Mănăstirea Tismana este așezată pe malul râului cu același nume, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim.

Mănăstirea Tismana – scurt istoric

Mănăstirea Tismana este printre cele mai vechi aşezăminte monahale din Ţara Românească, având un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul veacurilor.

Ridicarea ei se poate plasa între anii 1375 şi 1377-1378, data sfinţirii. Întemeietorul şi primul stareţ al mănăstirii a fost Cuviosul Nicodim, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1955.

Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418).

Cuviosul Nicodim a înființat la Tismana prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești în diverse limbi. Tot aici a funcționat prima școală de călugări învățați dintre care se recrutau viitorii episcopi, mitropoliți, dieci pentru cancelariile domnești și boierești. Aici s-au păstrat cele mai vechi documente începând cu sec. al XIV-lea care au pus bazele istoriografiei românești. Obiecte foarte valoroase au fost duse în Primul Război Mondial la Moscova spre păstrare.

România are dosar la Procuratura Generală din Moscova pentru „acţiuni ostile faţă de Federaţia Rusă”
Recomandări
România are dosar la Procuratura Generală din Moscova pentru „acţiuni ostile faţă de Federaţia Rusă”
Manastirea Tismana
Manastirea Tismana

În anul 1406 a avut loc la Mănăstirea Tismana întâlnirea lui Mircea cel Bătrân cu regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg în încercarea unei alianțe împotriva turcilor, prezent fiind și Cuviinciosul Nicodim.[3] În 1458 mănăstirea l-a găzduit pe Vlad Țepeș, și tot aici s-a ascuns Neagoe Basarab de teama lui Mihnea cel Rău. Ulterior a fost distrusă de un incendiu și rezidită în 1542.

La 12 mai 1818 Ioan Gheorghe Caragea a orânduit spre paza mănăstirii 26 panduri. Mănăstirea Tismana a fost, de asemenea, locul unde Tudor Vladimirescu a organizat revolta sa antifanariotă. Aici, el a lansat Proclamația de la Padeș din 22 ianuarie. Tot Tudor Vladimirescu a întărit garnizoana mănăstirii.

Astfel, Neagoe Basarab sau Matei Basarab s-au ascuns aici de teama năvălitorilor barbari, Tudor Vladimirescu a conceput aici Proclamația de la Padeș. Tot aici a găsit loc de inspirație și alinare George Coșbuc.

Tezaurul BNR de la Mănăstirea Tismana

Fost comandant NATO: „Rusia ar putea ataca Europa în următorii doi ani”. Ce spune despre România și despre Călin Georgescu
Recomandări
Fost comandant NATO: „Rusia ar putea ataca Europa în următorii doi ani”. Ce spune despre România și despre Călin Georgescu

Peștera cu Apă de lângă Mănăstirea Tismana este de asemenea un loc încărcat de istorie. Aici a fost ascuns Tezaurul Bancii Naționale a României spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Muzeul Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana
Muzeul Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana

Peştera a fost explorată înca din anul 1928 de către speologii P. A. Chappuis şi A. Winkler. În interiorul peşterii au fost descoperite atât urme lăsate în pereţii peşterii, cât şi fosile de Ursus Spelaeus.

În 1944, tezaurul BNR era în pericol. Armata Germană, care se afla încă în România, şi Armata Roşie care se apropia de graniţa noastră răsăriteană erau principalele ameninţări.

Sesizând pericolul, conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere singură stocul de aur şi, în deplină conspiraţie, l-a ascuns în peştera din zona Mănăstirii Tismana, în vara anului 1944. Aici au fost depozitate 4.086 de casete cu 215 tone de aur, din care 51 de casete în greutate de 3 tone cu aur polonez, lăsat în păstrare în 1939, când tezaurul polonez a tranzitat România.

Statele Unite nu ridică vizele pentru români și suspendă pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver
Recomandări
Statele Unite nu ridică vizele pentru români și suspendă pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver

Intrarea în grotă a fost astupată cu un zid de beton de un metru grosime, iar paza acesteia este asigurată cu 280 de soldaţi şi ofiţeri sosiţi de la Târgu Jiu. „Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea „Neptun” sau „Tismana”, misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Constantin Isărescu, şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ziua de 26 iulie 2016.

Amenajat într-o peșteră din apropierea mănăstirii, muzeul prezintă pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns la Tismana, în perioada 1944–1947, și valorifică, într-o formă atractivă și bogat ilustrată, informații păstrate în documente din arhiva BNR, în cea mai mare parte inedite.

Cum ajungi la Mănăstirea Tismana

Comuna Tismana este situată la poalele munților Vâlcan, pe șoseaua județeană dintre Baia de Aramă (19 km) și Tg. Jiu (36 km). Se merge pe DN 67D traversând comuna Peştişani şi pădurea Dumbrava.

Din Drobeta Turnu-Severin prin Poarta Motrului, pe DN 67 pâna la Apa Neagră si 67D – Mănăstirea Tismana.

Altă variantă Craiova, pe Valea Motrului până la Motru pe DN 67A şi 67 până la Targu-Jiu – DN 66 – 67 D pana la Tismana.

Locatie Manastirea Tismana
Locatie Manastirea Tismana

Ce poți vedea la Mănăstirea Tismana

Mănăstirea este așezată deasupra stâncii Sterminei, din care se aruncă în cascadă o gură de apă ce lovește, căzând, un colț de stâncă, pentru a-și da drumul apoi, ca un sul cristalin, în prăpastia ce se deschide în adânc, unde curge râul Tismana.

Privită de jos, cu turnul de deasupra, mânăstirea Tismana oferă o imagine de o frumusețe spectaculoasă.

