Limetă
Ingrediente: 500 ml lapte, 250 g zahăr, 100 ml zeamă de limetă, 3 linguriţe de coajă rasă de limetă, 400 ml frişcă lichidă.
Preparare: laptele şi zahărul se fierb la foc mic până se dizolvă zahărul, apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se adaugă zeama şi coaja rasă de limetă, amestecând continuu. Se lasă deoparte 15 minute, apoi se strecoară şi se dă la congelator pentru 4 ore. După acest timp, se scoate, se lasă puţin să se înmoaie, apoi se încorporează frişca bătută şi se bagă iar la congelator.
Ciocolată
Ingrediente: 500 ml lapte, 5 gălbenuşuri, 120 g zahăr, 120 g ciocolată, o fiolă de esenţă de vanilie.
Preparare: laptele şi vanilia se pun pe foc până când laptele atinge punctul de fierbere. Separat, într-un vas, folosind o lingură de lemn, se amestecă energic gălbenuşurile şi zahărul, până se obţine o compoziţie deschisă la culoare. Laptele (puţin răcit) se toarnă peste gălbenuşuri şi se omogenizează. Se pune crema obţinută pe foc foarte mic şi se amestecă continuu, până capătă o consistenţă cremoasă (cam 5 minute). Se adaugă ciocolata rasă şi se amestecă până se topeşte complet, se stinge focul şi se lasă la răcit la temperatura camerei. Se bagă la congelator şi, timp de trei ore, se scoate la fiecare jumătate de oră şi se mixează, ca să se spargă cristalele de gheaţă formate şi îngheţata să devină cremoasă.
Afine
Ingrediente: 350 g afine, 300 ml frişcă lichidă, 3-5 linguri de zahăr pudră, o fiolă de esenţă de vanilie.
Preparare: fructele se pasează cu vanilia. Frişca se bate cu zahărul. Cele două compoziţii se mixează împreună până la omogenizare şi se bagă apoi la congelator. Vreme de două ore, îngheţata se scoate din jumătate în jumătate de oră şi se mixează, ca să se spargă cristalele de gheaţă formate şi să devină cremoasă. Se serveşte cu afine şi mentă.
Vanilie
Ingrediente: două căni de smântână grasă, o cană de lapte integral, 3/4 cană de zahăr, un vârf cuţit de sare, un baton de vanilie, 6 gălbenuşuri, 3/4 linguriţă de extract de vanilie.
Preparare: într-o cratiţă, se pun la foc mediu o cană de smântână, laptele, zahărul şi sarea şi se amestecă până se dizolvă zahărul. Se desface păstaia de vanilie, se scot seminţele şi se pun în amestecul de mai sus. Se acoperă cratiţa, se ia de pe foc şi se lasă la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se încorporează restul de smântână. Se bat gălbenuşurile până la albire, se toarnă treptat în prima compoziţie şi se omogenizează. Se pune din nou cratiţa la foc mediu, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Când începe să se îngroaşe, se ia de pe foc şi se toarnă printr-o sită fină, apoi se adaugă extractul de vanilie. Se pune vasul cu crema obţinută deasupra unui bol cu apă rece, până ajunge la temperatura camerei. Se dă la congelator până a doua zi.
Zmeură
Ingrediente: 250 g zmeură, 250 g mascarpone, două linguri de miere, 150 ml frişcă lichidă.
Preparare: zdrobeşte zmeura până obţii un piure, pe care apoi îl mixezi cu mierea şi cu mascarpone până la omogenizare. La final, se încorporează uşor frişca bătută. După congelare, se serveşte cu zmeură proaspătă şi cu frunze de mentă.
Alune
Ingrediente: 150 g alune de pădure, 200 ml smântână pentru frişcă, 200 ml lapte integral, un ou + încă două gălbenuşuri, 150 g zahăr, o fiolă de esenţă de vanilie.
Preparare: alunele se pun într-un vas, se acoperă cu apă şi se lasă să se înmoaie (cam două ore). Se dau apoi prin blender, adăugând câte o lingură din apa în care s-au înmuiat, până se obţine o pastă fină. Smântâna pentru frişcă şi laptele se pun într-o crăticioară, pe foc mediu. Oul întreg şi gălbenuşurile se omogenizează într-un castron cu zahărul şi vanilia. După ce amestecul de pe foc dă în fiert, se ia deoparte, se lasă 15 minute să se răcească, apoi se toarnă treptat peste crema de ouă, amestecând continuu. Se adaugă pasta de alune şi se mixează. Se toarnă crema înapoi în crăticioară şi se pune pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroaşă. Se răceşte rapid (într-un vas cu gheaţă) şi se dă la congelator. Vreme de două ore, se scoate din jumătate în jumătate de oră şi se mixează, ca să se spargă cristalele de gheaţă formate şi îngheţata să devină cremoasă. Se serveşte cu alune întregi.
Mango
Ingrediente: un mango mare, 100 g lapte praf, 200 ml smântână pentru frişcă, 250 ml lapte gras (3,5%), 100 g zahăr, o fiolă de esenţă de vanilie, frunze de mentă.
Preparare: într-un bol mare se amestecă smântâna, zahărul, laptele şi laptele praf. Se curăţă mango şi se dă prin blender, apoi se adaugă în amestecul de lapte. Se pune şi vanilia. Va rezulta o compoziţie lichidă, care se toarnă în caserolă şi se bagă la congelator. Vreme de două ore, se scoate din jumătate în jumătate de oră şi se mixează, ca să se spargă cristalele de gheaţă formate şi îngheţata să devină cremoasă.
Fistic
Ingrediente: 300 ml lapte cu 3,5% grăsime, 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr pudră, o linguriţă de extract de migdale, 350 ml smântână grasă, colorant alimentar verde, 100 g fistic crud, nesărat.
Preparare: se mixează gălbenuşurile cu zahărul, apoi se adaugă laptele fierbinte. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă şi se amestecă uşor, la foc mic, până se îngroaşă. Se mută într-un castron, se adaugă extractul de migdale, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la răcit. Se încorporează smântâna şi fisticul mărunţit, iar la final se adaugă o picătură de colorant verde. Se pune într-un recipient de plastic şi se dă la congelator. După 3 ore, se scoate, se mixează iar şi se mai dă o oră la rece. Se serveşte cu fistic întreg sau mărunţit.