Aripioare condimentate
Ingrediente: 500 g aripioare de pui, 3 linguri de sos de soia, 4-5 căţei de usturoi zdrobiţi, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de pudră de ardei cayenne (sau boia iute), o linguriţă de zahăr, sare şi piper după gust.
Preparare: aripioarele se sărează şi se piperează, apoi se bagă într-o pungă. Se amestecă restul ingredientelor, se toarnă peste aripioare şi se închide punga ermetic. Se lasă la marinat, la frigider, cel puţin două ore (ideal, peste noapte). Se încinge cuptorul la 220 de grade. Se tapetează o tavă cu folie de aluminiu, se unge folia cu ulei, apoi se aşază aripioarele şi se bagă în cuptorul încins pentru 35- 40 minute, până se rumenesc pe ambele părţi (trebuie întoarse!). Se pot servi cu un sos de roşii dulce, care să mai atenueze iuţeala, sau cu unul picant, care accentuează gustul iute.
Chili con carne
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, două linguri de ulei, o ceapă, doi căţei de usturoi, 600 g fasole roşie fiartă (două cutii), 250 g suc de roşii, o lingură de pastă de tomate, o linguriţă de pudră de chili, o linguriţă de praf de chimen, sare, piper.
Preparare: se curăţă şi se toacă ceapa şi usturoiul, se călesc în ulei şi se se adaugă carnea tocată. Când începe carnea să se prăjească, se adaugă condimentele şi se mai lasă puţin pe foc, apoi se adaugă fasolea şi, peste două-trei minute, sucul şi pasta de roşii. Se fierbe la foc mic 20 de minute.
Penne arrabiata
Ingrediente: 400 g penne, 3 căţei de usturoi, o ceapă, doi ardei iuţi, 5 roşii coapte, sare, piper negru, piper roşu, 5 linguri de ulei de măsline.
Preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet, în apă cu sare, apoi se scurg, se toarnă pe ele o lingură de ulei de măsline şi se amestecă. Restul de ulei se pune la încins. Se adaugă ceapa tocată, usturoiul zdrobit şi ardeii curăţaţi şi tocaţi. Când sunt călite, se adaugă roşiile tăiate cubuleţe. Se lasă la fiert la foc mic 20 de minute, apoi se adaugă pastele, se amestecă uşor şi se condimentează după gust.
Chec cu ghimbir
Ingrediente: 100 g unt, 150 g zahăr, 4 ouă mari, 200 g de făină, o linguriţă şi jumătate de praf de copt, 4 linguri de smântână grasă, o linguriţă cu vârf de pudră de ghimbir, 3 linguri de miez de nucă, o lingură de cacao, un pliculeţ de ciocolată caldă cu aromă de scorţişoară, o fiolă de esenţă de vanilie, o fiolă de esenţă de rom, un praf de scorţişoară.
Preparare: untul la temperatura camerei se freacă, până devine spumă, cu zahărul. Se adaugă treptat ouăle, bătute separat, nuca puţin prăjită (o parte măcinată fin şi o parte tăiată bucăţele), esenţele şi făina amestecată înainte cu pudra de ghimbir, ciocolata şi praful de copt. Cacaua se cerne şi se adaugă, apoi se pun smântâna şi scortişoara. Se omogenizează bine compoziţia şi se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se bagă în cuptorul încins, la foc mic, pentru 50 de minute. În primele 30 de minute nu se deschide uşa cuptorului. Se face testul cu scobitoarea în mijlocul checului şi când e gata se scoate. Se taie abia după ce se răceşte.
Miel în sos de curry
Ingrediente: 1,2 kg carne de miel (fără piele şi os), două cepe, 5 căţei de usturoi, o bucată de ghimbir de 8-10 cm, o lingură de boabe de coriandru măcinate, o lingură de chimion, 1/2 lingură de curcuma, o lingură de garam masala, două beţe de scorţişoară, 5-6 păstăi de cardamom, 3 ardei iuţi, o cutie de sos de roşii (400 g), o lingură de pastă de tomate, o cană de supă de pui, 300 ml iaurt gras, două linguri de zeamă de lămâie, 4 linguri de ulei, sare, piper.
Preparare: se curăţă ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi se toacă mărunt. Se taie carnea în bucăţi potrivite, iar ardeii iuţi în rondele (după ce se scot seminţele şi nervurile). Se amestecă într-un castron pasta de tomate cu boiaua de ardei, chimionul, coriandrul, curcuma şi garam masala. Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă şi se rumeneşte carnea câteva minute. Se adăugă ceapa, ghimbirul, ardeiul iute şi usturoiul şi se rumenesc puţin. Se adaugă cardamomul şi scorţişoara, apoi pasta de tomate cu mirodeniile. Se sărează şi se piperează după gust. Se stinge cu sosul de roşii şi cu supa de pui. Se mai fierbe 20 de minute la foc mediu, acoperit. Se adaugă iaurtul şi zeama de lămâie, se amestecă şi se mai fierbe 10 minute.
Supă de linte
Ingrediente: două linguri de ulei, o bucăţică de ghimbir, o linguriţă de seminţe de chimen, puţină boia de ardei dulce, o linguriţă rasă de pudră de chili, o ceapă mare, 4 morcovi, 150 g linte roşie, un păstârnac, un ardei gras roşu, o jumătate de lămâie, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: lintea se pune la înmuiat cu o seară înainte şi apoi se fierbe până se înmoaie (cam o oră). Între timp, se încinge uleiul şi se pun în el ghimbirul ras, seminţele de chimen şi pudra de chili. După câteva minute, se adaugă sare, piper şi legumele (ceapa tocată mărunt, ardeiul tocat fin, morcovii şi păstârnacul daţi pe răzătoarea fină). Se ţine totul pe foc 15 minute, apoi “se sting” legumele cu un pic apă, iar când sunt călite, se răstoarnă în apa în care fierbe lintea şi se mai lasă oala la foc mic circa 30 de minute. Când este gata, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă un strop de boia de ardei dulce, pentru culoare. După ce se ia supa de pe foc, se adaugă zeama de la jumătate de lămâie şi verdeaţa tocată.
Mousse cu ardei
Ingrediente: 100 g de ciocolată neagră (80% cacao), 500 ml lapte, două gălbenuşuri, 40 g zahăr, un ardei iute roşu, 3 linguri de amidon de porumb, o fiolă de esenţă de vanilie.
Preparare: se freacă gălbenuşurile cu 5 linguri de lapte rece, cu zahărul şi cu amidonul şi se lasă deoparte. Se taie ardeiul în jumătate, se curăţă de seminţe şi i se scot nervurile, apoi se spală, se pune într-un ibric, se toarnă peste el laptele rămas şi esenţa de vanilie şi se aşază pe foc. După ce dă într-un clocot, se adaugă gălbenuşurile frecate cu laptele, încet şi amestecând continuu. Se lasă să dea iarăşi în clocot, apoi se ia vasul de pe foc. Se scoate ardeiul iute din cremă şi se adaugă ciocolata dată pe răzătoare. Se poate servi simplu sau cu frişcă şi fulgi de ciocolată amăruie.