Tezaurul Mănăstirii Tismana a fost deosebit de mare, dar stricăciunile aduse mănăstirii de veacuri a făcut să se piardă. O parte din obiectele de valoare păstrate se găsesc la Muzeul de Artă al României.

Muzeul Mănăstirii are o bogată colecție de:

  • picturi murale,
  • icoane vechi pe lemn,
  • obiecte de cult, cărți vechi, veșminte,
  • ușile vechi ale bisericii și altele.
  • În biserică se găsește o raclă de argint, executată de artistul plastic Gheorghe Stoica din București în 1980, care conține trei părticele de Sfinte Moaște: de la Sfântul Nicodim degetul arătător de la mâna dreaptă și crucea de plumb ce o purta la gât, de la Sfântul Ignatie Teoforul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Biserica Mănăstirii Tismana își etalează statutul de „monument de artă” prin tot ceea ce reprezintă și există în ea:

  • catapeteasma din stejar executată în 1766 în stil post-brâncovenesc cu ornamente florale, suflată în aur, cu icoanele împărătești din 1844.
  • iconostasul mic sculptat în lemn de tei, aurit, executat de Ghenadie monahul (1741-1742);
  • stranele (tetrapoadele) sculptate de călugări în anul 1731 și 1735; policandrul mare din alamă lustruită din secolul XIX;
  • toaca metalică de forma vulturului bicefal – stema domnitorilor Basarabi, deosebit de valoroasă, și altele.

Poetul George Coșbuc a dăruit pentru Paraclisul ctitorit de Matei Basarab două vitralii din 1916, deosebit de frumoase, în memoria fiului său Alexandru, iar G. Sfetea, un alt vitraliu pentru mama lui Maria, aflate acum în Muzeul Mănăstirii.

Legenda Mănăstirii Tismana

Legenda spune că, pe locul unui mare copac de tisă, pe stâncă, în fața izvorului, un călugăr ar fi ridicat o mică bisericuță din lemn de tisă – și de aici numele de biserica Tismana.

Mănăsirea Tismana se află pe o treaptă din coasta muntelui, de unde se întind păduri ce îmbracă toate înălțimile. Construirea bisericii se atribuie și în legende călugărului Nicodim în vremea lui Vladislav I Basarab Voievod. Același Nicodim este ctitor al bisericii Vodița-Vârciorova, precum și al bisericii Prislop de la Silvașu de Sus – Hațeg.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

Daniel9090   •   02.02.2024, 13:26

Datorită importanței sale religioase și istorice, Mănăstirea Tismana atrage pelerini și turiști interesați de patrimoniul cultural și spiritual al României

Daniel9090   •   02.02.2024, 13:25

Mănăstirea găzduiește diferite evenimente religioase pe tot parcursul anului, cum ar fi sărbătorile bisericești și pelerinaje

Daniel9090   •   02.02.2024, 13:24

Pe lângă biserica principală, complexul monastic include și alte clădiri precum turnuri de apărare, chiliile călugărilor și alte spații destinate vieții monastice

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Ilie Bolojan a răbufnit și a făcut un anunț neașteptat despre Klaus Iohannis. Are și dovezi! De nebănuit ce s-a aflat despre fostul președinte abia acum
Viva.ro
Ilie Bolojan a răbufnit și a făcut un anunț neașteptat despre Klaus Iohannis. Are și dovezi! De nebănuit ce s-a aflat despre fostul președinte abia acum
„Cu inimile grele, anunțăm cu profundă durere trecerea în neființă a fiului nostru cel mic”. Celebrul sportiv, anunț sfâșietor despre copilul lui de 14 ani. Băiatul a murit în timpul vacanței, iar cauza decesului este un semnal de alarmă pentru toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
„Cu inimile grele, anunțăm cu profundă durere trecerea în neființă a fiului nostru cel mic”. Celebrul sportiv, anunț sfâșietor despre copilul lui de 14 ani. Băiatul a murit în timpul vacanței, iar cauza decesului este un semnal de alarmă pentru toată lumea
Doi independenți în finala pentru Cotroceni. Scenariul surpriză pentru prezidențiale prezentat de un sociolog
Adevarul.ro
Doi independenți în finala pentru Cotroceni. Scenariul surpriză pentru prezidențiale prezentat de un sociolog
Meghan Markle și-a lansat propriul magazinul online. Cum arată rochia „Windsor” de 1.000 de lire sterline pe care o vinde Ducesa. FOTO
Elle.ro
Meghan Markle și-a lansat propriul magazinul online. Cum arată rochia „Windsor” de 1.000 de lire sterline pe care o vinde Ducesa. FOTO
„De ce să-mi fie frică de el?... Pentru că e bogat? Nu-mi pasă câți bani are”. Fiica transgender a lui Elon Musk îl face praf pe tatăl ei. Incredibil ce a spus despre el
Unica.ro
„De ce să-mi fie frică de el?... Pentru că e bogat? Nu-mi pasă câți bani are”. Fiica transgender a lui Elon Musk îl face praf pe tatăl ei. Incredibil ce a spus despre el
Decizia SUA de a amâna eliminarea vizelor pentru România, fără precedent. În cât timp poate fi obţinută în regim de urgenţă
Observatornews.ro
Decizia SUA de a amâna eliminarea vizelor pentru România, fără precedent. În cât timp poate fi obţinută în regim de urgenţă
Horoscop 25 martie 2025. Racii sunt tentați să se refugieze în planuri fanteziste și dorințe pe care le-au alimentat și altădată, tot ca un refugiu
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2025. Racii sunt tentați să se refugieze în planuri fanteziste și dorințe pe care le-au alimentat și altădată, tot ca un refugiu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI