Mâncarea este una dintre cele mai oneste expresii ale unei culturi. Ea definește cultura locală, reflectând idei despre oameni, economie, istorie și tradițiile lor. Iar Italia este foarte bogată în mâncăruri pe care merită să le încerci chiar în locurile de origine.
Cuprins:
Mâncăruri pe care să le încerci în Italia
Multe dintre preparatele din bucătăria italiană pot fi găsite în restaurante din lumea întreagă, drept dovadă că mâncărurile italiene sunt cu adevărat savuroase. Chiar și așa, până și cele mai renumite dintre ele sunt făcute într-un mod cu totul special în locurile lor de origine.
Pizza napoletană
Fiecare tur culinar italian bun ar trebui să înceapă cu… PIZZA! În timp ce Napoli și regiunea Campania au multe mâncăruri tradiționale italiene excelente, acestea sunt cunoscute în toată Italia pentru că au cea mai bună pizza din țară.
Pizza în stil napolitan este în mod serios unică. Este o pizza clasică Margherita, cu crusta sa subțire, gătită la perfecțiune într-un cuptor tradițional de cărămidă. Garnisită doar cu sos de roșii, frunze întregi de busuioc și mozzarella de bivoliță, este simplă, dar atât de delicioasă.
Nu poți să vizitezi Napoli și să nu încerci pizza.
Ribolitta
Toscanii sunt faimoși pentru supele lor rustice care i-au ajutat să se încălzească de-a lungul veacurilor. În Italia, la fel ca în multe culturi, resturile pot fi încropite împreună într-un fel de mâncare tradițional. Ribolitta este versiunea toscană a unei supe cu ”resturi”.
Legumele de sezon, fasolea cannellini și resturile de pâine crocantă se combină pentru a forma această supă groasă și consistentă. De fapt, pâinea este cea care o îngroașă. Fie că este servită la prânz sau la cină, vei fi tentat să schimbi lingura cu o furculiță!
Risotto
Originar din nordul Italiei, acest fel de mâncare cremos cu orez poate fi găsit acum în toată țara. Orezul și bulionul se amestecă încet, la foc mic, până când devine o mâncare groasă și cremoasă și se adaugă cu brânză Parmigiano Reggiano, șofran, ciuperci, fructe de mare sau ierburi, în funcție de felul de mâncare pe care îl încorporează. De asemenea, poate fi servit ca preparat de sine stătător și trebuie să fie întotdeauna savurat fierbinte.
Risotto este deosebit de popular în Milano, unde este prezentat risotto cu șofran (Risotto Milanese). Este, de asemenea, un fel de mâncare tipic din bucătăria venețiană, unde veți găsi faimosul fel de mâncare numit Risi e Bisi, sau orez și mazăre.
În regiunile în care sezonul ciupercilor porcini este sărbătorit, veți găsi Risotto cu ciuperci porcini sălbatice. O altă variantă poate fi găsită în Napoli și Coasta Amalfi — Risotto al Limone, cu lămâie. Delicios!
Descoperă cele mai impresionante locuri de vizitat în Italia
Bottarga
Această delicatesă cu icre de pește sărate este de obicei preparată din icre de ton, dar uneori este folosit și peștele-spadă.
Deși bottarga este o mâncare tipică găsită în Sicilia și Sardinia, acest fel de mâncare și-a făcut loc și în bucătăria din sudul Italiei și părți din Toscana. Cu aroma sa intensă și retrogust ușor amar, această delicatesă nu este una pentru cei slabi de inimă!
Osso Buco
Acest fel de mâncare este o specialitate din regiunea Lombardiei și este făcut în mod tradițional alla Milanese. Cu oase de vițel tăiate în cruce, legume, gremolata (un amestec de ierburi tocate), vin alb și bulion, poți fi sigur că le vei iubi! Probabil leveți găsi servite cu risotto sau mămăligă și merg bine cu un vin roșu puternic, cum ar fi Chianti sau Nobile di Montepulciano.
