Vinetele sunt o sursă de vitamina C, acid folic, potasiu şi fibre. Mai mult, spre deosebire de alte legume, acestea îşi păstrează calităţile şi după prepararea termică. Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, medic dermatolog, acupunctor şi homeopat, îţi spune ce proprietăţi au, dar şi când nu e bine să le consumi.
Potrivit specialistului, datorită faptului că au în compoziţie, în cantităţi mari, fenoli şi flavonoizi, vinetele au un puternic rol antioxidant şi protejează celulele sistemului nervos. “Vinetele pot îmbunătăţi puterea organismului de a lupta cu viruşii, ciupercile şi bacteriile şi ne pot feri de gripe şi de răceli. Mai mult, datorită acidului clorogenic, care ajută la reglarea glicemiei, a fibrelor, care combat constipaţia, şi faptului că reduc colesterolul rău, vinetele au proprietăţi anticancerigene şi sunt utile în tratamentul obezităţii”, a mai spus specialistul.
Când nu e bine să le consumi
În cazul persoanelor predispuse la alergii, vinetele pot declanşa reacţii foarte severe. De asemenea, e bine să fie evitate de cei care suferă de insuficienţă renală ori au probleme ale vezicii biliare. După unii specialişti, consumul de vinete ar putea agrava artrita, însă această ipoteză nu a fost dovedită.
Iată cum poţi să le prepari
Bărcuţe umplute cu legume şi caşcaval
Ingrediente: patru vinete mari, două cepe, şase roşii, câteva fire de pătrunjel, 300 g caşcaval, o conservă de ciuperci, cinci căţei de usturoi, o lingură de bulion, ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală vinetele, li se scot codiţele şi se taie în două, pe lung. Li se scoate uşor miezul, cu un cuţit, având grijă să nu fie înţepate. Miezul se toacă şi se pune la călit în puţin ulei, împreună cu ceapa tăiată mărunt, usturoiul pisat şi ciupercile spălate. Compoziţia se asezonează cu sare şi piper şi se aşază în interiorul vinetelor-bărcuţă, se acoperă cu rondele de roşii, apoi cu feliuţe subţiri de caşcaval. Se aşază pe o tavă şi se introduc la cuptor circa 45 de minute. Se ornează cu pătrunjelul tocat fin.
Saramură picantă
Ingrediente: patru vinete, un ardei gras, doi ardei iuţi, o legătură de pătrunjel, şase-şapte căpăţâni de usturoi, două roşii, sare, trei linguri de ulei, o cană de apă.
Mod de preparare: vinetele se spală, se feliază pe lung cu tot cu coajă, se sărează puţin, apoi se lasă la scurs. După 15 minute se frig pe grătar sau într-o tigaie din teflon. Uşor rumenite, feliile de vinete se pun într-un castron şi se acoperă. Se coc roşiile şi ardeiul, se curăţă de coajă şi de seminţe, se toacă şi se aşază într-un vas, împreună cu usturoiul pisat, ardeiul iute tăiat rondele, pătrunjelul tocat, cele trei linguri de ulei şi sare. Se toarnă peste ele o cană cu apă fierbinte. Se amestecă, apoi se toarnă peste vinete. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se serveşte după 10 minute.
Pacheţele cu telemea şi carne
Ingrediente: patru vinete, 500 g carne tocată de vită, o ceapă, un ardei gras, 300 g brânză telemea, câteva fire de pătrunjel, două linguri de ulei, sare, piper.
Mod de preparare: se spală vinetele, li se scot cozile şi se taie pe lung, în felii de cel mult un centimetru, apoi se rumenesc pe grătar. Separat se călesc, în puţin ulei, carnea, jumătate de ceapă şi ardeiul tocate mărunt, apoi se adaugă sare şi piper după gust. Fiecare felie de vânătă se acoperă cu un strat din compoziţia călită, apoi se pliază în două. Deasupra se aşază un strat de brânză rasă, amestecată cu cealaltă jumătate de ceapă tăiată mărunt. Pacheţelele astfel realizate se pun pe o tavă unsă cu un pic de ulei şi se introduc la cuptor 40 de minute, la foc potrivit.
Salată tradiţională
Ingrediente: şase vinete, şase linguri de ulei, sare, un gălbenuş de ou sau două linguri de maioneză, o ceapă, sucul de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: se coc vinetele, se curăţă şi se lasă să se scurgă, apoi se toacă şi se pun într-un castron. Se amestecă bine cu ulei şi cu sare după gust, apoi se adaugă gălbenuşul sau maioneza şi se amestecă din nou, până se omogenizează. La final, se pune ceapa tocată foarte mărunt şi zeama de lămâie şi se mixează iar.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!