Mărarul, Anethum graveolens, este planta ierboasă originară din zona mediteraneană și din Rusia, care crește anual până la un metru înălțime, are o tulpină viguroasă, frunze mici și ascuțite și flori în vârful plantei. Este o plantă rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara devreme și are nevoie doar de multă apă în perioada de germinare.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Mărar – caracteristici generale

Este unul dintre cele mai folosite și îndrăgite plante medicinale. Se folosește în majoritatea rețetelor culinare, de la supe până la plăcinte, și are o mulțime de beneficii pentru organism. Planta se folosește în întregime: frunze, tulpină și semințe.

Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C.

Mărarul face parte din familia Apiaceae, aceeași familie din care fac parte și plantele medicinale: fenicul, pătrunjel, chimen și țelină.

Proprietăți

  • Antiinflamatoare;
  • Antispastice;
  • Antidiabetice;
  • Antioxidante;
  • Cardioprotectoare;
  • Carminative;
  • Diuretice;
  • Stomahice.
Mărar proaspăt

Mărar – beneficii

Bun în curele de epilepsie

Extractul apos de frunze de mărar a fost folosit de sute de ani pentru efectele asupra tratamentului epilepsiei și convulsiilor. Studiile efectuate au arătat că planta are reputație medicală pentru activități anticonvulsivante profunde și este o alternativă eficientă pentru tratarea epilepsiei. Studiul efectuat pe șobolani a determinat efectele anticonvulsivante ale extractului hidroalcoolic din semințe de mărar asupra convulsiei induse de pentylenetetrazol.

Tratează diabetul

Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mararul deține diferite proprietăți utile, cum ar fi proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.

Studiile efectuate au demonstrat că mararul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.

Prevenirea riscului de ateroscleroză

Studiile efectuate pe animale au arătat faptul că mararul scade șansele de ateroscleroză postprandială și este benefic pentru pacienții cu hipercolesterolemie. Acesta este o alegere eficientă pentru tratamentul hiperlipidimelor prin scăderea factorilor de risc postprandiali ai aterosclerozei.

Stimulează digestia

Mărarul proaspăt poate fi adăugat pentru aromatizarea salatelor, supelor, ciorbelor sau a rețetelor cu carne, a omletelor, droburilor și plăcintelor. Este planta medicinală care stimulează digestia, reglează metabolismul și are efect benefic pentru combaterea balonărilor.

Stimulează buna funcționare a rinichilor

Datorită proprietăților diuretice, mărarul consumat sub formă de suc proaspăt și în combinație cu sucul de lămâie, ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor de la rinichi. Consumul regulat de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Tratează vânătăile și edemele

Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Alte beneficii ale consumului de mărar

  • Îmbunătățește sănătatea osoasă;
  • Ajută în curele de slăbire;
  • Îmbunătățește fermitatea sânilor;
  • Combate depresia;
  • Calmează durerile dentare.

Cum se consumă mărarul

Ceai de mărar

Se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită și totul se lasă la infuzat pentru 15 minute. Se strecoară, se lasă să se răcească și se bea cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai macerat la rece

Se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, se adaugă 250 ml apă deasupra și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară ceaiul și se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de masă.

Tinctură de mărar

Se pun într-un borcan care se închide ermetic 5-7 lingurițe de plantă uscată, semințe și părți aeriene, se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp, se filtrează totul și se mută în sticluțe mici și închise la culoare. Se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată într-o jumătate de pahar de apă.

Contraindicații

Orice cură cu mărar trebuie consumată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News