Cuprins:
Mâncăruri pe care să le încerci în Bulgaria
Bulgaria este renumită pentru legumele și produsele lactate de calitate și pentru varietatea de mirodenii. Carnea de porc și puiul sunt cele mai comune forme de carne, deși mâncărurile cu fructe de mare, pește și vițel sunt, de asemenea, populare, iar mielul ocupă un loc tradițional special în bucătăria bulgară. Hamsii, sarmale, mici și alte preparate renumite la noi pot fi găsite cu ușurință și la vecinii noștri.
În timp ce multe dintre produsele de bază ale bucătăriei bulgare le-ați găsi și în România, Turcia, Grecia sau Serbia, în Bulgaria fiecare dintre ele are propria sa aromă locală, care o diferențiază de versiunea vecinilor din Balcani. De la salate consistente, la produse de patiserie delicioase până la preparate clasice din carne la grătar, iată 10 preparate bulgărești pe care trebuie neapărat să le încercați în timpul cât sunteți în această țară:
Lyutenitsa
Întrebați orice bulgar și el va spune că această mâncare de roșii și ardei este cel mai bun lucru pe care îl puteți întinde pe pâine prăjită. În zilele noastre este produs comercial și vândut în borcane mici, deși este încă făcut în mod obișnuit acasă de multe familii bulgare. Liutenitsa care seamănă oarecum cu zacusca noastră, este cu siguranță printre savuroasele mâncăruri pe care să le încerci în Bulgaria.
Shkembe chorba
În timp ce lyutenitsa poate fi preferata copiilor, shkembe chorba este strict preferată de adulți. Într-adevăr, este nevoie de mai mult decât puțin curaj pentru a încerca această supă de burtă, și din cauza modului în care shkembe chorba este de obicei condimentată generos. Se adaugă oțet, ulei, sare și piper după gust – deși veți descoperi că pentru bulgari acest lucru înseamnă de obicei în cantități generoase.
Tarator
Tarator și shkembe chorba nu ar putea fi mai diferite. Spre deosebire de iuțeala din shkembe chorba, taratorul este ușor, răcoritor și rece. O supă pe bază de iaurt, cu castraveți, usturoi, mărar și uneori nuci (și chiar cuburi de gheață!), tarator este o necesitate în acele zile arzătoare de vară când, să zicem, soarele te forțează să mergi la umbra răcoroasă a unui mic restaurant de pe coasta Mării Negre.
Descoperă cele mai frumoase plaje din Bulgaria.
Printsesa
O invenție unică bulgarească, acest soi de sandviș cald a fost denumit în mod bizar printsesa (принцеса) sau „prințesă”, după cum probabil ați ghicit! Originea numelui său este aprins dezbătută, cu explicații extrem de neplauzibile care îl leagă de conducătorii bulgari medievali și de vechii monarhi traci.
Indiferent de originea printsesei, acest sandviș este o mâncare de fast-food îndrăgită în Bulgaria. Practic, o singură felie de pâine albă acoperită cu un amestec de ouă și cașcaval (și, opțional, cu carne tocată sau salam lukanka), printsesa este apoi coaptă până când capătă culoarea aurie și pâinea se transformă în pâine prăjită crocantă.
Parlenka
Când este vorba de parlenka, pâine bulgărească proaspăt făcută la grătar sau coaptă, chiar și celor care țin dietă le-ar fi greu să spună nu!
Parlenka variază destul de mult de la restaurant la restaurant, dar de obicei vă puteți aștepta la o pâine neuniformă, rotundă, de dimensiunea unei farfurii. Ar trebui să aibă un miez moale și o crustă aromată, iar crusta este cea care îi dă numele parlenka. Foarte des, parlenka este oferită umplută cu brânzeturi. Usturoiul este un alt adaos comun pe care îl puteți alege, iar această pâine se potrivește perfect cu puțin ulei de măsline și sharena sol sau oregano deasupra.
Mekitsi
Petrecerea nopții în confortul unei cabane, undeva la înălțimea munților Bulgariei, este o activitate preferată de weekend în această țară. Și dimineața, vă veți trezi cu mirosul inconfundabil de mekitsi, unul dintre elementele de bază ale unui mic dejun tradițional bulgar de munte. La unele colibe mai îndepărtate, mekitsi ar putea fi chiar singura opțiune de mic dejun pe care o obțineți. Totuși, acesta nu este neapărat un lucru rău, deoarece aceste bucăți frământate de aluat prăjit sunt de obicei foarte gustoase.
Descoperă și cele mai frumoase stațiuni montane din Bulgaria.
Banitsa
Acesta este cel mai cunoscut produs de patiserie din Bulgaria. Poate fi găsit oriunde – în cafenele, brutării, mici magazine din stațiile de autobuz și restaurante. Versiunea de bază și cea mai comună de banitsa este făcută cu brânză feta albă.
Ca în cazul a orice altceva în Bulgaria, pot fi găsite diferite versiuni de banitsa, cu umpluturi diferite, cum ar fi ceapă, varză, spanac, ciuperci sau dovleac.
Kapama
Acest fel de mâncare poate fi găsit în aproape fiecare restaurant care servește preparate din bucătăria tradițională bulgară, dar oamenii îl pregătesc de obicei în preajma Crăciunului sau a Revelionului acasă.
Această masă este combinația perfectă de diferite tipuri de carne și condimente.
Se face din cârnați, pui, vițel, iepure și alte tipuri de carne care sunt gătite la foc lent (4-5 ore) și condimentate cu diverse condimente precum piper roșu și negru și foi de dafin.
Patatnik
Această mâncare tradițională poate fi găsită în regiunea munților Rodophe. Deoarece aceasta este o regiune de munte, produsele care sunt folosite la prepararea patatnikului au fost întotdeauna acolo în cantități mari și puteți fi sigur că sunt produse local.
La fel ca majoritatea preparatelor din Bulgaria, este o combinație simplă, dar delicioasă, care poate fi făcută în diverse moduri, cu cartofi sau brânză albă.
Madradjisko
Majoritatea turiștilor nu vor ști despre această mâncare, deși este super delicioasă. Și grea în același timp, ce este drept.
Pe fundul oalei de lut veți găsi ceapă și ardei prăjiți, urmate de un strat gros de brânză bulgărească.
Deasupra vin ouăle, iar preparatul delicios se coace 15-20 de minute. Bucurați-vă de fiecare înghițitură, dar nu vă așteptați să vizitați obiectivele turistice după această masă copioasă!