Descoperă curiozități și lucruri mai puțin știute despre Marea Marmara:
Cuprins:
Despre Marea Marmara
Marea Marmara este o mare interioară situată în întregime în granițele Turciei. Separă părțile asiatice și europene ale Turciei, conectând Marea Neagră de Marea Egee. Marea Neagră este legată de Marea Marmara prin strâmtoarea Bosfor și Marea Egee de Marea Marmara prin strâmtoarea Dardanele.
Geologii au estimat că Marea Marmara s-a format acum aproximativ 2,5 milioane de ani din cauza mișcărilor scoarței terestre. Falia Nord-Anatoliei care trece sub mare a provocat mai multe cutremure masive în regiune.
Salinitatea mării este în medie de aproximativ 22 la mie. Aceasta este puțin mai mare decât cea a Mării Negre, dar doar aproximativ două treimi din cea a majorității oceanelor. Apa este mult mai salină pe fundul mării, având o salinitate medie de aproximativ 38 de părți la mie – similară cu cea a Mării Mediterane. Apa din râurile Susurluk, Biga (Granicus) și Gonen reduce salinitatea mării.
Falia din Anatolia de Nord, care a declanșat multe cutremure majore în ultimii ani, cum ar fi cutremurul İzmit din 1999, se desfășoară sub mare.
Cea mai mică mare din lume
Marmara este cea mai mică mare din lume, cu doar 4.380 de metri pătrați.
Marea Marmara are o lungime de aproximativ 280 km și o lățime maximă de 80 km în punctul cel mai lat. Acest mic corp de apă atinge o adâncime maximă de aproximativ 1.370 m și are o adâncime medie de 494 m. Limita Dardanele a Mării Egee servește ca limită de vest a Mării Marmara, în timp ce limita de nord-est a mării este definită de linia care unește Cape Anatoli și Rumili.
Insulele Mării Marmara
Există două grupuri majore de insule cunoscute sub numele de insulele Prinților și Insulele Marmare. Ultimele sunt cunoscute pentru zăcăminte de marmură și au dat, de altfel, numele mării (din grecescul marmaros, marmură).
- Avsa
- Paşalimanı în vechiul Aloni
- Insula Prinților (sau Insula Demonilor), în turcă Adalar.
- İmralı
- Kalolimui
- Kulali
- Insula Marmara, (în turcă Marmara adası, în greacă Prokonnesos)
- Turkeli adası
Coasta de sud a mării include Golful Izmit, Golful Gemlik și Golful Erdek.
Flora și fauna
Marea Marmara reprezintă un ecosistem unic și servește drept zonă de tranziție între Marea Neagră și Marea Mediterană. Funcționează ca o poartă ecologică importantă și, prin urmare, joacă un rol semnificativ în dispersarea organismelor marine.
Studii recente au arătat că aproximativ 230 de specii de pești, inclusiv 13 specii de rechini, se găsesc în Marea Marmara. Unii dintre peștii care se găsesc aici sunt hamșa, sardinele, stavridul, chefalul, căptușea și peștele. De asemenea, s-a estimat că în partea de sud a mării au fost observate aproximativ 507 specii de flori marine.
În plus, aproximativ 115 specii de fitoplancton au fost înregistrate și în porțiunea de nord-est a mării.
Pescuitul și resursele naturale
Marea Marmara servește ca o cale navigabilă importantă pentru transportul petrolului și gazelor naturale către Europa din partea de vest a Asiei și a Rusiei. Pescuitul din Marea Marmara sprijină și mijloacele de trai ale mai multor familii de pescari care trăiesc de-a lungul zonelor de coastă ale mării. Unele dintre orașele și orașele de coastă importante care se află de-a lungul Mării Marmara includ Istanbul, Izmit, Balikesir, Yalova, Tekirdag, Bursa și Canakkale.
Curiozități despre Marea Marmara
- Marmara este numită după Insula Marmara, derivată din cuvântul grecesc pentru marmură – marmaron.
- Insulele găsite în Marmara includ Insula Marmara, Avsa, Imrali, Insulele Prinților, Pasalimani și Insula Ekinlik.
- Așezările de-a lungul Mării Marmara includ Istanbul, Bursa, Yalova, Canakkale, Balikesir, Tekirdag și Izmit.
- Principalele râuri care se varsă în Marmara includ râul Simav, Biga Cayi și râul Nilufer.
- Principalul flux de apă din Marmara este prin strâmtorile Turciei.
- Există mai multe golfuri de-a lungul coastei de sud a Mării Marmara, inclusiv Golful Gemlik, Golful Bandirma, Golful Izmit și Golful Erdek.
- Cutremurul din 1509, denumit cutremur de la Constantinopol, denumit și „Ziua Judecății Mici”, a avut loc în Marea Marmara, cu un tsunami și 45 de zile de replici care au ucis 10.000 de oameni.
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:28
Frumusețea Mării Marmara este, așadar, un amestec de elemente geografice, istorice și culturale
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:27
Apele Mării Marmara sunt adesea limpezi, reflectând cerul senin și soarele.
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:27
Marea Marmara găzduiește o varietate de specii marine și de păsări