Cuprins:
Bucătăria elvețiană
Nu poți spune Elveția fără să te gândești la ciocolata elvețiană, brânză elvețiană, dar și la ceasurile elvețiene. Acestea sunt câteva dintre lucrurile cunoscute deja despre Elveția. Dar această țară este un paradis pentru oricine este în căutare de peisaje cu adevărat pitorești.
Chiar dacă bucătăria elvețiană nu este la fel cunoscută precum cea franceză sau cea italiană, sunt multe mâncăruri pe care merită să le încerci dacă ajungi în Elveția.
Diversitatea și complexitatea gastronomiei elvețiene reflectă diversitatea culturală și geografică. Clima Elveției permite o gamă largă de alimente indigene, de la cereale simple la produse rafinate precum brânza și vinul.
Din punct de vedere istoric, Elveția este o țară agricolă, multe regiuni fiind izolate unele de altele de Alpi. Prin urmare, una dintre principalele caracteristici ale bucătăriei elvețiene este simplitatea acesteia, cu multe feluri de mâncare alcătuite din ingrediente puține, dar delicioase. Bucătăria elvețiană a evoluat în ultimele secole pentru a deveni ceea ce este astăzi. Creșterea puterii de cumpărare și o anumită omogenizare a gustului au permis apariția unor preparate naționale emblematice precum fondue și rösti.
Alimentele asociate cu Elveția folosesc adesea laptele ca ingredient esențial. Acestea includ în special brânzeturi tari și ciocolată. Brânzeturile elvețiene, în special Emmental, Gruyere, Vacherin și Appenzeller, sunt produse elvețiene renumite. Cele mai populare feluri de mâncare cu brânză sunt fondue și raclette. Ambele feluri de mâncare au fost inițial mâncăruri regionale, dar au fost popularizate de Uniunea Elvețiană a Brânzeturilor pentru a crește vânzările de brânzeturi.
Mâncăruri pe care să le încerci în Elveția
Fondue
Datând din secolul al XVIII-lea, brânza fondue a apărut în Elveția ca o modalitate de a folosi brânzeturile și pâinea învechite pentru a hrăni familiile în lunile de iarnă, când alimentele proaspete nu erau din abundență. Pe măsură ce brânzeturile și pâinea se învecheau, erau greu de mâncat, așa că localnicii au descoperit că, dacă încălziu brânzeturile cu vin, usturoi și condimente, puteau înmuia pâinea în ele și le puteau face mai ușor de mâncat.
Astăzi este cu siguranță cea mai gustoasă formă de brânză din câte există. De aceea, este în lista cu mâncăruri pe care să le încerci în Elveția. Fondue este un preparat din brânză topită elvețiană, servit într-un vas, deasupra unui arzător portabil încălzit cu o lumânare sau o lampă cu spirt și consumat prin scufundarea pâinei în brânză.
Rosti
Acest faimos fel de mâncare din cartofi a apărut ca micul dejun al fermierilor din Berna, dar acum poate fi găsit în toată Elveția. Astăzi este considerată o delicatesă națională. Este consumat adesea ca garnitură pentru a însoți multe alte alimente elvețiene, înlocuind adesea cartofii prăjiți sau alte garnituri de cartofi. Cel mai simplu mod de a fi preparat este din cartofi rași și prăjiți, deși mulți oameni adaugă și alte ingrediente, în funcție de regiune, inclusiv brânză, măr și ceapă.
Landjager
Ca să străbați toți acei munți și trasee de drumeție din Elveția, trebuie să ai niște gustări sățioase. Exact așa a apărut cârnatul semiuscat Landjäger, ca hrană pentru muntenii care pleacu la vântoare. Această gustare tradițională elvețiană este preparată dintr-o combinație de carne de porc, vită, untură, vin roșu, zahăr și condimente alese. Astăzi, este una dintre acele mâncăruri pe care să le încerci în Elveția, dacă vrei să simți gustul bucătăriei tradiționale.
Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Elveția.
Raclette
Raclette este o brânză semi-tare făcută din lapte de vacă alpină. Din punct de vedere istoric, a fost principala hrană a țăranilor care au trăit în regiunile din Valais. O roată întreagă de brânză era ținută în fața unui foc și, pe măsură ce brânza se topea, era răzuită pe o farfurie pentru a fi mâncată. Astfel, numele derivă din cuvântul francez racler, adică a răzui. În zilele noastre, feliile de raclette sunt topite și însoțite de cartofi mici gătiți în coajă, ceapă, castraveți murați și legume. Raclette este adesea cunoscută ca o alegere de mâncare tradițională la Geneva.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Geneva.
Alplermagronen
Alplermagronen se poate traduce prin „macaroanele alpine” și este un preparat rustic elvețian. Se numește astfel deoarece ingredientele folosite la prepararea felului de mâncare erau folosite pentru a hrăni păstorii care își supravegheau vacile pe pășunile Alpilor.
De atunci, din anii 1930, acest fel de mâncare este una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare tradițională din Elveția. Ingredientele cheie folosite includ macaroane, brânză, ceapă și cartofi, deși există numeroase variante ale acestui fel de mâncare clasic elvețian. Cu siguranță trebuie să fie și pe lista ta de mâncăruri pe care să le încerci în Elveția.
Malakoff
Malakoff este o minge de brânză prăjită care se găsește de obicei în vestul Elveției, mai precis în satele Eysins, Begnins, Bursins, Luins și Vinzel de pe malul lacului Geneva. Rețeta a fost adusă de mercenarii elvețieni care s-au alăturat războiului Crimeii sub forțele franco-britanice care luptau împotriva Rusiei. Aceast preparat elvețian a fost numit după bătălia majoră de la Malakoff, care a dus la căderea Sevastopolului, punând astfel capăt războiului. Malakoff este de obicei servit ca prim fel și savurat cu castraveți murați, ceapă murată și muștar. Cu siguranță, vinul este cel mai bun partener pentru Malakoff.
Quiche și tarte
Quiche-ul și tartele cu brânză elvețiană merită cu adevărat încercate. Micile tarte cu brânză arată atât de vesele și gustoase pe farfurii mici și frumoase și le găsiți peste tot. Quiche-urile pot fi, de asemenea, umplute cu pește, carne sau legume, în timp ce tartele pot fi acoperite cu diferite arome de la ceapă la măr dulce. Aceste feluri de mâncare sunt tipice pentru aniversari și zile de naștere.