Specialistul în nutriţie Ligia Alexandrescu îţi spune ce alimente te ajută să lupţi cu oboseala şi cu stresul.
Primul sfat pe care medicul Ligia Alexandrescu îl dă absolvenţilor de clasa a XII-a este să opteze pentru o dietă sănătoasă. “Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, precum examenele şcolare”, explică nutriţionista.
Cerealele integrale sunt sursă de energie
Alimente nesănătoase
Alimentele nesănătoase sunt interzise în această perioadă. “Este vorba de cafea, ciocolată, alimente din conserve, chipsuri, băuturi alcoolice, precum şi mâncărurile care conţin în exces sare, piper, boia sau alte condimente”, explică dr. Alexandrescu.
Bea un pahar cu lapte înainte de culcare
În seara de dinaintea examenului, este bine să mănânci alimente cu efecte calmante. “Un pahar cu lapte cald degresat scade aciditatea gastrică şi favorizează un somn profund. Acelaşi efect îl au şi ceaiurile de plante îndulcite cu miere”, spune nutriţionista Ligia Alexandrescu.
Consumă fructe proaspete în pauzele de studiu
Dormi pe o saltea tare!
Libertatea a consultat un specialist kinetoterapeut şi îţi spune ce trebuie să faci pentru a învăţa relaxat şi pentru a te bucura de un somn liniştit înainte de examen.
√ În această perioadă ai nevoie de un somn liniştit, pe o saltea tare şi este indicat să încerci să dormi cu capul pe o pernă ergonomică. Patul de o singură persoană este ideal, pentru că nu îţi permite să te odihneşti într-o poziţie incomodă;
√ O cameră bine aerisită şi luminată, un birou cu scaun ergonomic şi o ţinută lejeră fac parte din “ingredientele” de bază ale unei pregătiri eficiente pentru examenul de Bac. Masa trebuie să fie puţin înclinată, astfel ca privirea ta să cadă perpendicular pe carte sau pe caiet;
√ Chiar dacă mai ai mult de învăţat şi de recapitulat, este obligatoriu să faci pauze în care să îţi relaxezi musculatura. Acestea vor reuşi să te deconecteze atât fizic, cât şi psihic;
√ Exerciţiile fizice pe care le faci trebuie să fie uşoare şi să se concentreze asupra muşchilor din partea superioară a corpului. Această zonă este încordată atunci când tu stai la birou.
√ Pentru relaxarea mâinilor, foloseşte o minge antistres. Ea permite degetelor să se relaxeze atunci când o strângi uşor.
√ La finalul zilei de studiu, este de preferat să faci o pauză mai îndelungată înainte de culcare. Sunt recomandate plimbările în natură sau înotul. Ambele sunt activităţi relaxante pentru toată musculatura.
Calendarul examenului de bacalaureat – Sesiunea iunie – iulie 2009
22 – 23 iunie – Limba şi literatura română – proba A – proba orală;
23 – 24 iunie – Limba şi literatura maternă – proba C – proba orală;
24 – 25 iunie – Limba şi literatura modernă – proba B – proba orală;
26 iunie – Limba şi literatura română – proba A – proba scrisă;
29 iunie – Limba şi literatura maternă – proba C – proba scrisă;
30 iunie – Proba obligatorie a profilului – proba D – proba scrisă;
1 iulie – O probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării – proba E – probă scrisă sau practică;
2 iulie – O probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării – proba F – probă scrisă sau practică;
5 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00);
7 – 8 iulie – Rezolvarea contestaţiilor; 9 iulie – Afişarea rezultatelor finale.
Lasă-ţi mobilul acasă!
Pentru a nu avea parte de surprize în timpul bacalaureatului, ţine cont de câteva reguli:
√ Nu ai voie să intri în curtea şcolii sau în sala de examen cu telefoane mobile, cărţi sau caiete;
√ Nu uita să te “înarmezi” cu cel puţin două pixuri cu mină albastră;
√ Este obligatoriu să ai la tine cartea de identitate, astfel încât profesorii supraveghetori să te poată identifica;
√ Foarte util va fi şi un ceas, pentru a şti exact cum să te încadrezi în timp cu rezolvarea subiectelor.
Dascălii corectori, plătiţi cu 50% mai puţin
Profesorii care participă la bacalaureat în acest an vor fi plătiţi cu 50% mai puţin faţă de anul trecut. Pentru o lucrare corectată, f
Profesorii boicotează Bac-ul
Deşi Bac-ul nu a început încă, primul scandal s-a şi ivit. La Iaşi, zeci de cadre didactice care s-au înscris pentru fi supraveghetori la examene au decis să renunţe. “Mai sunt câteva zile până la începerea examenului, iar banii pentru noi nu au fost alocaţi”, a declarat Laviniu Lăcustă (foto), un lider de sindicat de la Iaşi.
Citeşte aici ca să afli cum să înveţi eficient
Află de la astrologul Libertăţii ce-ţi rezervă astrele la examen