Legumele nu sunt o prioritate alimentară decât pentru un sfert dintre români, iar fructele nu reprezintă alimente consumate des decât pentru 10% dintre cei intervievaţi.

Aceleaşi date relevă şi faptul că aproape jumătate din alimentaţia zilnică a bărbaţilor este compusă din mâncare gătită şi mâncare tip fast-food, mai ales pentru cei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Un fenomen interesant este acela că tinerii alternează legumele şi fructele, definitorii pentru alimentaţia sănătoasă, cu mâncarea de tip fast-food.

O posibilă explicaţie a acestui fenomen poate fi lipsa de timp din cursul săptămânii care ii determină să recurgă la o alimentaţie rapidă şi nu tocmai sănătoasă, asociată în paralel cu o încercare de diminuare a efectelor acestui stil alimentar printr-un consum crescut de legume şi fructe.

Acest studiu reiterează tendinţa adoptării unui stil alimentar mult mai sănătos odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, se demonstrează încă o dată, că persoanele peste 60 de ani îşi compun alimentaţia cotidiană în proporţie de peste 70% din legume, fructe, salate şi alimente sănătoase, iar mâncarea gătită păstrează în medie un conţinut moderat de grăsimi.

O ultimă concluzie ce reiese din cercetarea efectuata prezintă, în mare, şi preferinţele culinare ale românilor care, în proporţie de peste 70% nu au făcut nicio referire la alimente precum pui, vânat, peşte. Acest fapt nu înseamnă neapărat că aceste tipuri de alimente lipsesc complet din alimentaţia românilor însă ele fac destul de rar conţinutul alimentaţiei zilnice.

Astfel, cei mai mulţi români continuă să consume preponderent preparate din carne de porc, mezeluri, cartofi şi preparate tradiţionale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News