Practicile medicale diferă de la o țară la alta, iar medicamentele care sunt considerate sigure și eficiente într-o țară pot fi considerate nesigure în alta.

Unele țări au liste stricte de substanțe controlate, care includ medicamente obișnuite în alte părți ale lumii. De exemplu, codeina, un ingredient comun în analgezice și siropuri de tuse, este considerată un narcotic în anumite țări și este strict reglementată.

Concepțiile culturale despre medicamente și tratamente pot influența de asemenea reglementările. De exemplu, anumite medicamente utilizate pentru tratarea problemelor mentale pot fi reglementate diferit în funcție de atitudinile culturale față de sănătatea mentală.

O regulă importantă, atunci când călătorești în alte țări, este să ai la tine o scrisoare medicală pentru medicamentele pe care le deții, acest lucru te poate scuti de eventualele probleme.

De asemenea, e foarte important ca medicamentele să fie în ambalajul original și cantitățile să fie doar cele necesare șederii tale la acea destinație.

Medicamente interzise în cele mai populare destinații de vacanță

Chiar dacă fiecare țară are propriile legi și regulamente privind medicamentele, anumite substanțe considerate riscante sunt interzise în cele mai multe state din lume.

Medicul Tironică Onu, condamnat să plătească sute de mii de euro unei paciente pe care a nenorocit-o pe viață. Este judecat și pentru că a cerut să fie aruncat la gunoi un bebeluș viu, născut prematur
Recomandări
Medicul Tironică Onu, condamnat să plătească sute de mii de euro unei paciente pe care a nenorocit-o pe viață. Este judecat și pentru că a cerut să fie aruncat la gunoi un bebeluș viu, născut prematur

Metamizolul sodic (care se regăsește în algocalmin, quarelin, aulin sau piafen etc) este interzis în Spania, Filipine, Norvegia, S.U.A, Suedia, Emiratele Arabe. Nici în România nu se mai eliberează algocalmin decât pe bază de rețetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Japonia, Liban, Filipine și Coreea consideră furazolidona, un medicament antidiareic, o substanță periculoasă și este interzisă.

Codeina: (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal ) – este interzisă în multe țări europene și asiatice, chiar și dacă face parte din siropurile de tuse pentru copii.

Morfina, Oxycodona, Fentanil: Aceste medicamente sunt utilizate pentru gestionarea durerii severe, dar au un risc ridicat de dependență și abuz. În cele mai multe țări europene și asiatice, ele sunt strict reglementate și pot necesita documentație specială sau pot fi interzise pentru import.

Amfetamine (de exemplu, Adderall, Ritalin): Utilizate pentru tratarea ADHD, aceste medicamente sunt adesea interzise în multe țări din cauza potențialului lor de abuz și dependență. Țări precum Japonia și Emiratele Arabe Unite au reglementări foarte stricte privind aceste substanțe.

Diazepam (Valium), Alprazolam (Xanax): Folosite pentru anxietate și insomnie, aceste medicamente sunt strict reglementate în multe țări europene și asiatice.

SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă
Recomandări
SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă

Pseudoefedrina: Disponibilă în multe țări în medicamente pentru răceală și alergii, este strict reglementată în Japonia.

Medicamente interzise în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe atenționează să nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Și recomandă să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale.

De asemenea, MAE recomandă ca cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă să solicite la Casele Naționale de Asigurări din România obținerea Cardului European pentru Asigurări de Sănătate.

Pe lista medicamentelor interzise se regăsesc:

  • Diazepam (Denumire comercială: Diazepam ) – interzis fără prescripție;
  • Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa ) – interzis fără prescripție.

De asemenea, nu sunt permise deloc tabletele care conțin codeină (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal ).

Medicamente interzise în Turcia

Majoritatea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală sunt permise în Turcia, atâta timp cât nu sunt pe lista substanțelor controlate.

Totuși, unele medicamente care sunt legale în alte țări pot fi ilegale în Turcia. Este important să fii conștient de aceste restricții pentru a evita orice probleme juridice. Iată câteva exemple:

MAE, după ce Zaharova a acuzat Bucureştiul de distorsionarea istoriei, iar pe Iohannis de afirmaţii calomnioase: Unii învaţă din istorie, alţii încearcă să-şi agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani
Recomandări
MAE, după ce Zaharova a acuzat Bucureştiul de distorsionarea istoriei, iar pe Iohannis de afirmaţii calomnioase: Unii învaţă din istorie, alţii încearcă să-şi agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani

Medicamente care conțin codeină: Medicamentele fără prescripție medicală care conțin codeină, cum ar fi analgezicele și siropurile de tuse, sunt ilegale în Turcia.

Narcotice și psihotrope: Anumite narcotice și psihotrope, cum ar fi morfina, oxicodona și metadona, sunt strict controlate în Turcia și pot necesita permise sau prescripții speciale.

Medicamente cu o doză mare de vitamina A: Medicamentele care conțin doze mari de vitamina A sunt, de asemenea, restricționate în Turcia.

Descoperă și Reguli de bună purtare în Turcia. Lucruri care nu se fac niciodată ca turist

Medicamente interzise în Egipt

În Egipt, anumite medicamente sunt interzise sau strict reglementate, mai ales cele care conțin substanțe controlate sau considerate periculoase. Dacă plănuiești să călătorești în Egipt și ai nevoie să iei cu tine medicamente, este esențial să te informezi cu privire la reglementările specifice și să ai toate documentele necesare. Iată câteva exemple de medicamente și categorii de medicamente care sunt interzise sau strict reglementate în Egipt:

Morfina, Oxycodona, Fentanil: Acestea sunt strict reglementate și necesită documentație specifică și prescripție medicală pentru a fi aduse în țară.

Amfetamine: Medicamentele pentru ADHD, precum Adderall sau Ritalin, sunt interzise în Egipt din cauza conținutului lor de amfetamine.

Benzodiazepine: Diazepam (Valium), Alprazolam (Xanax): Aceste medicamente sunt reglementate strict și pot necesita prescripție medicală și documente speciale pentru a fi importate.

Lista completă cu medicamentele și substanțele interzise în Egipt, poate fi consultată aici.

Descoperă și Reguli de bună purtare în Egipt ca turist

Medicamente interzise în Italia

Ca și la noi, și înn Italia, medicamentele sunt de obicei împărțite în două categorii principale: medicamente eliberate pe bază de rețetă și medicamente fără prescripție medicală. Este esențial să știi în ce categorie se încadrează medicamentul tău, deoarece aceasta determină regulile aplicabile pentru a aduce medicamente în Italia.

Și în Italia, unele medicamente intră sub incidența unor reglementări mai stricte din cauza potențialului lor de abuz sau de efecte secundare:

Narcotice și psihotrope: Medicamentele precum opioidele sau anumite sedative necesită permisiuni speciale. Călătorii trebuie să aibă o rețetă a medicului care să precizeze clar necesitatea medicală, alături de o declarație către Ministerul italian al Sănătății înainte de sosire.

Dispozitive medicale și injectabile: articole precum pompele de insulină sau epi-pen-urile necesită o documentație similară cu medicamentele prescrise, asigurându-se că sunt necesare pentru sănătatea călătorului.

Medicamente interzise în Spania

Spania se numără printre cele mai populare destinații de călătorie , iar turiștii ar trebui să fie conștienți că nu au voie să aducă mai multe medicamente decât cele necesare pentru durata șederii lor.

Spania, ca și alte țări europene, are aceleași reguli clare de interzicere a medicamentelor cu efecte calmante, antidepresive sau psihotrope.

De asemenea, rețetele pentru medicamentele care nu se eliberează fără prescripție este bine să fie scrise și în spaniolă sau cel puțin în limba engleză.

Medicamente interzise în Franța

Franța, ca și alte țări din UE, are reglementări speciale în ceea ce privește medicamentele cu risc ridicat cum sunt narcoticele sau medicamentele psihotrope, precum și opioidele.

În ceea ce privește medicamentele obișnuite, cantitatea transportată trebuie să corespundă uzului personal și pe durata tratamentului (maxim 3 luni).

Trebuie să depuneți ordonanța medicului dumneavoastră autorităților de control.

De asemenea, este bine de știut că, cacă tratamentul dumneavoastră necesită ace, seringi sau alte astfel de dispozitive este indicat să aveți un certificat medical. Acest lucru ar trebui să fie cerut de la medicul curant care îl prescrie. Controlul vamal va fi mai ușor dacă puteți prezenta un certificat medical.

Medicamente interzise în Emiratele Arabe Unite

Orice fel de medicament pentru tulburări psihice, anxietate și diverse alergii trebuie să fie însoțit de prescripție medicală și de scrisoare medicală tradusă cel puțin în limba engleză. Alte medicamente interzise:

  • pilule contraceptive obișnuite,
  • pastile cu nicotină, Advil sau Panadol pentru copii,
  • orice conține codeină, Valium sau Ritalin.

Emiratele Arabe Unite nu permit, de asemenea, medicamente pentru tratarea HIV/SIDA și hepatita. Când călătoriți în țările din Golf, aveți grijă la medicamentele ambalate în valiză, deoarece deținerea oricăror droguri clasificate drept ilegale poate duce la închisoare.

Medicamente interzise în țările asiatice

Interzise în Thailanda: codeina și medicamente pentru tratarea ADHD.

Interzise în Hong Kong: somnifere și medicamente pentru tratarea anxietății și medicamente utilizate în tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi disfuncția erectilă, fără aviz medicului.

Interzise în Singapore: pastile anti-anxietate, somnifere și analgezice puternice fără licență. Singapore a interzis gumele de mestecat din 1992 și interzice gumele de mestecat medicinale, cum ar fi nicotina. Medicamentele obișnuite, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea diabetului zaharat sau a colesterolului ridicat, sunt interzise dacă este o cantitate mai mare decât cea necesară pentru trei luni.

Interzise în Japonia: unele comprimate pentru răceală și gripă. Alte medicamente care conțin codeină sau morfină necesită un certificat de narcotice înainte de a intra în țară.

Interzise în China: somnifere, medicamente pentru ADHD și analgezice puternice fără prescripție medicală. Înainte de a vă petrece vacanța în China, asigurați-vă că aveți o notă a medicului pentru fiecare medicament pe care îl transportați, deoarece orice cantitate mai mare va trebui verificată pe bază de rețetă. De asemenea, este important să aduceți o copie, deoarece autoritățile vamale ar putea dori să păstreze o copie a rețetei dumneavoastră.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Știrileprotv.ro
Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Și-a cumpărat un detector de metale pe care l-a folosit în grădină și a făcut o descoperire teribilă. A chemat de urgență poliția când a realizat peste ce a dat
FANATIK.RO
Și-a cumpărat un detector de metale pe care l-a folosit în grădină și a făcut o descoperire teribilă. A chemat de urgență poliția când a realizat peste ce a dat
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
GSP.RO
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
Ce pățești dacă nu îți treci al doilea prenume pe biletul de îmbarcare în avion! Detaliul căruia nu mulți români îi dau atenție
FANATIK.RO
Ce pățești dacă nu îți treci al doilea prenume pe biletul de îmbarcare în avion! Detaliul căruia nu mulți români îi dau atenție
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Unica.ro
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Soluţia găsită de un primar din Gorj pentru a împiedica oamenii să mai arunce grămezi de gunoaie la marginea satului
Observatornews.ro
Soluţia găsită de un primar din Gorj pentru a împiedica oamenii să mai arunce grămezi de gunoaie la marginea satului
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI