friptura de miel, ouăle, cozonacii, pasca, drobul, stufatul şi vinul roşu vor umple masa de Paşte şi puţini vor rezista tentaţiei unui asemenea festin. Aceste preparate pot însă afecta sănătatea celor care suferă de afecţiuni ale ficatului, ale stomacului sau ale pancreasului, pentru că sunt greu digerabile. Dr. Laurenţiu Luca, directorul clinicii Puls, vă spune cu ce mâncăruri e bine să le înlocuiţi, ca să vă puteţi bucura de Sărbători.
Friptura de miel e delicioasă tocmai pentru că are grăsime şi de aceea trebuie consumată cu moderaţie, ca să nu determine o creştere peste măsură a nivelului de colesterol din sânge. În plus, carnea de miel e greu digerabilă şi solicită la maximum ficatul, stomacul şi în special colecistul (fierea). “Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu stomacul, e indicat să înlocuiţi friptura de oaie sau de miel cu cea de pui ori de curcan. Atenţie însă, chiar şi acestea trebuie consumate fără pieliţă!”, a spus dr. Luca. | |
Şi drobul e un aliment greu de digerat, mai ales dacă e preparat din organe de miel sau de oaie. De cele mai multe ori acesta se înveleşte în prapur de oaie, de asemenea foarte gras. “Pentru a evita crizele de fiere e indicat să preparaţi drobul din ficăţei, pipote, inimi şi carne de pui, fără multă grăsime şi să înlocuiţi prapurul cu un aluat subţire”, ne sfătuieşte specialistul de la Puls. | |
Stufatul este, de asemenea, foarte bogat în grăsimi şi, dacă nu poate fi evitat în această perioadă, trebuie consumate cu salate proaspete, din legume verzi, de sezon. Ceapa şi usturoiul verde, salata, castraveţii sau spanacul ajută digestia şi dau o senzaţie de saţietate. Mai mult, acestea nu îngraşă, sunt bogate în vitamine şi în minerale şi arată apetisant. | |
Salatele cu maioneză prezente adesea în meniul de Paşte reprezintă prea mult pentru organismul şi aşa greu încercat din punct de vedere digestiv. Gălbenuşurile din maioneză se adaugă unui consum oricum foarte mare de ouă fierte şi riscăm apariţia colicilor biliare şi chiar a colecistitei acute, în special la bolnavii care suferă de litiază biliară. “Consumul acestor preparate trebuie amânat pentru perioada de după Sărbători, când vom trece pe mâncăruri mai uşoare. De Paşte e bine să alegem salate proaspete, acrite cu lămâie”, este de părere medicul. | |
Băuturile stropesc din belşug preparatele de Paşte, încărcând şi mai mult ficatul. Orice exces poate provoca pancreatită acută şi ulterior oboseală, constipaţie, tulburări digestive, balonări, respiraţie urât mirositoare şi chiar hipertensiune arterială. Din cauza acestor simptome, tenul va avea un aspect tern, bolnăvicios. “Ca să evitaţi astfel de complicaţii e bine să limitaţi consumul de alcool şi să vă completaţi meniul cu salate de fructe fără zahăr şi cu sucuri naturale”, a mai spus dr. Laurenţiu Luca. | |
Ouăle, pasca şi cozonacul sunt alimente care pot provoca indigestie, alergii şi toxiinfecţii alimentare chiar şi persoanelor care nu au probleme pancreatice, digestive sau hepatice. “Persoanele care au pancreatită cronică au oricum o digestie dificilă, din cauza lipsei enzimelor şi a fermenţilor pancreatici şi pot face complicaţii severe în caz de exces. Pentru ei şi pentru cei care au probleme cu stomacul şi cu bila, ouăle, pasca şi cozonacul sunt permise doar «de poftă »”, subliniază specialistul. |