► Plante de ajutor
Dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, a observat că s-au obținut ameliorări vizibile în cazuri ușoare de mastoză doar prin dietă și masaj. Mai sunt de ajutor păpădia, brusturele, năpraznicul, coada-șoricelului și zmeurul. Brusturele, coada-șoricelului și năpraznicul sunt contraindicate în sarcină, dar, de cele mai multe ori, în această situație mastoza se rezolvă de la sine. Preparatele gemoterapice din muguri de coacăz negru sau zmeur sunt și ele de folos.
► Dieta, un amănunt important
Dieta în perioada tratamentului este importantă. Dr. Răduță te sfătuiește ca aproximativ 70% din hrana ta să fie alcătuită din legume și fructe proaspete, cereale integrale și sucuri naturale preparate în casă. Hra-
na crudă permite organismului să beneficieze și de toate substanțele care se pierd la prelucrare termică. Se pot lua suplimente de vitamina A și E. Sunt de ajutor și acizii grași nesaturați, cum ar fi cei din uleiul de semințe de in sau de luminiță de seară (evening primrose). Acesta din urmă se găsește și sub formă de capsule. Hidratarea corectă e esențială, pentru că ajută la detoxifiere. Se recomandă excluderea alcoolului, cafelei, tutunului, a sucurilor carbogazoase și a zahărului alb. Ar trebui evitate produsele lactate, ouăle, carnea, prăjelile, produsele afumate sau sărate excesiv, conservele, margarina.
MASAJUL SÂNILOR
La fel de important ca dieta e masajul sânilor. Se masează blând, fără a se apăsa, cu toată palma, începând de sus, dintre sâni, și continuând spre exterior, apoi circular împrejurul sânilor. Masajul se realizează cel mai bine la duș, când mâna alunecă ușor datorită săpunului. În cazuri mai grave, la recomandarea medicului, se va folosi un ulei cu proprietăți terapeutice, cum ar fi cel de nucă de cocos sau de ricin.