Despre ardeii copți și beneficiile lor

Ardeiul este o legumă foarte populară în întreaga lume, fiind folosită în multe bucătării pentru aroma sa distinctă, dulceață sau, în cazul unor soiuri, iuțeala sa. Ardeii fac parte din familia Solanaceae, care include și alte legume precum roșiile, vinetele și cartofii.

Ardeii sunt plini de nutrienți, inclusiv vitamine și antioxidanți benefici.

  • Vitamina C: Ardeii roșii sunt printre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează împotriva stresului oxidativ.
  • Vitamina A și carotenoide: Ardeii roșii, în special, conțin beta-caroten, care contribuie la sănătatea ochilor și a pielii.
  • Fibre: Ajută la digestie și mențin senzația de sațietate.
  • Antioxidanți: Pe lângă vitamina C, ardeii conțin și alți antioxidanți precum luteina și zeaxantina, benefici pentru sănătatea ochilor.

Ardeii copți, fie la grătar, fie la cuptor, ori prin alte metode, putem spune că sunt o delicatesă, având o dulceață intensă și o textură moale, care îi fac potriviți pentru salate, garnituri sau mâncăruri cu specific mediteranean și nu numai. Coacerea ardeilor intensifică aroma și face pulpa mai ușor de digerat, dar și mai bogată în antioxidanți, pentru că gătirea accentuează disponibilitatea anumitor compuși benefici.

Ardeii copți păstrează o parte din vitamina C și alți antioxidanți, chiar dacă o parte din vitamina C se pierde prin gătire. Totuși, se accentuează disponibilitatea carotenoidelor precum licopenul, foarte benefic pentru sănătatea inimii.

Prin coacere, ardeii devin mai blânzi pentru stomac. Aceștia conțin și compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației și disconfortului digestiv.

Cum să coci ardeii

Ardeii se pot coace pe grătar, la cuptor sau chiar direct pe flacăra aragazului ori într-un airfryer. Ardeii copți la airfryer devin dulci, moi și au o aromă intensă, asemănătoare coacerii la cuptor.

După coacere, este recomandat să fie lăsați într-un vas acoperit pentru a „transpira” și a putea îndepărta mai ușor coaja. Apoi se curăță și pot fi folosiți în salate, humus, paste, sosuri sau mâncăruri cu carne.

Ardeii copți sunt un adaos sănătos și delicios la o alimentație echilibrată, fiind sățioși, bogați în nutrienți și aromați.

Descoperă și – Ardei copți la borcan – cum se pregătesc ardeii pentru iarnă

Rețete de mâncare de ardei copți

Ardeii copți sunt atât de gustoși încât pot fi incluși într-o multitudine de rețete de mâncare. Fie că vrei mâncare de ardei copți cu carne, cu brânză sau cu legume, poți alege în funcție de preferințe. De asemenea, chiar dacă ardeii proaspăt copți sunt mai gustoși, poți alege și ardei copți congelați sau la borcan, în funcție de timp și posibilități.

Mâncare de ardei capia cu paprika iute

Mâncare de ardei capia cu paprika iute
  • 1 kg ardei capia
  • 500 g ardei gras
  • 2 căpăţâni usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 lingurite zahăr
  • 1 lingurita boia dulce şi iute
  • 1 ardei iute
  • 3 linguri ulei

Mod de preparare

Se coc ardeii, apoi se pun într-un bol, se presară sare şi se acoperă cu un capac astfel încât coaja să poată fi îndepărtată mai uşor.

Se curăţă de coajă, de seminţe şi se prepară cu sare, piper, zahăr, boia, cimbru şi se lasă 15 – 20 de minute la macerat, la frigider.

Între timp, se curăţă usturoiul şi se taie rondele sau se zdrobeşte. Ardeiul iute se toacă mărunt, se adaugă uleiul şi sarea, dacă mai este nevoie, şi se pun în tava cu ardei copţi. Se bagă în cuptorul încins pentru aproximativ 30 de minute, până se rumenesc. Sursă – retete.unica.ro.

Mâncare de ardei copți cu brânză feta și măsline

Mâncare de ardei copți cu brânză feta și măsline

Ingrediente:

  • 4 ardei copți
  • 100 g brânză feta, sfărâmată
  • 10-12 măsline kalamata, fără sâmburi
  • 1 ceapă roșie, mică, feliată subțire
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură mică de pătrunjel, tocat mărunt

Mod de preparare:

Curăță ardeii copți de coajă, semințe și cotor, apoi taie-i în fâșii. Într-un bol mare, amestecă fâșiile de ardei cu ceapa roșie, măslinele și brânza feta. Într-un alt bol mic, combină uleiul de măsline și oțetul balsamic, asezonează cu sare și piper, apoi toarnă acest dressing peste mâncare. Amestecă ușor, presară pătrunjel tocat deasupra și servește imediat.

