Grecia este o țară bogată în mâncăruri gustoase și unice, iar bucătăria grecească este, de asemenea, o mare parte a culturii. Așa că vizitarea acestei țări frumoase, fără a încerca o mare varietate de preparate, ar însemna să pierdeți o parte importantă a culturii și istoriei Greciei.
Cuprins:
Mâncăruri pe care să le încerci în Grecia
Grecia a fost de multă vreme favorită pentru vacanțele de familie, cu apele ei albastre frumoase, plajele prietenoase pentru copii și o abundență de mâncăruri delicioase făcute cu ingrediente proaspete. Există multe influențe din alte țări mediteraneene din apropiere, cum ar fi Italia și Turcia, dar Grecia are specificul ei. Asigurați-vă că gustați tot ce are de oferit Grecia. Iată câteva dintre minunatele mâncăruri pe care să le încercați în Grecia:
Taramasalata
Un element de bază al oricărei mese grecești îl reprezintele salate ttradițioanle cum ar fi tzatziki (iaurt, castraveți și usturoi), melitzanosalata (vinete) și fava (piure cremos de mazăre). Dar delicioasa taramasalata (salată cu icre ) este o delicatesă locală. Acest amestec cremos de icre de pește roz sau alb, cu bază de cartofi sau pâine, este delicioasă cu un strop de ulei de măsline virgin sau un strop de lămâie.
Kolokythokeftedes
Acest aperitic este de obicei făcut din dovlecei ras sau piure amestecați cu mărar, mentă sau alte combinații de condimente. Asociat cu tzatziki, pentru prospețimea sa răcoritoare, pur și simplu este de neratat, una dintre minunatele mâncăruri pe care să le încerci în Grecia.
Bouyaurdi
Bouyaurdi este un aperitiv tradițional grecesc care este servit înainte de masă pentru a vă deschide apetitul pentru ceea ce urmează. Funcționează! Aroma incredibilă a acestui fel de mâncare este intensă. Este făcut cu roșii, feta și ardei iute roșu (cum ar fi jalapenos). Roșiile sunt întotdeauna baza acestui fel de mâncare, dar veți vedea versiuni ale acestuia cu ardei gras și ceapă coaptă.
Gyros
Puteți comanda gyros cu o varietate de cărnuri diferite, inclusiv carne de vită, miel, pui și porc. În Grecia, este adesea servit cu cartofi prăjiți și legume ambalate în interior și un sos tzatziki deasupra. Cea mai bună parte a este că sunt adesea o alternativă ieftină și rapidă atunci când vă grăbiți sau nu doriți să stați mult timp la un restaurant.
Horiatiki
Chiar dacă ne putem gândi că salata grecească se găsește pe toate drumurile, cea făcută în Grecia are o aromă aparte. O salată tradițională grecească (numită și Horiatiki) include roșii, castraveți, ardei verde, ceapă roșie, măsline Kalamata și o bucată destul de mare de brânză feta deasupra.
Tyropita
Se fac fie din aluat umplut cu feta sau alta umplutură savuroasă. Sunt gustări foarte populare, mai ales în cafenele.
Caracatiță
De-a lungul porturilor, caracatița este agățată să se usuce ca și rufele spălate – aceasta fiind una dintre imaginile emblematice ale Greciei. La grătar sau marinate, ori înăbușite în vin, caracatițele sunt un deliciu.
Pește proaspăt și calamar
Instalează-te într-o tavernă de pe litoral și mănâncă așa cum au făcut localnicii din cele mai vechi timpuri. Peștele și calamarii proaspeți din Marea Mediterană și Marea Egee sunt incredibil de gustoși și gătiți cu minimum de agitație – întregi la grătar și stropite cu ladolemono (un dressing de lămâie și ulei). Peștii mici și aromați, cum ar fi barbouni și marida, sunt ideali ușor prăjiți.
Descoperă și cele mai frumoase plaje din Grecia
Souvlaki
Cea mai cunoscută versiune de souvlaki este cea cu miel. Bucățile de miel sunt marinate într-o baie de lămâie și ulei de măsline pentru a-l face aromat și fraged. Apoi este pus la grătar cu ceapă. Este adesea servit cu orez sau pita și mâncat alături de o salată grecească.
Baklava cu mascarpone, ciocolată și sirop de cafea
Nu doar Turcia este celebră pentru baclavaua sa, Grecia are propriile arome și specialități de baclava și cu siguranță se numără prin savuroasele mâncăruri pe care să le încerci aici. Fie că e cu miere, cu sirop de portocale sau delicioasa baclava cu mascarpone și ciocolată, e o idee bună se încercați cât mai multe varietăți.
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:31
Gyro, moussaka, souvlaki și salata grecească sunt doar câteva exemple de preparate reprezentative ale bucătăriei grecești, apreciate pentru combinațiile lor inovatoare de ingrediente și arome
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:30
Datorită amplasării geografice, bucătăria greacă include o varietate de fructe de mare proaspete, precum calamari, creveți și pește
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:28
Legume, fructe, ulei de măsline, brânzeturi și carne de calitate sunt adesea folosite pentru a crea preparate delicioase