► Fiecare fel de mâncare are o variantă dietetică
Care dintre mâncărurile gătite sunt grele şi ar trebui consumate mai rar? Ei bine, „mâncărurile cu sos sau cele la care s-a folosit untură, făină (rântaş). Ar trebui să fie consumate foarte rar sau chiar deloc. Vestea bună e că pentru fiecare fel de mâncare există şi o variantă dietetică. De exemplu, clasicele sarmale cu carne de porc pot fi făcute din carne de curcan, fără alt adaos de grăsime, şi rezultă o mâncare cu mult mai puţine calorii. Prăjelile sunt, de asemenea, preparate culinare cu foarte multe calorii, deoarece înglobează în produsul finit o cantitate mare de grăsime”, spune nutriţionistul.
► Atenţie de Sărbători!
Preparatele care îngraşă, referindu-ne la cele de sezon, sunt, printre altele: friptura de porc cu garnitură de cartofi, sarmalele cu mămăligă, tochituri cu mult ulei, prăjiturile de orice fel, mezelurile din porc, „pomana porcului”, salata Boeuf, ouăle umplute sau cozonacul.
Şi care sunt mai dietetice? Medicul ne dezarmează uşor, dar are o alternativă. „Nu prea există preparate de sezon care să fie dietetice, atâta timp cât sunt gătite după reţeta originală. Însă putem noi să le facem mai dietetice, dacă eliminăm din grăsime, zahăr, ouă.”
GUSTĂM DIN TOATE, DAR CU MODERAŢIE
Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicaţii în privinţa preparatelor tradiţionale de Sărbători. Importantă este moderaţia, deci cantitatea pe care o consumăm. „Nu trebuie să mâncam ca şi cum n-am mai apuca anul următor. Putem să gustăm din toate bunătăţile, însă alimentaţia trebuie să rămână pe linia normalităţii, atât în perioada vacanţei de iarnă, cât şi pe toată perioada anotimpului rece”, ne sfătuieşte dr. Şerban Damian.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei