• Anul trecut, am rugat un bucătar american stabilit în România să facă un meniu special. Puteți vedea aici ce a ieșit. 

Sachin Wickramasinghe, 32 de ani, a venit în România acum mai bine de patru ani. În mai 2018, mai exact. E bucătar la un bar din centrul orașului, QP Pub. Împarte bucătăria de acolo cu iubita lui, Rumi, cu care se știe de peste 10 ani. Complicitatea care s-a legat între ei în timpul ăsta este evidentă inclusiv în felul în care își pasează solnița. 

„Nici nu știam unde e România”

Înainte de a veni în România, în 2018, Sachin a mai lucrat câte un an în Qatar și în Arabia Saudită. A ajuns la București printr-o agenție, împreună cu alți cinci srilankezi, „nici nu știam unde e România, auzisem doar numele”, povestește, în timp ce-și pregătește ingredientele pentru meniul diferit pe care-l propune pentru acest Crăciun.  

Când a aterizat aici nu s-a gândit că povestea lui cu România se va întinde pe parcursul atâtor ani. Azi nu se mai gândește să plece. 

Sachin se consideră unul dintre cei norocoși, chiar dacă primul an în România nu a fost cel mai ușor nici pentru el, a lucrat în mai multe locuri, a dormit în și mai multe locuri, într-o noapte chiar sub cerul liber. Acum este însă fericit. Se simte bine unde a ajuns. 

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Meniu de Crăciun cu 250 de lei de la un bucătar srilankez stabilit în București: orez cu pui Masala, în loc de sarmale
Sachin a venit în România acum 4 ani

Pentru 2022, statul român a aprobat un contingent nou de 100.000 de muncitori străini, față de 75.000 anul trecut, ca să acopere deficitul de forță de muncă din construcții, restaurante, hoteluri sau panificație, conform datelor IGI pentru Libertatea.

A intrat în bucătărie de la 19 ani și acolo a rămas

Sachin nu are un loc preferat de unde să-și cumpere ingredientele. În Piața Obor merge pentru condimente și pește proaspăt, iar pentru cumpărăturile lunare alege câte un supermarket. „Luăm câte 10 kg de orez”, spune zâmbind. De multe ori, când răspunsul la o întrebare este da, zâmbește înainte de a răspunde. 

A ales calea mâncării din copilărie. Nu a avut niciun model sau exemplu, pur și simplu i-a plăcut mâncarea și să gătească. La 19 ani s-a înscris la cursuri de gătit și după câteva luni intensive a început să lucreze în bucătăria unor restaurante din Sri Lanka. De atunci nu a mai părăsit bucătăria.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Bucătăria românească: sarmale și gulaș  

Din repertoriul gastronomiei românești a încercat să prepare sarmale, dar nu îi place neapărat pentru că durează prea mult. Și oricum îi place să combine orice rețetă nouă cu ceea ce știe deja, așa că atunci când a făcut sarmale i-au ieșit „sarmale spicy” (sarmale picante, tradu).

A gătit și gulaș, dar înainte de asta s-a uitat la aproximativ 10 video-uri și a luat din fiecare mod de preparare câte ceva. 

Când gătește spune că se concentrează la prepararea mâncării, nu îi zboară gândul în altă parte. Nici nu prea îi place să vorbească. Pune muzică în singaleză și face ce îi place: să combine alimente gustoase.

Libertatea de care se bucură în România 

Îi place în România faptul că este „libertate”, că nu este îngrădit să facă lucrurile care-i aduc fericirea. Îi place că lucrează în domeniul pe care și l-a ales și că are mulți prieteni români deja. „Oamenii de aici sunt buni”.

Prețurile sunt, într-adevăr mai mari decât în Sri Lanka, mai ales la chirie. „Și iarna e un pic grea pentru noi”, mai spune. 

