Iată 10 mâncăruri și preparate pe care să le încerci atunci când mergi în vacanță în Egipt:
Cuprins:
Mâncăruri pe care să le încerci când ești în Egipt
Moștenirea civilizației antice a avut o influență profundă asupra peisajului culinar al Egiptului. Deși împărtășește asemănări cu bucătăria mediteraneană de est – gândiți-vă la legume umplute cu orez, kebab, kofta și shaorma – țara și-a cultivat propria dietă distinctă și se bazează în mare măsură pe malurile fertile și antice ale emblematicului râu Nil.
Descoperă și reguli de bună purtare ca turist în Egipt.
Kushari
Mulți egipteni consideră că kushari, un amestec de orez, paste, linte și sos de roșii condimentat, este felul de mâncare național al țării. Originar de la mijlocul secolului al XIX-lea, acest fel de mâncare se bazează pe experien’ele culinare întâlnite de soldații egipteni în timpul turneului în India și în părți ale Europei, deși este în mod normal condimentat cu ierburi și condimente tradiționale egiptene. Delicios fierbinte sau rece, kushari este de obicei ornat cu năut și ceapă crocantă și stropit cu suc de usturoi și sos iute.
Ful Medames
Al doilea fel de mâncare ca popularitate din Egipt este ful medames, un amestec de fasole zdrobită, gătită în suc de lămâie, pătrunjel, usturoi, ceapă și ardei iute. Acest fel de mâncare vegetarian simplu întruchipează caracterul mâncării țărănești egiptene și este întotdeauna servit cu pâine, care este folosită ca gamosa, sau ustensilă ce ajută la mâncare. Mâncarea este deosebit de populară în orașele din nordul Cairo și Giza, așa că asigurați-vă că o căutați atunci când călătoriți în această regiune.
Fattah
Un fel de mâncare tradițional nubian care provine din ceremoniile religioase antice, fattah constă din straturi de orez prăjit și pâine, acoperite cu sos de roșii, oțet și sos de roșii cu carne, din creier de oaie sau de vacă. Deși delicios, felul de mâncare este considerat prea greu pentru o masă de zi cu zi, așa că este rezervat în mod normal pentru ocazii speciale și festivaluri religioase. Cu toate acestea, multe restaurante servesc fatta, așa că nu ar trebui să aveți probleme să o găsiți în timpul vizitei voastre în Egipt.
Tameya
Una dintre cele mai populare mâncăruri vegetariene din Egipt este Tameya. Sunt bile rotunde de fasole zdrobite prăjite în ulei, ierburi și condimente. Similar cu falafelul, această chiftea delicioasă de legume este servită în mod normal pe o pâine subțire sau pita, cum ar fi eish baladi, și acoperită cu salată, ceapă crocantă și sos iute. Este adesea rulat și mâncat ca un wrap sau kebab și este o opțiune populară de mâncare stradală în marile orașe.
Sandwich cu ficat
Ficatul este una dintre cele mai accesibile cărnuri din Egipt și este deosebit de popular în Alexandria, locul de naștere al emblematicului sandviș egiptean cu ficat. Aici, ficatul este tocat și prăjit alături de ardei gras, ceapă, usturoi, ardei iute și pătrunjel și servit într-o chiflă moale sau baghetă. Îmbinând condimentele egiptene cu sandvișul occidental, aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni de prânz cu mâncare stradală din Alexandria și una dintre acele mâncăruri cu carne pe care să le încerci în Egipt.
Besarah
Besarah este un fel de mâncare vegetarian aromat făcut din fasole, măcinată într-un piure gros sau pastă și asezonată cu mărar, praz, ardei verde, ceapă prăjită și condimente. Ocazional, este servit ca garnitură alături de carne sau pește la grătar, dar este servit în principal ca masă principală cu pâine egipteană și ceapă verde. În unele părți ale Egiptului, este posibil să găsiți o versiune mai subțire și mai ușoară a besarah, în care boabele fava au fost transformate într-o pastă care curge pentru a fi folosită ca sos.
Sayadeya
Servit exclusiv în orașe de coastă precum Alexandria, Portsaid și Suez; sayadeya este un fel de mâncare cu pește copt care cuprinde un file de pește alb, asezonat cu pătrunjel, chimen și alte condimente. Peștele este copt lent într-o oală de lut alături de ceapă și un sos ușor de roșii, care permite aromelor să infuzeze fileul. Odată gătit, peștele este servit întreg cu o parte de orez galben și pâine eish baladi – perfect pentru un prânz în aer liber la o aruncătură de băț de coasta mediteraneană.
Eish Baladi
Eish baladi este pâinea națională a Egiptului, o pâine groasă, lipicioasă, în stil pită, ale cărei origini datează de mii de ani. Aceasta este ustensilul emblematic gamosa al țării, servit alături de majoritatea meselor cu legume ca o modalitate de a culege mâncarea, oferind în același timp și proteine. Eish baladi este copt la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce face ca aluatul să se umfle într-o formă de pită aerisită. Acest spațiu permite pâinii să fie umplută cu tot felul de umpluturi sau aplatizată pentru a fi folosită ca o linguriță improvizată. Asigurați-vă că încercați eish baladi în timpul vizitei voastre pentru o experiență egipteană autentică.
Hawawshi
Un alt fel de mâncare stradală preferată în Egipt și de încercat, hawawshi este un foietaj umplut cu carne de miel sau vită tocată și marinat cu piper, pătrunjel, ardei iute și ceapă. Similar cu lahmacun-ul din Orientul Mijlociu, hawawshi constă din două bucăți rotunde de aluat, presate împreună în jurul umpluturii și coapte până devin maro auriu. Mâncarea este de obicei făcută acasă de familiile egiptene și este, de asemenea, servită ca mâncăruri stradale populare, în special în Alexandria și Cairo.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat și stațiuni din Egipt, dar şi reguli de bună purtare în Egipt ca turist!