– Pâinea şi cerealele conţin fitaţi – fibre insolubile care împiedică buna absorbţie a fierului din alte alimente, sporind riscul de anemie.
Soluţia: uită de recomandarea potrivit căreia trebuie să consumi zilnic pâine şi cereale, ba chiar în cantităţi considerabile. Echilibrul îţi garantează sănătatea!
– Oul fiert moale păstrează în structura lui o proteină – avidina – ce anulează efectul biotinei (vitamina B8, un nutriment de bază, conţinut în carne, cereale complete, legume şi fructe uscate, roşii, salată verde, struguri, banane şi mere). Erupţiile pe piele şi căderea părului în exces anunţă carenţa acestei vitamine.
Soluţia: consumă ouă bine coapte şi nu le asocia, la aceeaşi masă, cu alimentele pe care le-am amintit.
– Roşiile, castraveţii, varza, mazărea, pepenele galben conţin acid ascorbic – responsabil pentru distrugerea vitaminei C, în special când alimentele sunt gătite la temperaturi înalte. Lipsa vitaminei C duce la anemie, scorbut, accidente vasculare cerebrale etc.
Soluţia: consumă cât mai des roşii, castraveţi etc. în stare crudă sau cel mult gătite la foc mic.
– Spanacul este un aliment bogat în oxalaţi, substanţe ce reduc absorbţia unor nutrienţi importanţi: calciu, cupru, fier, fosfor şi magneziu.
Soluţia: evită consumul excesiv de piure de spanac şi lasagna cu spanac – reţeta acestor delicatese include lapte, brânzeturi, unt; or, din “întâlnirea” dintre oxalaţii din spanac şi calciul din lapte se formează oxalatul de calciu, un compus ce sporeşte riscul de a suferi, la un moment dat, de calculi renali.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Cafeluţa nu se bea după masă!

– Acidul cafeic interacţionează cu alimentele încă nedigerate şi dereglează absorbţia vitaminei B1 (o carenţă semnalată prin slăbirea musculaturii).
– Soluţia: bea cafeluţa între mesele principale, însoţită de “ronţăieli” – o mână de alune, fructe uscate, stafide, biscuiţi din ovăz etc.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.