Era 1 septembrie când tânărul din Arizona a aterizat în București. Cu câteva luni înainte, iubita lui de origine română, care a locuit o perioadă în SUA, i-a propus să vină cu ea acasă. Inițial s-a gândit că e o idee nebunească, dar apoi s-a entuziasmat la gândul de a pleca undeva departe. A mai trăit un an în Australia și unul în Noua Zeelandă, dar acum e prima dată când locuiește într-o țară din Europa unde nici nu se vorbește limba engleză. Când a început să-și facă bagajele nu prea știa să arate Bucureștiul pe harta lumii. Dar asta nu a contat.
„Ca să fiu sincer nu cred că știam nimic din România. Doar despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, îl văzusem la un moment dat într-un reportaj TV. Am fost fericit. Și emoționat”, își amintește ce a însemnat plecarea pentru el.
Când s-a pregătit pentru mutare și-a luat un răgaz și să proiecteze ce și-ar fi dorit să găsească pe partea cealaltă a lumii: multă natură verde, copaci, clădiri vechi. Dar multă noutate pentru el.
„M-am așteptat și să am un șoc cultural, mai ales din cauza faptului că nu știam limba”, mai spune Baker. Au fost și ocazii în care a cumpărat kefir în loc de lapte sau hrean în loc de păstârnac. Treptat, a început însă să comunice atât cu cuvinte, cât și cu mâinile, iar acum e confortabil să se piardă singur prin oraș, pentru a descoperi noi trasee spre casă.
Orașul e super cool și destul de mic, poți ajunge dintr-un loc în altul folosind mijloacele de transport în comun. Nu e atât de comercial, e ca o throw back in time (o călătorie înapoi în timp, n.r.).
Brent Baker, american în București:
Experiența din România l-a făcut să-i înțeleagă mai bine pe imigranții mexicani de acasă
În plus, a început să ghicească părți din ceea ce spune lumea. În restaurantul unde lucrează a învățat la fața locului: „schimbă uleiul”, „dă jos solzii”, „curăță calamarii”. Spune că acum îi înțelege mai bine pe colegii lui mexicani cu care a lucrat în bucătăriile din Arizona (n.r. – Arizona este la granița cu Mexicul, iar mulți dintre angajații din bucătării sunt mexicani), care făceau eforturi să înțeleagă și să vorbească engleza la locul de muncă.
Vocabularul lui românesc începe să se contureze: „bună dimineața”, „bună ziua”, „noapte bună”, „înțelegi?”, „vreau vorbesc în română”. Ca să se descurce mai bine când face cumpărături la Obor, a învățat și să numere de la unu la zece.
Alegerea unei meserii în bucătărie
Baker e în industria alimentară încă de la primul job, pe care l-a avut la 16 ani. Nu a fost neapărat o alegere, dar a devenit o pasiune. La început, prepara cârnați italienești și chifteluțe pe care le vindea la un stadion de baseball. Era cel mai tânăr, colegii lui aveau în jur de 30 de ani, unii erau foști deținuți. Crede că a fost o experiență care i-a deschis ochii.
De atunci a continuat să lucreze în bucătării, în restaurante din Arizona, Alaska, Noua Zeelandă și Australia. Cel mai mult a gătit mâncare mexicană și italienească.
Pe lângă mâncare, în bucătărie îi place „libertatea și faptul că e o meserie destul de dură”. În același timp, a descoperit că nu sunt atât de multe reguli în bucătărie, „ca să avansezi e suficient să fii bun la asta”. Partea mai puțin plăcută e că e genul de industrie în care lucrezi multe weekenduri, de sărbători, ai de multe ori program prelungit. Dar pentru el, plăcerea de a găti este mai mare decât aceste minusuri.
„Cel mai rău pentru mine e să gătesc când sunt flămând, așa că încerc să nu fac asta. Că îmi vine să o iau pe scurtături și nu mai respect toate etapele. Așa că prefer să mănânc ceva înainte și apoi să gătesc pe îndelete.”
„Să merg la Obor e o experiență”
„Beautiful”, exclamă tânărul bucătar în timp ce se plimbă printre buchețelele de mirodenii uscate. Acasă la el, în Arizona, nu există așa ceva. Tot la Obor a descoperit și cătina, și multe fructe pe care le cumpără și le folosește în mâncărurile pe care le prepară, chiar dacă nu știe exact ce nume poartă.
De când s-a mutat în România merge periodic la Obor, piață despre care spune că e unul dintre locurile lui favorite din București. Cele mai multe alimente le cumpără de aici și cheltuiește, în medie, 800 de lei pe lună. Ceea ce în S.U.A. reprezenta suma cheltuită pe produse pentru o săptămână.
„Uneori, sunt fericit doar să merg acolo, chiar dacă nu cumpăr nimic. De obicei nu mă duc cu listă de cumpărături și mă întorc cu o grămadă de lucruri. Încep să mă gândesc acolo ce pot găti”, povestește și fața i se transformă într-un zâmbet de copil.
Pregătiri pentru Crăciun
Crăciunul în Arizona nu e unul cu zăpadă, „nu te trezești și simți că e Crăciunul, e încă o zi călduroasă, în care oamenii merg în șlapi”, explică Baker. De obicei, în familia lui, Crăciunul se sărbătorește dimineața printr-un brunch: ouă, șuncă, legume. În general, în SUA, în această perioadă oamenii mănâncă fazan sau bibilică, varză de Bruxelles, multe legume, biscuiți cu ghimbir.
Pentru că e și perioada planurilor pentru următorul an, în 2022, Brent Baker spune că ar vrea să călătorească mai mult prin România, să viziteze câteva castele și așteaptă mai ales să trăiască cele patru anotimpuri.
Și-ar dori foarte mult și să fie voluntar la Grădina Botanică, celălalt loc preferat din București, pe lângă Obor. Asta pentru că e pasionat de grădinărit și de plante în general. A început deja o colecție de cactuși în apartamentul în care trăiește în București.
Meniul de Crăciun
Am mers împreună la Obor și l-am rugat să aleagă alimentele pentru un meniu de Crăciun, care să nu fie nici american, nici românesc. Când vorbim de ce se mănâncă aici, spune că cel mai mult îi plac mămăligă, sarmale, ciorbă rădăuțeană de pui. „Pot să o beau, atât de mult îmi place”, spune Baker.
După o oră de cumpărături, meniul propus de chef-ul american pentru o masă de Crăciun pentru patru persoane este următorul:
REȚETELE
Garnitură: Morcovi și dovlecei copți
Ingrediente:
- 10 morcovi
- Jumătate de dovleac
- Ulei de floarea-soarelui
- Sare
- Cimbru
- Rozmarin
1. Tăiați legumele în bucăți de 1 cm lățime și lungimea dorită.
2. Aruncați legumele în ulei și acoperiți cu sare.
3. Se coace la cuptor timp de 30 de minute la 160 de grade.
4. Asezonați.
Piure de morcovi
- 1 kg de morcovi
- 250 g smântână cu 12% grăsime
- Sare
1. Coaceți morcovii la cuptor până când sunt foarte fragezi.
2. Amestecați cu smântâna și adăugați apă caldă până la consistența dorită.
3. Adăugați sare după gust.
Salată de spanac
Ingrediente:
- 1 kg spanac
- 4 căței de usturoi
- Ghimbir – după gust
- Sare
- Două lămâi
- 200 g de nuci
1. Sotați spanacul împreună cu usturoiul tăiat cubulete și ghimbirul tăiat cubulețe în ulei de floarea-soarelui până se frăgezesc. Scurgeți excesul de apă.
2. Tăiați nucile în sferturi.
3. Puneți nucile și spanacul în zeamă de lămâie.
4. Adăugați sare după gust.
Fel principal: Carne de vită cu sos de cătină și zmeură
Ingrediente:
- 2 kg carne de vită
- 5 ardei roșii
- 4 cepe
- Sare
- Piper
- Cimbru
- Rozmarin
- Unt
- Ulei de floarea-soarelui
1. Într-o oală se preîncălzește ¼ de cană de ulei de floarea-soarelui, când este fierbinte, se rumenește carnea de vită în oală și se scoate pentru a fi gătită ulterior.
2. Se taie în fâșii mari 3 căni de ardei roșu și 3 căni de ceapă.
3. Adăugați ardeii și ceapa în oală și fierbeți până când ceapa devine transparentă.
4. Adăugați carnea de vită înapoi în oală cu ¼ de cană de unt, două linguri de sare și piper, ⅛ de cană de rozmarin și ⅛ de cană de cimbru. Amestecați bine.
5. Umpleți oala cu apă până când carnea este acoperită și acoperiți oala.
6. Gătiți la foc mediu timp de 3-4 ore. Când carnea de vită se desprinde cu o furculiță de pe os, înseamnă că este gata.
7. Scurgeți apa de pe ceapă, ardei și carne și așezați-le pe un platou.
Sos pentru carne: Dulceață de zmeură și cătină
Ingrediente:
- O cană și jumătate de zmeură
- Jumătate de cană de cătină
- Zahăr
- Unt
- Apă
1. Fierbeți fructele în apă. Adăugați ⅓ cană de zahăr și ¼ cană de unt.
2. Gătiți la foc mediu până aproape se evaporă apa.
3. Turnați amestecul peste carne.
Desert: Plăcintă cu dovleac
Ingrediente:
- Un dovleac
- Aluat foietaj
- Scorţişoară
- Zahăr
- Cardamom
- 3 ouă
- Nucşoară
- Sare
- Smântână
1. Coaceți în cuptor dovleacul tăiat felii până se înmoaie.
2. Apoi, mixați-l în blender, împreună cu ½ cană de smântână, ½ cană de zahăr, o linguriță de scorțișoară, ½ linguriță de nucșoară, sare și cardamom.
2. Adăugați două ouă și un gălbenuș de ou.
3. Pregătiți aluatul de patiserie într-o formă de plăcintă și turnați amestecul.
4. Coaceți la 170 de grade timp de 35-45 de minute. Când puteți înfige un cuțit în amestec și iese curat, este gata.
Sărbători fericite!