Ultimele studii arată că un român consumă, în medie, un iaurt pe săptămână. Acest lucru contravine unei alimentaţii echilibrate şi creşte riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II. Specialistul în nutriţie, diabet şi boli metabolice, Nicolae Hâncu, recomandă consumul zilnic de iaurt, chiar şi câte două porţii în momente diferite ale zilei.
„Statistica ne arată că un român consumă un iaurt pe săptămână, iar aceasta este consecinţa unei greşite şi păguboase educaţii nutriţionale, pe care noi, nutriţioniştii, de ani de zile căutăm să o corectăm. Consecinţele sunt extrem de perfide.
Putem considera că lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boală chiar modernă, apoi poate să contribuie în mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru că, dacă se consumă iaurt în mod regulat, aproape zilnic, înseamnă că scade cu 28% riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II „, a spus Hâncu, la finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, privind obiceiurile alimentare ale românilor.
Iaurtul ajută la refacerea și menținerea florei intenstinale și este recomandat cel cu 3,5 grăsime, chiar și în cazul curelor de slăbire, mai spun specialiștii.