Anul viitor i-ar plăcea să meargă la emisiunea „Chef la cuțite”, un show gastronomic, dar nu știe dacă e obligatoriu să vorbească limba română pentru asta. Este însă dispus să o învețe, deja vorbește cu timiditate și înțelege aproape perfect când se vorbește în română, în jurul lui. 

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Meniu de Crăciun cu 250 de lei de la un bucătar srilankez stabilit în București: orez cu pui Masala, în loc de sarmale
Din mâncarea lui Sachin aproape că nu lipsește niciodată curcuma

Ingredientul preferat

Curry și curcuma sunt printre ingredientele lui favorite pe care le folosește cam la orice preparat. 

Pentru meniul pregătit astăzi, gătește împreună cu prietena lui în bucătăria locului lor de muncă actual, barul QP. Gătesc în paralele mai multe feluri. Sachin șterge suprafețele din bucătărie imediat ce uleiul, apa sau legumele sar afară din tigaie sau din oale. La final, nimic nu trădează faptul că abia s-a gătit aproximativ 3 ore aici. 

„Două kilograme în tigaie, jumate de kilogram pe lângă”, glumește când învârte în aer legumele puse la rumenit.

„Miros a usturoi când mă urc în taxi”

„Uneori când plec de la lucru cu taxiul, taximetristul mă întreabă dacă lucrez în bucătărie. Pentru că miros a usturoi..”, spune râzând.

Nu le place să mănânce în oraș, de obicei mănâncă acasă. Pentru că „gătim ce ne place.” În rest, în timpul liber se plimbă și să se uită la filme. Uneori, gătește câte ceva și când ajunge acasă de la lucru, adică pe la 1-2 noaptea.  „Altfel nu pot dormi.”

Meniu de Crăciun cu 250 de lei de la un bucătar srilankez stabilit în București: orez cu pui Masala, în loc de sarmale

Meniul pentru acest Crăciun 

Acesta este meniul pe care l-a pregătit astăzi și care s-a încadrat în suma de 250 de lei: pui în stil Masala, cu orez și alte două feluri de garnitură. Plus un desert special, srilankez. La final, au ieșit șapte porții.

Ingrediente

  • Un kilogram jumate de pulpe de pui;
  • 1 kilogram de orez;
  • 800 grame de vinete;
  • 6 ouă;
  • 1 kilogram de ceapă;
  • trei legături de ceapă verde;
  • 4 morcovi;
  • 1 kilogram de roșii;
  • 2 cutii cu iaurt X 350 gr;
  • 1 pachet de unt;
  • pudră de cocos;
  • Curry;
  • Sare;
  • Curcuma;
  • 3 ardei iuți;
  • O lămâie;
  • Condiment Butter Masala.

Rețeta

Orez – Se fierbe orezul. În paralel, se călește morcovul în ulei cu usturoi, ghimbir și un băț de scorțișoară, iar apoi se amestecă cu orezul, se adaugă ceapă caramelizată. Se asezonează cu ceapa verde. 

Garnitură 1 – Se călește în ulei mango tăiat felii cu roșii, ceapă, usturoi și cocos pudră. 

Garnitură 2 – Vinetele se taie fâșii și se călesc în ulei. Apoi se stoarce zeamă de lămâie și se condimentează după gust. 

Pulpele de pui se crestează, se condimentează cu curry și sare, apoi se prăjesc în ulei. În paralel se prepară sosul – butter masala. Condimentul respectiv se amestecă cu iaurtul, ceapă, roșii, ghimbir și usturoi. Sosul se toarnă peste pulpele de pui, apoi se bagă la cuptor pentru 15 minute.

Se fierb tare 6 ouă, apoi se prăjesc în ulei. Se servesc întregi peste orez. 

*Cantitățile variază în funcție de gust. 

Desert surpriză, „un fel de pancakes, dar care nu sunt clătite”, spune secretos Sachin. Apoi râde ștrengărește.

Meniu de Crăciun cu 250 de lei de la un bucătar srilankez stabilit în București: orez cu pui Masala, în loc de sarmale

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI