Masa la interval de 4 ore ţine insulina sub control
De câte ori n-ai auzit că după ora 18 nu mai trebuie să pui nimic în gură pentru că totul se va depune? Este mai bine să te abţii până a doua zi la micul dejun? Răspunsul specialistului este „nu!”. „Consider o mare greşeală această tactică. Noaptea, când dormim, pancreasul intră în repaus cu secreţia de insulină. Suntem setaţi, practic, pe această perioadă de repaus de circa 10 ore (luăm în calcul şi ultima masă). Altfel, este obligatoriu să nu lăsăm să treacă mai mult de 4 ore fără să ne alimentăm, deoarece, după această perioadă, secreţia de insulină va fi peste normal şi vom fi mai predispuşi să depunem grăsime decât să obţinem energie din alimente. Între ora 18:00 şi 8:00, sunt 14 ore! Mult! Şi apare acest fenomen al secreţiei prea mari de insulină. Pentru cei care chiar se tem de cină, după ora 18:00, pot servi un platou de fructe proaspete (cu încărcătură glicemică scazută)”, încheie nutriţionistul.
Meniuri săţioase, care nu îngraşă:
► pui la grătar cu salată verde;
► vită cu ciuperci la cuptor cu salată de ardei copţi;
► sufleu de conopidă;
► o salată de crudităţi cu ciuperci;
► fructe proaspete (cu încărcătură glicemică scăzută): piersici, portocale, prune, fructe de pădure, caise, cireşe, căpşuni, vişine (exclus: ananas, banane, pepene, struguri).
► pui la grătar cu salată verde;
► vită cu ciuperci la cuptor cu salată de ardei copţi;
► sufleu de conopidă;
► o salată de crudităţi cu ciuperci;
► fructe proaspete (cu încărcătură glicemică scăzută): piersici, portocale, prune, fructe de pădure, caise, cireşe, căpşuni, vişine (exclus: ananas, banane, pepene, struguri).
Poţi „arde” grăsimile şi la cină
„Trebuie păstrată o perioadă de minim 3 ore de la ora la care ai cinat până în momentul în care adormi. Astfel, pentru cei care adorm în mod obişnuit în jurul orei 23, o cină cel târziu la ora 20:00 e în regulă. Este foarte important şi meniul. O carne slabă la grătar cu o salată verde nu îngraşă chiar dacă este consumată seara. Din contră, contribuie la arderea grăsimilor. Poate crea somn agitat, dar, totuşi, nu îngraşă”, mai spune dr. Man. Aşadar, important este ca seara să nu consumăm alimente bogate în grăsimi saturate (smântână grasă, carne grasă de porc etc.) şi să ne ferim de surse bogate de carbohidraţi (chiar şi din cele permise, cum ar fi orezul basmati, fasolea boabe, năutul, lintea, pastele făinoase – hipoglucidice, căci cele normale nu trebuie consumate nici măcar la micul dejun. În rest, dacă respectăm perioada de timp dintre mese şi regulile de combinare a alimentelor în funcţie de indicele glicemic al acestora, poţi slăbi mâncând.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei