Cuprins:
Marțipan – ce este
Pentru marțipanul produs în comerț, migdalele crude sunt albite pentru a le îndepărta pielița, apoi sunt măcinate în făină de migdale și prăjite. Adesea, marțipanul este folosit pentru a îmbrăca torturi sau ca umplutură pentru bomboane ori inserții în prăjituri.
La ce se folosește marțipanul?
Marțipanul este folosit într-o varietate de rețete de deserturi și bomboane, incluzând fursecuri și prăjituri, trufe și praline. De asemenea, marțipanul este adesea colorat și modelat în fructe în miniatură pentru a fi savurate ca atare sau folosite pentru a decora prăjituri.
Marțipanul acoperit cu ciocolată este unul dintre cele mai simple moduri de a consuma această pastă de migdale.
Ce ingrediente se găsesc în marțipan?
Migdalele și zahărul sunt cele două ingrediente de bază din marțipan și tot ce ai nevoie pentru a face marțipan acasă. Opțional, poți adăuga și arome și/sau coloranți alimentari.
Dincolo de ingredientele de bază de migdale și zahăr, ingredientele și tipurile de marțipan variază, adesea de la o țară la alta. Cea mai mare parte a marțipanului produs în comerț, de tip european, nu conține albuș de ou, deci este vegan.
Strict vorbind, marțipanul este întotdeauna făcut cu migdale. Cu toate acestea, confecțiile asemănătoare cu marțipanul făcute din nuci în loc de migdale, cum ar fi marțipanul de fistic, sunt, de asemenea, adesea denumite marțipan.
În Statele Unite, marțipanul este un produs de cofetărie cu textură fină, gata de consum, spre deosebire de pasta de migdale. În unele țări, marțipanul conține migdale amare, dar în SUA vânzarea acestora este interzisă.
În Germania, care este renumită pentru marțipanul său, în special pentru marțipanul Lübecker Marzipan din orașul Lübeck din nordul Germaniei, legile alimentare reglementează diferitele clasificări ale marțipanului.
Calitatea marțipanului este determinată de raportul dintre zahăr și materia primă de marțipan numită Marzipanrohmasse, care nu poate fi mai mare de 1:1.
Cu alte cuvinte, cu cât cantitatea de migdale este mai mare, cu atât calitatea marțipanului este mai bună. Marțipanul german este adesea modelat ca o pâine sau în formă de cartofi.
De Anul Nou, marțipanul este modelat în formă de purceluși cu o frunză de trifoi pentru noroc. Există numeroase specialități regionale de marțipan, dintre care marțipanul filigranat Königsberger cu vârf caramelizat ar putea fi cel mai căutat.
Aproape fiecare țară europeană are propriile sale creații din marțipan. Sicilia, în Italia, este patria a două specialități celebre cu marțipan, desertul Cassata și Frutta martorana, marțipan în miniatură în formă de fructe.
Cum se păstrează marțipanul
Marțipanul trebuie depozitat ermetic pentru a nu se usca. Din cauza uleiului conținut în migdale, acesta trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi frigiderul, pentru a nu deveni rânced.
Odată deschis, marțipanul produs în comerț este puțin mai puțin predispus la uscare decât cel făcut în casă, dar trebuie să folosești un pachet deschis în termen de șapte până la 10 zile.
Dacă marțipanul se usucă, nu poate fi reparat, dar nu este nevoie să-l arunci – doar textura este afectată și este încă perfect comestibil. Adaugă-l în prăjituri sau presară-l peste înghețată.
Marțipan – cum se face
- 175 g de zahăr brun
- 280 g de zahăr pudră
- 450 g de migdale măcinate
- Semințele răzuite din o păstaie de vanilie
- două ouă, bătute
- ½ linguriță de suc de portocale sau de lămâie
Amestecă zahărurile și migdalele într-un bol mare, apoi freacă semințele de vanilie până când se omogenizează. Formează o gaură în mijloc, apoi adaugă ouăle și sucul de citrice.
Adaugă ingredientele umede în cele uscate și amestecă cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se pudrează suprafața cu zahăr pudră, apoi se frământă marțipanul scurt cu mâinile până se obține un aluat neted.
Nu exagera, deoarece pasta poate deveni unsuroasă. Adaugă puțin mai mult zahăr pudră dacă ți se pare prea umed. Formează o minge, apoi înfășoar-o și păstreaz-o într-un loc răcoros până când ești gata să îl folosești. Se poate face cu până la 2 zile în avans.
Dacă folosești marțipanul ca să acoperi un tort, acesta trebuie lăsat să se usuce complet, înainte de a-l acoperi cu glazură.
Dacă vrei să faci marțipan înainte, atunci înfășoară-l bine în folie alimentară și păstrează-l în frigider până la o săptămână – deoarece învelit într-o bilă va conține încă puțină umiditate.
Deoarece conține ouă crude, nu ar trebui să fie administrat nimănui care face parte dintr-un grup de risc, inclusiv femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă, bolnave și foarte tinere. Poți face un marțipan gătit, care nu prezintă niciun risc. Este un pic mai moale și mai greu de lucrat, dar este un bun înlocuitor.
Sursa foto: 123rf.com
Care este diferența dintre sorbet și șerbet