Excelenți câini de pază și companioni de nădejde, câinii Mastiff Tibetan sunt puternici, atletici și agili. Sunt cunoscuți și sub denumirea de “Western Tibetan Mastiff” și “Câinele Dragon” și, în ciuda faptului că fac parte din categoria de rase de câini mari, patrupezii sunt iubitori, protectori și loiali stăpânului. Mastifful este unul dintre cei mai frumoși câini datorită înfățișării sale deosebite.

Informații generale despre rasa Mastiff Tibetan

Nu există informații concrete cu privire la trecutul acestei rase de câini, însă experții au susținut adesea faptul că rasa a stat la baza apariției mai multor rase de câini mari, incluzând aici și câini de munte și câinii mastiff.

Istoricii au spus că această rasă s-a dezvoltat atunci când câinii au rămas izolații în Munții Himalaya, mai ales că atitudinea și dezvoltarea lor s-ar fi potrivi perfect în dezvoltarea câinelui mare.

În prezent, câinii de rasă sunt destul de rar întâlniți în țara natală, unii mai sunt crescuți de către triburile nomade de pe platoul Chang Tang și trăiesc la o altitudine de aproximativ 5.000 m, iar alții pot fi găsiți în jurul Templului Jokhang, la piața deschisă, locul sfânt pentru Budiștii Tibetani.

Una dintre cele mai vechi referințe cu privire la rasa Mastiff Tibetan era o înscriere Britanică din 1828, atunci când Regele George IV a oferit cadou un câine de rasă Grădinii Zoologice din Londra. Mai târziu, în 1870, mai mulți câini de rasă au fost importați în Anglia și au fost prezentați la Show-ul Canin Alexandra Palace în 1875.

Citește informații generale și despre rasa Dog german

Cum arată un câine de rasă Mastiff Tibetan

Caracteristici generale ale rasei

Este un câine de mari dimensiuni, atletic, cu un corp mai mult lung decât înalt, picioare puternice și agere, iar asta îl face să fie mai mereu în alertă. Câinii Mastiff Tibetan au fost folosiți milenii întregi ca și câini de pază deoarece sunt foarte protectivi cu oamenii și proprietatea lor.

Animalul de companie are o înălțime ce poate ajunge până la 74 de cm, în cazul masculilor și 70 cm în cazul femelelor, gât musculos și ușor arcuit și piept foarte bine dezvoltat. Capul este mare și puternic, craniul larg și mare, botul lung și pătrat, iar nasul mare și cu nările deschise.

Coada câinelui de rasă este acoperită de blană, are o lungime medie și este așezată în linie cu spatele. Blana este dublă, părul de protecție lung, gros și aspru, iar blana interioară este moale. Părul este fin și drept, iar culoarea blănii este neagră, maro sau albastru ori gri, dar pot exista și variații chiar și până la culoarea aurului sau aur roșu.

Personalitatea unui câine Mastiff Tibetan

Sunt animale de companie de încredere, crescute și dezvoltate pentru a avea grijă de teritoriul în care trăiesc. Sunt câini iubitori și se atașează foarte repede de persoanele care le arată afecțiune. Energici, veseli și jucăuși, patrupezii își iau în serios rolul de paznic și nu scapă niciun detaliu din ochi.

Când sunt tineri, sunt plini de viață și energie, dar pe măsură ce îmbătrânesc devin mai statici și au nevoie de odihnă.

Pentru că sunt câini mari, nu pot fi ținuți într-un apartament ori un spațiu prea mic. Ei au nevoie de plimbare și adoră să stea în aer liber, în caz contrar pot deveni depresivi și distructivi.

Mastiff Tibetan este un câine curajos, dar și impunător și uneori prea încăpățânat, dacă nu este dresat încă de la o vârstă fragedă. Nu este recomandat să fie lăsat în preajma copiilor mici și necunoscuți, deoarece poate deveni agresiv dacă este tras de blană sau lovit.

Află ce personalitate are un Bulldog englez

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Cum se dresează un Mastiff Tibetan

Dresajul câinilor de rasă poate fi o adevărată provocare dacă nu este făcut de o persoană cu experiență în domeniu. Este o rasă de câini mari care poate deveni dominantă într-un proces de dresaj, dacă acesta nu este făcut corect și ferm.

Câinii vor încerca mereu să preia și să dețină controlul pentru a arăta că ei sunt liderii casei. Dresajul trebuie început foarte devreme și realizat cu perseverență și fermitate, dar nu cu duritate. Dacă sunt tratați dur, atunci nu vor reacționa tocmai pozitiv.

Dresajul făcut cu regularitate, dar și interacțiunile sociale vor ajuta la o conviețuire bună, iar câinele nu va crește într-un mod agresiv.

Descoperă și prin ce tehnici se dresează un Doberman

Toaletaj și îngrijire

Animalele de companie nu năpârlesc prea mult, ba chiar nici nu își schimbă blana în fiecare sezon, însă acest aspect ține de climatul în care trăiesc. Pentru o îngrijire corectă, câinii Mastiff Tibetan au nevoie de o periere cam de trei ori pe săptămână cu o perie de sârmă, care ajută la îndepărtarea firelor de păr moarte, dar și pentru a preveni încâlcirea blănii.

Îmbăierea se face de câte ori este nevoie, nu mai mult de o baie pe lună, deoarece nu este un câine care miroase. De asemenea, îngrijirea dentară este importantă, de câteva ori pe săptămână, pentru a preveni depunerile de piatră.

Știi cum se îngrijește un câine din rasa Papillon?

Rase de câini populare în lume – Mastiff

Afecțiuni de care pot suferii câinii Mastiff Tibetan

În general, câinii de rasă sunt sănătoși și nu au probleme grave de sănătate, însă pot fi predispuși la diferite afecțiuni printre care: displazia de șold, displazia de cot, panosteita, osteocondroza.

Antrenamentul unui câine de rasă

Pentru că este un câine de mari dimensiuni, acesta are nevoie de un spațiu de joacă în care să-și împlinească nevoia de exercițiu. Patrupezii trebuie să se miște zilnic între 20 și 30 de minute, fie alergare ușoară, fie plimbare.

Chiar dacă sunt câini ce cresc repede, spre deosebire de alte rase de câini mici, acesția nu sunt maturi din punct de vedere fizic decât de la vârsta de 1 an. Pentru a preveni apariția problemeleor de natură ortopedică, câinii nu au voie să facă prea multe exerciții fizice și nici foarte multe plimbări până la vârsta de un an.

Ce mănâncă un Mastiff Tibetan

Cantitatea de hrană administrată unui câine de rasă trebuie să corespundă cu talia, vârsta, metabolismul, conformația fizică și nivelul de activitate și efort pe care îl depune. Fiecare câine are nevoie individuale, așa că necesarul de hrană poate să difere de la un patruped la altul.

Un câine poate fi hrănit de două ori pe zi, iar cantitatea totală nu trebuie să depășească 4-6 pahare de hrană uscată. Ulterior, hrana nu va fi lăsată la discreția lor, deoarece câinii vor fi tentați să mănânce mai mereu.

Pentru a evita dilatarea gastrică, un câine Mastiff Tibetan nu trebuie să bea și nici să mănânce la o oră după ce a făcut exerciții fizice.

Află ce trebuie să mănânce un câine Shih Tzu

Greutatea unei femele de rasă se încadrează între 35 și 60 de kg, în timp ce a unui mascul între 45 și 75 de kg. Speranța medie de viață este între 10 și 14 ani, iar o femelă Mastiff Tibetan poate aduce pe lume între 12 și 15 pui pe parcursul vieții.

Urmărește-ne pe Google News