Bucătăria belgiană

În Belgia, mâncarea reprezintă o afacere importantă și, totuși, nu putem spune că este o țară recunoscută drept o destinație gastronomică. Bucătăria belgiană nu este atât de cunoscută în străinătate și dincolo de celebrele vafe belgiene, ciocolata fină belgiană și bere – pentru care Belgia este renumită – celor mai mulți dintre noi ne-ar fi greu să numim mâncăruri tradiționale belgiene.

Bogată în sosuri aromate, fructe de mare suculente și texturi catifelate, mâncarea belgiană aduce un plus de aromă bucătăriei europene.

Mâncăruri pe care să le încerci în Belgia

Cartofi prăjiți – frites/frieten

Mâncăruri pe care să le încerci în Belgia – Frites

Cartofii prăjiți (frites în franceză sau frieten în flamandă) sunt, într-o oarecare măsuă, felul de mâncare național al Belgiei. Există multe controverse cu privire la cine a inventat cartofii prăjiți, e adevărat că nu există un răspuns exact, însă cu siguranță belgienii i-au perfecționat. Odată ce mănânci cartofi prăjiți în Belgia, nu vor avea niciodată un gust la fel de bun în altă parte.

În plus, dacă ajungi în Belgia, încearcă sosurile lor, adică și altele în afară de clasicul ketchup. Chiar dacă par banali cartofi – frites este una dintre acele mâncăruri pe care să le încerci în Belgia.

Midiile – Mosselen-friet

Mâncăruri pe care să le încerci în Belgia – Midii

Mosselen-friet este un fel de mâncare delicios care este format din midii cu cartofi prăjiți. Această combinație unică este un clasic belgian pe care îl poți găsi oriunde

Midiile belgiene sunt în general din Marea Nordului, dându-le un gust proaspăt și mătăsos. Sunt gătite cu multe arome, inclusiv usturoi, sos de muștar și bere tradițională.

Pentru belgieni, cea mai populară și obișnuită formă de gătit de midii este „Moules marinière”, care este midii cu vin alb, eșalotă, pătrunjel și unt.

Scufundarea cartofilor prăjiți în sosul rămas este modalitatea perfectă de a devora aceste feluri de mâncare pe care e musai să le încerci în Belgia.

Tomaat met Grijze Garnalen – Roșii umplute cu creveți

Mâncăruri pe care să le încerci în Belgia – Tomaat met Grijze Garnalen

Un alt fel de mâncare cu fructe de mare proaspete este Tomaat met Grijze Garnalen. Acest produs de bază belgian combină creveții fragezi cu un sos de maioneză și salată. Amestecul este apoi umplut într-o roșie suculentă.

Deși este făcut cu doar trei ingrediente, acest fel de mâncare este ușor, suculent și este un aperitiv grozav pentru orice masă!

Filet americain – Biftec tartar

Filet américain

Tartarul este denumit local Filet américain, care se traduce literalmente prin filet american de carne de vită. Biftec tartar sau filet american constă din carne de vită crudă tocată mărunt, zdrobită sau tocată, amestecată cu ceapă și condimente și acoperită cu un gălbenuș de ou.

În Belgia, tartar-ul este o parte importantă din îndrăgitul sandviș „Martino”. Acest sandviș sănătos este făcut cu sos Martino (care de obicei constă din tabasco, muștar, ketchup și maia), ceapă, murături și salată.

Ca și alte feluri de mâncare din bucătăria belgiană, biftec tartar este consumat în mod obișnuit cu o porție de cartofi prăjiți și savurat cu o halbă de bere.

Waterzooi

Waterzooi – Mâncăruri pe care să le încerci în Belgia

Originar din orașul Gent, waterzooi este o tocană aromată de pui sau pește, morcovi, ceapă, țelină, praz, cartofi și ierburi. Ingredientele sunt fierte în smântână și supă de legume îngroșată, și acoperite cu un gălbenuș de ou.

Waterzooi a fost făcut inițial cu pește, dar astăzi este adesea făcut cu pui.

Această tocană caldă și cremoasă pe este remediul ideal pentru o zi rece de iarnă.

Carbonnade a la flamande

Carbonnade a la flamande

Carbonnade à la flamande, în franceză, sau Stoofvlees, în flamandă, înseamnă „tocană de carne”. Această tocană bogată cu carne este făcută prin fierberea lentă a cărnii de vită în bere belgiană într-un sos îngroșat cu pesmet, muștar, ceapă și diverse condimente.

Tocana poate include legume precum ciupercile și este adesea garnisită cu usturoi. În timp ce majoritatea tocanelor de vită sunt preparate cu vin, această tocană belgiană este îngroșată cu bere. Acesta este ingredientul secret și este ceea ce face acest fel de mâncare bogat și reconfortant.

Carbonnade à la flamande se potrivește bine cu o garnitură de cartofi prăjiți, pâine sau orez și cu siguranță trebuie trecută pe lista cu mâncăruri pe care să le încerci în Belgia.

Crochete cu creveți

Crochete de creveți cenușii

O delicatesă belgiană, această mâncare cu fructe de mare este făcută din creveți cenușii numiți „Purus”. Acoperite cu pesmet crocant, crochetele de creveți cenușii sunt o gustare extrem de populară în Belgia.

Acești creveți fragezi sunt originari din Marea Flamandă și cunoscuți drept „Caviarul Mării Nordului”.

Iepure cu prune

Iepure cu prune

Iepurele cu prune uscate era, pe vremuri o „mâncare pentru oameni săraci”, dar în ultimii ani a fost preparată de bucătari din toată țara și prezentată în moduri mai rafinate. Versiunea clasică a acestui fel de mâncare belgian combină iepurele cu prune uscate pentru a adăuga dulceață și câteva crochete în lateral.

Cârnați cu piure

Desigur, nu este nimic special, dar cârnații și piureul de cartofi sunt o combinație clasică belgiană care este acum servită în principal de restaurante tradiționale. Este un fel de mâncare copios și tipul de cârnați folosit variază. Adesea, piureul de cartofi va fi amestecat cu o legumă, precum morcovii, pentru a crea stoemp, tipul tipic belgian de umplutură de piure de cartofi.

Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Belgia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News