Cuprins:
Acest edificiu arhitectural a fost cel mai cunoscut monument funerar al antichității. Din păcate, construcția a fost distrusă în secolul al XII-lea d.Hr. de un cutremur devastator, iar ruinele mausoleului aflate în partea de nord a orașului turcesc Bodrum se află acum într-un muzeu în aer liber.
Când a fost construit Mausoleul din Halicarnas
Halicarnas a fost un oraș din Grecia antică, situat în locul unde astăzi se află orașul modern Bodrum din Turcia. Chiar dacă a fost un oraș elen, acesta a rămas loial perșilor și chiar a făcut parte din Imperiul Persan condus de Cyrus al II-lea, cel care a cucerit această zonă.
Din cauza situaţiei mijloacelor de transport şi de comunicare din acea vreme, imperiul nu putea avea un guvern centralizat. De aceea, regii perşi puneau în locul lor un guvernator regional, numit satrap.
Începând din anul 377 î.Hr., după moartea satrapului Hekatominos, fiul acestuia, Mausolus, guverna regiunea de coastă Caria, situată în sud-vestul Asiei Mici. Dincolo de extinderea imperiului, el a hotărât să lase moștenire un monument nepieritor în amintirea acestui conducător persan și a tatălui său.
N-a apucat să-l vadă terminat pentru că a murit în anul 353 î.Hr., la capătul a 24 de ani de domnie. Soția lui Artemisia, care era și sora lui, a fost atât de îndurerată încât a ordonat construirea celui mai frumos și impunător mormânt din lume pentru Mausolus.
Drept urmare, Artemisia i-a angajat pe cei mai talentați artiști și meșteri greci ai vremii pentru a proiecta și ridica mausoleul.
Lucrările de construcție au demarat la scurt timp după moartea lui Mausolus. Din păcate pentru ea, nici Artemisia nu a văzut proiectul terminat deoarece a murit la doar doi ani distanță. Mausoleul a fost terminat în 350 î.Hr.
- Citește și cele mai interesante curiozități despre Statuia lui Zeus din Olympia
Cine a construit Mausoleul din Halicarnas
Edificiul a fost inspirat de arhitectura tradițională grecească și combina o arhitectură superbă cu o sculptură magnifică și oferea o priveliște extraordinară. Era un amestec eclectic de caracteristici arhitectonice elene cu elemente egiptene.
Pentru construcția mausoleului au fost angajați cei mai renumiți arhitecți greci ai vremii, Satyrus și Pythius din Priene, alături de patru dintre cei mai buni sculptori din acea perioadă: Bryaxis, Scopas din Paros, Timotheus și Leochares.
Fiecare sculptor avea propria secțiune de care era responsabil: Bryaxis (partea de nord), Scopas (partea de est), Timotheus (partea de sud) și Leochares (partea de vest).
Fiecare dintre cele patru laturi ale mausoleului a fost decorată cu basoreliefuri create de fiecare dintre cei patru sculptori.
- Descoperă cum au fost construite Grădinile suspendate ale Semiramidei din Babilon
Cum arăta Mausoleul din Halicarnas
La construcția mausoleului a fost folosită marmură anatolică și pentelică, pe un podium dreptunghiular înalt și consta dintr-o colonadă ionică cu un acoperiș în trepte piramidale.
Săpăturile moderne de la Halicarnassus au scos la iveală forma și dimensiunile reale ale mausoleului. Dacă până atunci nici un arhitect grec nu construise decât temple scunde, mausoleul din Halicarnas a spart acest tipar prin cei aproape 50 de metri înălțime.
Acesta avea o formă dreptunghiulară și „stătea” pe un soclu înalt, cu cinci trepte, care măsura 42 de metri lungime şi 35 de metri lăţime. Pe soclu era un suport lung de 33 de metri, lat de 27 de metri şi înalt de 22 de metri.
Pe acest suport se înălţa, practic, templul funerar propriu-zis, care era susţinut de 36 de coloane (9 pe fiecare latură), fiecare având un diametru de 2 metri și o înălțime de 39 de metri. Aceste coloane reprezentau, în fapt, singura parte ce amintea de arhitectura greacă tradiţională.
În partea de sus a mausoleului se afla o sculptură de 25 de metri înălțime, care îi înfățișa pe Mausolus și pe Artemisia într-un car tras de patru cai. Această statuie a fost creată de Pythias.
Curiozități despre Mausoleul din Halicarnas
- Halicarnas era capitala Cariei, un mic regat regional din cadrul Imperiului Ahemenid (Primul Imperiu Persan).
- Una dintre legendele vremii spune că, îndurerată după moartea soțului ei, Artemisia a turnat cenușa acestuia în băuturile pe care le consuma, ceea ce, în final, a dus la moartea ei.
- Acesta include asediul orașului Halicarnas de către Alexandru cel Mare în anul 334 î.Hr., atacurile piraților din anii 62 și 58 î.Hr. și romanii.
- Mausoleul adăpostea cadavrul regelui Mausolus al Cariei (sud-vestul Turciei moderne) și al Artemisiei II de Caria, nimeni alta decât sora și soția acestuia. În acele vremuri era obișnuit ca regii să fie căsătoriți cu surorile lor.
- Pe acoperișul mausoleului era amplasată o statuie uriașă care îi înfățișa pe Mausolus și pe Artemisia într-un car de luptă tras de patru cai.
- La aproape 19 secole după ce a fost finalizat, mausoleul din Halicarnas a fost distrus de mai multe cutremure în anul 1404.
- Mausoleul de la Halicarnas a fost ultima dintre cele șase minuni ale lumii antice care a fost distruse de-a lungul istoriei. Cea de-a șaptea minune, Marea Piramidă a lui Keops, este singura construcție care poate fi admirată și în prezent.
- Când romanii au domnit asupra zonei au fost atât de impresionați de Mausoleul din Halicarnas încât și-au denumit toate mormintele „Mausolea” (n.n . – mormânt deasupra pământului).
- În anii 1800, un arheolog pe nume Charles Newton a descoperit rămășițele mausoleului. A găsit statuile lui Mausolus și ale Artemisiei, precum și o bucată din roata carului. Acestea pot fi admirate în Camera Mausoleului din „British Museum” din Londra.
- Castelul Bodrum există și astăzi și a fost reconstruit folosindu-se unele dintre blocurile de marmură și pietrele care au fost utilizate la construirea Mausoleului din Halicarnas.