Una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru și film, Mariana Mihuț s-a născut pe 7 noiembrie 1942 la Chișinău și a avut o copilărie marcată de război, tatăl ei fiind trimis ca prizonier în Siberia. S-a refugiat alături de familie la Severin, apoi la Râmnicu Vâlcea și ulterior la Pitești. Și-a văzut tatăl prima dată la vârsta de 9 ani!

Încă de pe-atunci a apărut dorința de a deveni actriță, mai ales după ce a jucat în spectacole la școală, fie că era vorba despre recitări de poezii, cântece sau dansuri. La 11 ani a jucat chiar într-un spectacol de balet, apoi, pe scena Teatrului de Stat din Pitești și la Curtea de Argeș.

Peste ani, Mariana Mihuț avea să declare că a fost un copil extrem de timid, iar faptul că apărea pe scenă a încurajat-o să se gândească serios la visul că ar putea deveni actriță. Doar că familia i-a condiționat acest lucru, oferindu-i o unică șansă: admiterea din prima la Teatru sau o carieră de doctoriță.

Tânăra Mariana Mihuț avea să fie admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București din prima, așa cum și-au dorit părinții. A ajuns la clasa profesorilor Pop Marțian și Octavian Cotescu, după ce, la examen, a interpretat un fragment din „Nunta în codru” a lui Coșbuc și o poezie de Arghezi.

A absolvit facultatea în 1964, alături de viitori mari artiști precum Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache și Virgil Ogășanu. Astfel, tânăra de o frumusețe răpitoare a devenit actriță.

Mariana Mihuț: „Victor era deja o vedetă când eu eram doar studentă”

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

În aceeași perioadă l-a cunoscut pe Victor Rebengiuc și a fost dragoste la prima vedere. „Victor era deja o vedetă când eu eram doar studentă. L-am revăzut în timpul filmărilor de la «Pădurea spânzuraților», iar în iunie 1965 ne-am căsătorit civil”, își amintește Mariana Mihuț.

Fiul lor, Tudor, s-a născut zece ani mai târziu, în 1975. „Ne-am cununat religios în 1992, de dragul lui, a insistat să mergem în fața altarului. El ne-a convins că merită să trăim acest moment chiar și după aproape 30 de ani de căsnicie”. Cununia lor a avut loc la Biserica Stavropoleos, iar nași le-au fost pictorul Paul Gherasim și soția sa, Lilica.

Viața celor doi actori s-a împletit armonios vreme de mai multe decenii, în care au jucat împreună pe aceeași scenă numeroase roluri. „Am lucrat împreună tot timpul. Poți să rămâi împreună și peste jumătate de secol, cu răbdare, cu înțelegere. Avem metode diferite de a ne apropria de rolurile pe care le avem. Nu discutăm prea mult asupra rolurilor, că intrăm în conflict. Fiecare își vede de treaba lui. Ne cunoaștem de mult și ne îngăduim”, a declarat și Victor Rebengiuc zâmbind. „Noi avem și o capacitate imensă de a ne bucura unul pentru celălalt”, adaugă marele actor.

„Sunt cu adevărat fericită că a trecut atât timp și îl am lângă mine pe Victor”, spune Mariana Mihuț. „O replică îmi place foarte tare în «Moartea unui comis voiajor» și mi se potrivește: «Poate nu are caracterul cel mai minunat din lume, dar cu siguranță a meritat să rămân cu el»”.

Cea mai recentă colaborare a fost în spectacolul „Regele Moare”, de la Teatrul Național din București, acolo unde Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc au intrat în rolul de rege și regină.

Cu puțin timp înainte, tot la Naționalul bucureștean, aveau să dea viață unui cuplu de bătrâni romantici în tulburătorul spectacol „Umbre”, în regia lui Vlad Cristache. Scenele celor doi bătrânei care se alintau și se tachinau reciproc au fost unanim apreciate și aplaudate la scenă deschisă. Au fost la fel ca în prima zi, când s-au văzut și s-au plăcut, în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

Fotografii: Florin Ghioca


Simona Halep e pe primul loc și în topul câștigurilor din tenis în 2018. Câți bani a strâns și ce alt record mai deține românca

Scrisoare deschisă a unor supraviețuitori din Colectiv adresată premierului și ministrului Sănătății. Andrei Găluț, solistul Goodbye to Gravity, printre semnatari

Au „detonat” 7 milioane de euro într-o bombă ecologică! Groapă de gunoi din fonduri europene, în inima unei zone turistice

Urmărește-ne pe Google News