Cuprins:
Sunt însă și tipuri de analize medicale în cazul cărora, deși nu este interzis să mănânci înainte, este recomandat acest lucru pentru a nu influența rezultatele.
De asemenea, în funcție de tipul analizei / investigației, medicul poate specifica și alte interdicții.
Ce nu ai voie înainte de exsudatul faringian și lingual
- nu vă spălați pe dinți și nu folosiți apă de gură pentru a curăța cavitatea bucală
- nu mâncați și nu beți înainte
- nu fumați
Ce nu ai voie înainte de prelevarea secrețiilor
În cazul prelevării secrețiilor uretrale și protatice, nu aveți voie să urinați în dimineața dinaintea recoltării Prelevarea se face cu tampoane sterile, după masajul uretrei / prostatic.
Pentru prelevarea secrețiilor vaginale, nu trebuie să fiți la menstruație, trebuie să faceți repaus sexual cu trei zile înainte de recoltare și să nu faceți spălături vaginale.
Înainte de recoltarea secrețiilor purulente, nu aplicaţi creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea.
Sursa: csid.ro
Ce nu ai voie să faci înainte de analizele de sânge
Consumul de mâncare, cafea sau alcool poate influența rezultatele analizelor de sânge, de aceea medicul va recomanda să nu mâncați și să nu beți nimic cu 10-12 ore înainte de recoltare.
Rezultatele analizelor pot fi afectate și de efortul fizic depus înainte de recoltare, de aceea medicul poate recomanda și repaus fizic.
Recoltarea analizelor de sânge se face de regulă dimineața, motiv pentru care este recomandat să nu mănânci și să nu bei cu o seară înainte de recoltare, să nu fai sport și să nu fumezi în dimineața recoltării.
Analize la care e obligatoriu să fii pe stomacul gol
- Glicemia. Aceasta măsoară nivelul de zahăr din sângeTrigliceridele
- colesterolul. Dacă trigilceridele şi colesterolul sunt în exces există risc cardiovascular
- Lipidele. Este o analiză care se face în completarea trigliceridelor, pentru a vedea despre ce tip de colesterol e vorba.
Analize la care ar fi bine să fii pe stomacul gol, dar nu e obligatoriu
- Viteza sângelui (VSH). Este recomandată celor cu febră, cu probleme legate de artrite sau musculare şi ajută la descoperirea unei posibile maladii inflamatorii, cancer sau boli autoimune.
În ziua în care donezi sânge poţi să mănânci şi să bei lichide, dar nu alcool.
- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.