Demersul cultural are în spate o poveste care porneşte de la cea mai veche „meserie” din lume.
Mătăsariul este o stradă bucureşteană unde, până nu demult, femeia care bătea cu tocurile caldarâmul nu se chema că se plimbă, ci că e curvă. Mătăsari a fost şi, după unii, a rămas Amsterdamul Capitalei, o uliţă cu o istorie sumbră, dar colorată. Iată, mai jos, mărturie din presă, semnată “Libertatea” şi datând din 1 martie 2006.
Luni seară, în jurul orei 20.00, împreună cu poliţiştii de la “Diverse” coordonaţi de insp. pr. Florin Ghinescu şi ag. şef. Tiberiu Samson, am intrat pe poarta casei din  str. Mătăsari nr. 5. Mirosul înţepător de pe gangul îngust din curte te duce mai degrabă cu gândul la o groapă de gunoi decât la un spaţiu în care îşi duc viaţa nişte oameni. Paşii ne conduc rapid la uşa bordelului. Proxeneta întinsă pe un pat din camera de la parter nu pare surprinsă de apariţia băieţilor de la secţie. Pe mulţi îi cunoaşte. Avem surpriza să ne ciocnim cu un client care tocmai se încheia la geacă. Speriat, tânărul care se distrase cu una din curve e oprit din drum şi legitimat.
Poliţiştii parcurg în viteză scările viu colorate şi urcăm cu toţii la etaj. Aici, în două cămăruţe, cinci fete între 19 şi 27 de ani se vând pentru câteva sute de mii de lei. Vesele, prostituatele tocmai o puneau de-un chef. Sărbătoreau ziua de naştere a Lilianei (19 ani) cu suc şi lichior. Dintr-un casetofon aruncat pe o margine de pat se auzeau ritmuri de manele. Poliţiştii le anunţă pe fete că trebuie să meargă la secţie. În secunda următoare, zâmbetul dispare brusc de pe feţele prostituatelor care tropăie dintr-o cameră în alta în căutarea unor bluze şi a unor pantaloni de trening. În câteva minute, proxeneta Ioana Petrică şi fetele sale Mia Palangeanu (19 ani), Florentina Sepe (20 ani), Nicoleta Mihaela Tănăsoiu (27 ani), Mariana Călin (20 ani) şi Liliana Bohotel (19 ani) sunt expediate cu maşinile la secţie„.
Pornind de la faima străzii Mătăsari festivalul cu titlu sugestiv, “Femei pe Mătăsari”, se apropie de cea de-a treia ediţie.
Evenimentul se va desfăşura pe 27, 28 şi 29 septembrie şi va cuprinde zeci de proiecte, modă, dans, spectacole de teatru şi o scena pe care vor urca mulţi artişti în două zile dedicate muzicii.
Cea de-a treia ediţie a festivalului „Femei pe Mătăsari” sărbătoreşte excelenţa definită de femeile puternice din jurul nostru: prietene, iubite, surori, mame, soţii. Femei care au depăşit limite, prejudecăţi, graniţe, realităţi. Femei pentru care s-au inventat complimentele, superlativele şi verbele „a fi”, „a deveni”, „a reuşi”.
Pe parcursul celor trei zile Home Mătăsari se va redefini ca spaţiu deschis artiştilor plastici şi va lansa un dialog între artă şi public prin proiectul WoMANYn COLOURS. Artişti vizuali emergenţi un vor aborda subiectul feminităţii prin pictură, sculptură cât şi prin noile medii (fotografie, video, video-performance).
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News