Mâncăruri pe care să le încerci în Suedia

Cu o dietă bogată în cereale integrale, proteine și omega-3, bucătăria suedeză a fost recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. Dar pentru cei care doresc să experimenteze bucătăria suedeză fără prețurile atrăgătoare ale unui restaurant cu stele Michelin sau restricțiile unei diete cu IG scăzut, iată un rezumat al celor mai apreciate mâncăruri pe care să le încerci în Suedia.

Smorgastarta

Mâncaruri pe care să le încerci în Suedia – Smorgastarta

Acest fel de mâncare este practic un tort cu umplutură de sandviș. După ce straturi de pâine, adesea umplute fie cu ouă, fie cu creveți în maioneză, au format baza, totul este apoi acoperit cu cremă de brânză, cu suc de lămâie, apoi decorat. Și aici începe să devină distractiv. Icre de pește, fâșii de castraveți, felii de roșii aranjate în formațiuni stelare și măsline și ierburi împodobesc stratul exterior. Rezultatul este un spectacol.

Korv Stroganoff

În timp ce își împărtășește numele cu felul de mâncare clasic rusesc pe bază de carne de vită, korv stroganoff este cu totul diferită. Desigur, există anumite asemănări – sosul picant asezonat cu boia de ardei, smântână și ceapă – dar cam aici se termină asemănările. În loc de carne de vită, acest fel de mâncare folosește falukorv unic suedez (un fel de cârnat afumat), roșii mărunțite, piure de roșii și un strop de ardei iute. Un vârtej de smântână la sfârșit îi conferă o bogăție catifelată și este cel mai bine servit peste o grămadă de orez fierbinte și pufos.

Pitepalt

Mancare suedeza – Pitepalt

Reconfortante și sățioase, aceste găluște de cartofi sunt preferate în nordul Suediei. Cartofii rași se amestecă cu făina pentru a face un aluat. Apoi se face o gaură în mijloc și se umple înăuntru cu carne de porc tăiată sau tocată, asezonată cu ierburi și piper.

Pyttipanna

Este un combo prăjit până la caramelizatre de cartofi, ceapă și carne (de obicei cârnați afumati sau slănină, dar uneori resturi de friptură, miel sau șuncă). Se servește cu un ou, sfeclă roșie murată.

Kanelbulle

Mâncăruri pe care să le încerci în Suedia – Kanelbulle

Dacă Suedia ar avea o mâncare națională, aceasta ar fi, fără îndoială, chifla cu scorțișoară. Este greu să eviți aceste chifle delicioase condimentate, care pot fi găsite în fiecare cafenea, brutărie și magazin alimentar din țară.

Făcute din aluat de pâine ușor îndulcit, dospit cunoscut sub numele de vetebröd (pâine de grâu), pot fi aromate și cu cardamom, șofran și vanilie.

Descoperă cele mai impresionante locuri de vizitat în Suedia.

Husmanskost

Această mâncare reconfortantă, care include unele dintre cele mai populare preparate din Suedie – chiftelele- poate fi găsită și printre specialități zilnice de prânz la restaurantele locale. Este o mâncare rustică foarte populară.

Janssons frestelse

Mâncare suedeză- Janssons frestelse

Cel mai bine descrisă ca o mâncare cremoasă de cartofi și șprot gratinat, Janssons frestelse (tentația lui Jansson) este un clasic festiv în Suedia. Mâncarea poate fi servită în orice perioadă a anului, dar suedezii tind să-l prefere în perioada Crăciunului. Dacă vă întrebați despre numele curios, se spune că felul de mâncare a fost numit după Pelle Janzon (1844-1889), un cântăreț de operă suedez.

Gravlax

Gravlax (somon cu mărar) a călătorit dincolo de Suedia și se găsește astăzi pe mesele din întreaga lume. Este de obicei servit cu sos de muștar, care are origini franceze. Gravlax-ul este un element din tradiționalul smörgåsbord, feliat subțire și adesea vine însoțit de cartofi reci și mărar. Este absolut delicios.

Raci fierți în mărar

Un preparat care are propria petrecere. Când sezonul racilor începe în august, mulți oameni găzduiesc petreceri speciale cu raci, cu un decor destul de uimitor! Racii se pun la fiert într-o baie de saramură, uneori cu bere, și întotdeauna cu mult mărar și condimente. Tot ce ai nevoie pentru acest fel de mâncare este bere rece, plăcintă cu brânză Västerbotten și pâine crocantă.

Knackebrod

Mâncare suedeză- Knackebrod

Pâinea crocantă, cunoscută sub numele de knäckebröd în suedeză, a fost odată considerată hrană pentru săraci, dar asta nu i-a afectat popularitatea în ultimii 500 de ani. Este încă una dintre cele mai frecvente preparate servite alături de felul principal. Poate fi mâncată cu brânză și șuncă, dar pentru suedezi, nimic nu este la fel de delicios decât să o mănânci cu caviar la micul dejun.

Urmărește-ne pe Google News