Mâncare de linte
Ingrediente mâncare de linte:
- 400 g linte
- 2 frunze de dafin
- 150 g smântână acră
- 50 ml lapte
- 1 lingură de făină cernută fin
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură mare oțet
- sare după gust
- piper negru măcinat după gust
Pentru garnitură:
- ou ochi
- cartofi fierți sau pâine proaspătă
Mod de preparare mâncare de linte:
Clătim lintea, o punem într-un vas și adăugăm 2 frunze de dafin, apoi turnăm apă rece peste ea. Lăsăm lintea să se înmoaie cel puțin 2 ore înainte de gătire, dar o puteți lăsa și peste noapte.
Apoi punem lintea într-o oală și o fierbem.
Între timp, într-un castron, amestecăm smântâna acră cu o lingură de făină cernută fin.
SFAT: Dacă nu doriți să folosiți făină, nu adăugați multă apă în oală, iar sosul de la linte se va îngroșa și fără făină.
Amestecăm smântâna până devine omogenă, fără cocoloașe, și apoi adăugăm laptele.
Adăugăm smântâna treptat la lintea și fierbem la foc mic până când aceasta devine moale.
Între timp, pregătim garniturile. Curățăm cartofii, îi tăiem cuburi, îi fierbem și pregătim oul ochi.
La sfârșitul procesului de gătire, adăugăm în mâncare usturoiul presat, sare și piper negru măcinat, după gust.
Luăm lintea gătită de pe foc și adăugăm o lingură de oțet (opțional).
Mâncarea tradițională cu linte este gata de servit.
Poftă bună!
Foto: https://dobruchut.aktuality.sk/