Descoperă și – Salată de ardei copți – rețete simple și gustoase

Mâncare de ardei copți cu pui și smântână

Mâncare de ardei copți cu pui și smântână

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui, tăiat bucăți
  • 4 ardei copți, curățați și tăiați fâșii
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați fin
  • 200 ml smântână pentru gătit (15-20% grăsime)
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșat sosul)
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor)

Mod de preparare:

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă bucățile de pui și rumenește-le pe toate părțile până capătă o culoare aurie. Scoate puiul din tigaie și lasă-l deoparte.

În aceeași tigaie, adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mic până devine translucidă (aproximativ 4-5 minute). Adaugă usturoiul tocat și boiaua dulce, amestecând bine pentru ca aromele să se elibereze fără să se ardă.

Pune ardeii copți tăiați fâșii în tigaie și amestecă bine cu ceapa și usturoiul. Lasă totul să se gătească 2-3 minute pentru a se amesteca aromele.

Dacă vrei un sos mai gros, presară făina și amestecă rapid pentru a se omogeniza. Apoi toarnă treptat supa de pui, amestecând constant până când obții un sos cremos.

Pune bucățile de pui înapoi în tigaie, toarnă smântâna pentru gătit, și amestecă bine. Lasă mâncarea să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, sau până când puiul este complet gătit, iar sosul s-a îngroșat și toate aromele s-au amestecat.

Gustă sosul și adaugă sare și piper după preferințe. La final, presară pătrunjelul tocat. Servește mâncarea caldă, alături de orez, piure de cartofi sau mămăligă.

Mâncare de năut cu ardei copți și roșii

Ingrediente:

  • 2 ardei mari
  • 400 g năut din conservă, scurs și clătit
  • 200 g roșii tocate din conservă
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță boia afumată
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură mică de coriandru sau pătrunjel, tocat

Mod de preparare:

Se coc ardeii, apoi se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă cu un capac astfel încât coaja să poată fi îndepărtată mai uşor.

Într-o tigaie adâncă, încinge uleiul și călește ceapa până devine aurie. Adaugă chimenul și boiaua, amestecând pentru a elibera aromele. Pune năutul și roșiile în tigaie, asezonează cu sare și piper, și lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Adaugă ardei copți tăiați feliuțe și mai gătește încă 5 minute. Presară coriandrul tocat deasupra și servește cu pâine pita sau orez.

Paste cu sos de ardei copți și roșii cherry

Ingrediente:

  • 3 ardei copți mari
  • 250 g paste (de preferat tagliatelle sau penne)
  • 200 g roșii cherry, tăiate în jumătăți
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 50 ml smântână de gătit (opțional)
  • Sare și piper după gust
  • Parmezan ras și busuioc proaspăt pentru servire

Mod de preparare:

Pune pastele la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet. Între timp, într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.

Adaugă roșiile cherry și lasă-le să se înmoaie. Taie ardeii copți în bucăți mici și adaugă-i în tigaie.

Amestecă bine, iar dacă dorești un sos mai cremos, poți adăuga smântâna de gătit. Strecoară pastele și adaugă-le în tigaie, amestecând bine. Servește cu parmezan și busuioc proaspăt deasupra.

Mâncare de pui cu ardei copți și cartofi

Mâncare de pui cu ardei copți și cartofi

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui, tăiat cuburi sau pulpe de pui
  • 3 ardei copți, tăiați fâșii
  • 400 g cartofi, curățați și tăiați cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 200 ml supă de pui
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper și boia dulce după gust
  • 1 lingură pătrunjel tocat

Mod de preparare:

Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și prăjește bucățile de pui până devin aurii, apoi scoate-le pe o farfurie. În aceeași cratiță, călește ceapa și usturoiul până devin aurii, apoi adaugă cartofii și pasta de roșii. Toarnă supa de pui și lasă cartofii să fiarbă 10 minute. Pune înapoi puiul în cratiță, adaugă ardeii copți, sare, piper și boia dulce, apoi lasă totul la foc mic încă 15-20 minute, până ce cartofii sunt complet gătiți. Presară pătrunjel tocat deasupra înainte de servire.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News