Cuprins:
Mâncăruri pe care să le încerci în Franța
Dincolo de tehnicile de gătit și obiceiurile de luat masa, bucătăria franceză strălucește prin bogăția sa de ingrediente și metode simple și de înaltă calitate pentru a crea în mod constant o masă satisfăcătoare, care te va hrăni în interior și în exterior. Vegetarienii trebuie atenționați: mesele franțuzești au de obicei în centrul lor carnea.
Dincolo de brânză și ciocolată, produse de patiserie și vin, din bucătăria franceză nu lipsesc nici mâncărurile delicioase pe care orice călător le poate încerca.
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon – un fel de mâncare din carne de vită din Burgundia – se află pe primul loc pe lista de mâncăruri pe care să le încerci în Franța. Nu este un secret pentru nimeni că masa reconfortantă este favorita francezilor. Un sondaj din 2017 a constatat că aceasta a fost considerată de majoritatea a fi felul de mâncare național al Franței. Tocănița datează din Evul Mediu, conform Taste Atlas.
Există multe moduri de a pregăti acest fel de mâncare și continuă să fie transformat de bucătari din întreaga lume. În general, carnea este mai întâi rumenită înainte de a fi înăbușită încet în vin pinot noir.
Bouillabaiss
Deși multe dintre orașele Franței se găsesc în interiorul țării, coasta are și un cuvânt important de spus. Există multe sortimente de specialități pe bază de fructe de mare, iar Bouillabaiss este printre cele mai cunoscute. Este o tocană bogată în fructe de mare care a fost popularizată de pescarii locali care veneau cu capturile lor. Ceea ce odată a fost preparat ca o supă picantă pentru a aroma resturile de pește, a evoluat de atunci într-un fel de mâncare de mare calibru, central pentru bucătăria provensală.
Coq au vin
O altă tocană emblematică din Burgundia, coq au vin constă dintr-un cocoș gătit lent într-un sos de vin. La fel ca la bourguignonul de vită, vinul (de obicei roșu, dar poate fi folosit alb) ajută la fragezarea cărnii tari. Cocoșul este tăiat în bucăți și fiert într-o oală cu vin, ceapă, morcovi, țelină, usturoi, ciuperci și condimente precum cimbru, foi de dafin, sare și piper. Unele rețete adaugă slănină pentru o aromă savuroasă care face acest fel de mâncare să fie foarte tentant.
Descoperă cele mai frumoase obiective turistice și locuri de vizitat în Franța.
Quiche Lorraine
Asemănătoare cu o plăcintă, quiche Lorraine are o bază de foietaj. Coaja este umplută cu o smântână bogată și cremă de ouă, asezonată cu lardone de porc afumat și nucșoară. Există variații regionale, iar brânza sau ceapa sunt uneori încorporate în umplutură. Când se obține consistența perfectă, crema mătăsoasă practic se topește în gură, contrastată plăcut de crusta untoasă de foietaj.
Soufflé au Fromage
Deși tehnica este un obstacol pentru mulți bucătari în devenire, un sufleu de brânză bine făcut îți va schimba complet viziunea asupra mâncării. Acest preparat datează din anii 1700, deși rețeta a fost documentată abia în secolul următor. În timp ce un sufleu grozav evocă o satisfacție totală, riscul ca acesta să se dezumfle odată ce este scos din cuptor este mare – de aici este importanța atenției deosebite la detalii și tehnică.
Ratatouille
Ratatouille nu a fost doar numele unui film de succes din 2007, dar este și un fel de mâncare emblematic din sudul Franței. Este perfect pentru a folosi legumele de grădină de vară, deoarece vinetele, roșiile, ardeii, dovleceii și ierburile proaspete sunt absolut delicioase. Istoricul culinar Alex Benvenuto spune pentru BBC că ceea ce definește ratatouille sunt legumele prăjite în tigaie, finisate într-un sos de usturoi, ceapă și roșii.
Confit de Canard
Confitul de rață este cu siguranță unul dintre cele mai bune mâncăruri gourmet din Franța. Deși preparatul este în mod tradițional din Gasconia în sud-vest, a devenit rapid popular peste tot. Tehnica confitului a fost inițial concepută ca o formă de conservare, dar în zilele noastre este utilizat în mod frecvent, zi de zi. Cu toate acestea, în Franța puteți achiziționa în continuare rață gătită complet, conservată în borcane cu grăsime de rață, gata să fie adăugată la o tocană.
Escargots
Nu putem vorbi despre bucătăria franceză fără să menționăm melcii. Această pecialitate din Burgundia a fost un aliment de bază de mii de ani. Delicatesa a fluctuat în popularitate de-a lungul mileniilor, dar cu siguranță a rezistat testului timpului. De fapt, specia regională preferată de melci este protejată și poate fi recoltată doar într-o perioadă strictă pentru a asigura repopularea. Datorită rarității sale, majoritatea melcilor consumați în Franța provin, de fapt, din alte țări din Europa Centrală.
Blanquette de Veau
Denumirea acestui fel de mâncare tradițională sugerează prepararea lui. Blanquette presupune gătirea ingredientelor într-un sos alb cu condimente. Spre deosebire de alte feluri de mâncare care necesită rumenirea cărnii, în acest caz, vițelul este fier într-un bulion care este apoi îngroșat cu smântână și gălbenușuri de ou. Rezultatul final este o ca o ciulama bogată, cremoasă, plină de bucăți de carne și adaos de ciuperci și ceapă.
Croque Monsieur și Croque Madame
Aceste două sandvișuri clasice au un titlu masculin și feminin, deși ambele sunt la îndemână pentru oricine are poftă și sunt ușor de găsit în orice bar sau cafenea pariziene. Un Croque Monsieur ridică experiența standard de sandviș, datorită câtorva elemente cheie și, ca și în cazul atâtor feluri de mâncare atemporale, există variații ale rețetei.