Croissante cu unt
Ingrediente: 170 ml lapte, 40 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, 20 g drojdie proaspătă, un praf de sare, 170 g unt (cu 82% grăsime), un ou + un gălbenuş, 420 g făină.
Preparare: untul rece, întreg, se aşază între două coli de hârtie de copt şi se bate uşor până se întinde într-o foaie de 1-2 cm, după care se dă la rece până se face aluatul. Se pun într-un vas laptele călduţ, vanilia, zahărul şi drojdia, se amestecă până se dizolvă drojdia, apoi se adaugă oul şi praful de sare şi se amestecă până la omogenizare. Se adaugă 380 g făină şi se amestecă până se încorporează. Aluatul obţinut se întinde cu ajutorul făinii rămase într-o foaie groasă de 5 cm. Se aşază pe ea untul, i se trasează forma cu ajutorul unui cuţit, apoi se dă deoparte. Locul unde a fost aşezat untul va rămâne neîntins, în vreme ce restul de aluat se întinde până se obţine forma unui romb. Se pune untul înapoi şi se pliază marginile peste el, ca un plic. Cu sucitorul se întinde uşor aluatul într-o foaie de 1-2 cm, care se dă la rece pentru 30 de minute. Operaţia se repetă: iar întins, iar la rece. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, iar gălbenuşul se bate bine. Se întinde aluatul pe suprafaţa de lucru presărată cu făină într- o foaie dreptunghiulară de 1 cm grosime. Se taie în triunghiuri uniforme, care se rulează spre vârf. Se acoperă cu folie alimentară şi se dau la rece o oră. Apoi, se scoate folia, se ung croissantele cu gălbenuşul bătut şi se lasă la loc cald pentru 30 de minute. La final, se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade şi se lasă până ce croissantele devin aurii, cam 15-20 de minute.
Salată la borcan
Ingrediente: 125 g năut fiert sau porumb, o ceapă roşie, o mână de spanac tânăr (baby) sau busuioc, 125 g legume (morcov, ardei gras roşu sau galben, castravete, roşii); pentru dressing – ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare, piper.
Preparare: se toarnă într-un borcan dressingul, apoi se pun în straturi năut sau porumb, legumele tăiate cubuleţe, ceapa tăiată julien, spanacul sau busuiocul. Se închide borcanul şi se dă la frigider. Înainte de a mânca salata, se agită borcanul, ca să se amestece ingredientele cu dressingul.
Biscotti cu stafide
Ingrediente: 150 g făină, o jumătate de linguriţă de praf de copt, două ouă, 70 g zahăr pudră, un praf de sare, o jumătate de cană de migdale prăjite şi sărate, un sfert de cană de stafide, coaja rasă de la o portocală, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: se lasă stafidele la înmuiat două ore, apoi se usucă foarte bine. Migdalele se clătesc şi se usucă. Se pun în robotul de bucătărie făina, praful de copt, coaja de portocală şi de lămâie şi se mixează. În alt vas se bat ouăle cu zahărul şi cu un praf de sare, apoi se adaugă compoziţia cu făină şi se încorporează cu o paletă. La final, se adaugă migdalele tăiate mărunt şi stafidele. Se tapetează blatul cu făină, se ia puţină făină şi pe mâini şi se întinde aluatul, apoi se împarte în câteva bucăţi egale. Fiecare bucată se aşază, ca o mică ruladă, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă la cuptor, la 160 de grade, cam 30 de minute. Pentru a se coace uniform, se întorc din timp în timp. Se lasă la răcit înainte de a se tăia, cu ajutorul unui cuţit zimţat, în felii mai groase. Apoi, feliile se pun iar în tava de copt şi se mai dau la cuptor pentru 10 minute (5 minute pe fiecare parte), ca să se usuce complet.
Sendviş cu ou
Ingrediente (pentru două persoane): 4 felii de pâine integrală cu seminţe, patru frunze de salată, 4 felii de şuncă, o roşie, un castravete, două ouă, sare, piper.
Preparare: se fierb ouăle tari şi se taie cubuleţe. Se spală salata şi se usucă într-un prosop de bucătarie. Roşia se spală şi se taie rondele. Castravetele se taie felii subţiri. Între două felii de pâine prăjită se pun, pe rând, frunze de salată, felii de roşie, două felii de şuncă, ouă tăiate cubuleţe şi câteva felii de castravete. Se condimentează cu sare şi piper.
Frigărui de porc
Ingrediente: 500 g pulpă sau ceafă de porc, 2 ardei graşi, două cepe mari, două roşii, sare, piper, zeama de la o lămâie, 100 ml ulei, 100 ml vin, două liguri de muştar, un căţel de usturoi, coriandru, rozmarin, boia de ardei dulce, pătrunjel.
Preparare: se spală carnea şi se taie în bucăţi nici prea groase, nici prea subţiri, ca să se pătrundă bine pe grătar. Se face o marinadă din zeama de lămâie, ulei, vin, usturoiul pisat, sare, piper, muştar, coriandru, rozmarin şi boia şi se ţine carnea în ea cel puţin o jumătate de oră. Apoi, se înfig pe ţepuşe de metal, intercalat, printre bucăţile de carne, legumele tăiate în cuburi de aceeaşi mărime. Grătarul se unge cu puţin ulei, se aşază pe focul de la aragaz şi apoi se pun frigăruile. Când se întorc de pe o parte pe alta se mai pot unge cu marinadă, cu ajutorul unei pensule. Se servesc calde, cu pătrunjel tocat.
Spaghete cu chifteluţe
Ingrediente: 500 g carne tocată (vită sau amestec), câteva felii de şuncă, un căţel de usturoi, un gălbenuş, 5 linguri de pesmet, 60 g unt, sare, piper, 300 ml suc de roşii, o ceapă, oregano, busuioc, 300 g spaghete.
Preparare: carnea se amestecă bine cu usturoiul pisat, gălbenuşul şi pesmetul şi se potriveşte compoziţia de sare şi piper. Se modelează chiftelele, apoi se rumenesc în 30 g de unt. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în restul de unt, se adaugă sucul de roşii, oregano şi busuioc. Se pun chiftelele în sos şi se lasă pe foc 40 de minute. Se fierb spaghetele conform indicaţiilor de pe pachet, se scurg şi se amestecă apoi cu şunca tăiată fâşii. Într-un borcan cu gura largă se pun spaghete, urmate de chifteluţe şi de sosul de roşii