Flori de dovlecel umplute
Aceste flori portocalii strălucitoare, date prin aluat și ușor prăjite, sunt umplute cu preparate din bucătăria locală de sezon. Deși te poți bucura de aceste delicatese în toată Italia, varianta preferată a turiștilor este în Sorrento. Florile sunt umplute cu o brânză aromată delicioasă!
Indiferent de preparat, florile de dovleac sunt întotdeauna delicioase. Combinați cu un pahar mic de limoncello pentru o masă pe care nu o veți uita curând.
Bistecca Fiorentina
Această friptură în stil florentin se face din carne de vită de Chianin,a care sunt apreciate în toată Toscana pentru carnea lor. În timpul prăjirii, se folosește o perie din rozmarin pentru a acoperi carnea cu ulei de măsline.
Friptura este pur și simplu asezonată folosind doar sare și piper. Deși poți să-l ceri ceva mai bine făcut, fii pregătit, dacă nu specifici acest lucru, să fie făcută în sânge.
Pesto
Pesto își are originea în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei, unde busuiocul proaspăt este abundent pe tot parcursul anului, în special în lunile mai calde. Sosul simplu este făcut cu cantități variate de busuioc, nuci de pin, usturoi, brânză Parmigiano sau pecorino, ulei de măsline, sare și piper.
Proporția exactă de ingrediente este de obicei lăsată după gust și poate varia semnificativ de la un loc la altul. Spanacul sau pătrunjelul pot fi adăugate și pentru a diminua gustul puternic al busuiocului și pentru a crea un gust mai complex.
Testarea gustului diferitelor versiuni de pesto în orașele din Cinque Terre a devenit o plăcere pentru turiști.
Arancini
Arancini, sau „portocale mici” sunt bile de orez prăjite despre care se crede că provin din Sicilia. Orezul Arborio, folosit în mod obișnuit în risotto, este gătit și modelat într-o bilă mică, acoperită cu pesmet și pus într-o friteuză. Dar asta nu este tot. Gustarea delicioasă este de obicei umplută cu mozzarella sau brânză fontina sau sos de carne ragu.
S-ar putea să le găsiți și umplute cu un amestec de ragu și mazăre. Deși sunt serviți și în Roma, ei poartă un alt nume – Suppli. Varianta de aici este de obicei umplută cu ragu și mozzarella.
Paste, paste, paste…
Fie că vorbim de lasagna, paste carbonara, de paste cu sos ragu, bolognese, tortelini sau alte paste, pastele sunt unele dintre acele mâncăruri pe care să le încerci când ești în Italia, dacă vrei să știi care este gustul lor adevărat.
Sarde in Saor
Sarde in Saor, un fel de mâncare italian cu adevărat autentic este făcut din sardine la grătar sau prăjite. Peștele se amestecă cu stafide și nuci pignoli și se adaugă ceapă înăbușită în ulei și oțet. Baza de oțet este urmată de o notă de dulceață din ceapă, dând rețetei o tentă dulce-acrișoară. Istoria și cultura Veneției sunt țesute în materialul acestui fel de mâncare, care este cel mai bine servit rece sau la temperatura camerei.
Gelato și cannoli
Nu poți merge în Italia fără să încerci gelato și cannoli. La fel ca și pizza și pastele, aceste două deserturi se găsesc în lumea întreagă, însă aromele lor originale pot fi savurate doar în locurile din origine.
Vezi şi locuri de vizitat în Florența – cele mai impresionante obiective turistice!
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:22
Italia este adesea admirată pentru bogăția sa culturală și frumusețea sa diversă.
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:21
talia are o bogată moștenire culturală și naturală, inclusiv numeroase situri UNESCO
Daniel9090 • 11.01.2024, 09:20
Bucătăria italiană este cunoscută în întreaga lume pentru delicioasele sale preparate