Fiecare gazdă va căuta să aibă pe masă toate produsele tradiționale. Sarmalele, cozonacii, piftia, toba, cârnații, salata boeuf, un vin bun și multe dulciuri, toate vor fi pe masa de Crăciun. Însă, pe lângă preparatele tradiționale și aranjarea mesei de Crăciun este o activitate importantă pe care nu trebuie să o omiți.
Cuprins:
Îți spunem care sunt cele mai importante detalii când aranjezi masa de Crăciun.
Masa de Crăciun: alegerea feței de masă și a veselei
Aranjatul mesei pentru sărbătoarea de Crăciun începe de la fața de masă. Impecabilă și în culori tradiționale, fața de masă trebuie să fie cu motive de Crăciun, pentru a simți pe deplin spiritul sărbătorilor.
Masa de Crăciun va fi încărcată cu preparate tradiționale, așa că vesela trebuie să fie pe măsură. Însă, ai grijă să nu încarci prea mult decorul cu accesorii. Alege o veselă simplă, dar de sărbătoare compusă din: farfurii albe, tacâmuri argintii, pahare din sticlă sau cristal incolore.
Cum așezi vesela și tacâmurile pe masa de sărbători
Vesela, tacâmurile, paharele trebuie să fie set complet și perfect curate, fără pată. Șervetele individuale pot fi așezate, pentru decor, fie lângă farfurii, fie pe farfurii sau în pahare. După cât de încărcat este sau nu decorul general, poți pune în pahare câte o crenguță de brad, un globuleț, o floare.
Cum așezi tacâmurile și paharele?
Regula de bază este cea dintotdeauna:
- Cuțitele în dreapta farfuriei, furculițele în stânga.
În ordinea în care vor fi folosite: imediat lângă farfurie tacâmul pentru aperitiv, lângă el tacâmul pentru friptură, apoi cel pentru pește.
- Lingurița de desert – în partea de sus a farfuriei.
- Paharele stau în partea din dreapta sus a farfuriei.
Accesorii de sărbătoare pentru masa de Crăciun
Masa de Crăciun nu trebuie să fie nici pe departe monotonă. Pentru un plus de armonie, așează lângă farfurii crenguțe de brad, globulețe, figurine, conuri de brad, steluțe, accesorii împrumutate din bradul de Crăciun.
De pe masă nu trebuie să lipsească și un element central, un centru de greutate. Îți recomandăm să alegi fie un aranjament din crenguțe de brad, fie un bol mare care să conțină crenguțe de brad, două-trei conuri sau ghinde, un glob roșu, mai mare sau două-trei mai mici. În mijlocul aranjamentului – o lumânare groasă, roșie, cât mai aspectuoasă. Poți opta și pentru un platou cu fructe colorate – portocale, mere roșii -, crenguțe de cătină.
Dacă fața de masă pentru Crăciun ai ales-o deja și ai optat pentru un model uni, atunci se impune o pată de culoare mai accentuată. Întinde sub ornamentul central un șervet roșu, sau verde ori combinația de roșu cu verde. Dacă masa este mai mare, marchează lateralele prin boluri mai mici sau prin borcane cu un design artistic, în care pui câte o lumânare decorativă, o crenguță de brad, un fir de beteală.
Ține cont de detaliile de mai sus, iar în felul acesta vei reuși să amenajezi cea mai frumoasă masă de Crăciun. Cheamă-ți familia și prietenii la cină și bucurați-vă de sărbători!
Vezi și ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion.