Asta pentru că vaccinarea rămâne încă un subiect care animă spiritele în societate, indiferent dacă discuția se ivește în autobuz, la o cafea sau într-o dezbatere publică de amploare. Vacciniștii și non-vacciniștii aduc în discuție cuvântul moarte.
Pro-vacciniștii explică decesele cauzate de cei care nu au fost vaccinați, iar non-vacciniștii vorbesc despre decesele cauzate de vaccinare. Sigur că balanța se înclină favorabil spre pro-vacciniști.
Numărul deceselor din cauza nevaccinării poate fi de milioane de ori mai mare în epidemii decât cel al deceselor cauzate de imunizare. Este un fapt ce nu poate fi ascuns, iar cifrele vorbesc de la sine.
Epidemia de gripă spaniolă de la sfârșitul primului război mondial a ucis aproape o sută de milioane de oameni. Apoi, în ciuda eforturilor depuse de către oamenii de știintă, în secolul XX au fost înregistrate circa 30 milioane de decese prin variolă, ultimul caz fiind înregistrat în 1977.
Boala a fost considerată a fi eradicată pe Glob din acel moment, grație vaccinării. În ce privește rujeola-rubeola-oreionul, povestea acestui vaccin, a succesului său, începe cu anul 1971, prin introducerea sa de către Hilleman, considerat a fi “cel mai mare vaccinolog al tuturor timpurilor”.
Vaccinare.online și ”Broșura pentru părinți și personal medical”
Medicii susțin ideea educării părinților, personalului sanitar și a copiilor, pentru a înțelege rolul imunizării. Epidemiile mileniului trei se răspîndesc mult mai ușor pentru că oamenii călătoresc foarte mult. Iată de ce, miercuri, medici, părinți, jurnaliști, autorități și-au dat mâna într-o nouă acțiune provaccinare din cadrul proiectului ”Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”.
Este un proiect realizat de Fundația Colegiului Medicilor din București, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie și susținut de către Colegiul Medicilor din Municipiul București și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiul București.
În cadrul proiectului a fost lansat un site, vaccinare.online, și ”Broșura pentru părinți și personal medical”, cu informații despre 16 boli grave care ar putea fi prevenite prin imunizare. De pe site, oricine își poate lua o informație de specialitate.
Tot pe site există secțiunea forum, unde un medic poate să explice care sunt beneficiile imunizării și care, totodată, vorbește deschis despre reacțiile adverse.
Biserica susține educația pentru vaccinare
Biserica susține programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice.
Efectele secundare menționate în prospectele medicamentelor, inclusiv vaccinuri, pot genera ezitări şi rezerve ale unor părinți față de administrarea acestor medicamente propriilor copii.
Aceste ezitări sunt fireşti şi trebuie adresate şi discutate în detaliu cu personalul medical, cel mai în măsură să ofere sfaturi competente şi recomandări părinţilor.
De aceea, părinții copiilor trebuie să primească asigurări din partea autorităților competente și a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin din surse sigure și că sunt stabilite responsabilitățile producătorilor și ale autorităților publice pentru erorile medicale și efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar.
Este în beneficiul copiilor şi al familiilor din România să existe o informare precisă, detaliată şi transparentă cu privire la toate activităţile cuprinse în procesul de vaccinare.
Cunoaşterea normelor de siguranţă şi de calitate care sunt respectate în fabricarea, transportarea şi administrarea vaccinurilor va convinge mai mulţi părinţi să ia decizia vaccinării copiilor, explică Patriarhia Română nevoia informării în privința vaccinării.
CITEȘTE ȘI… Cum a început relația dintre Andi Moisescu și Olivia Steer. „Am trăit cu impresia că e prins într-o relație serioasă, cu perspective” | FOTO