Este planta ierboasă care se găsește în grădinile și pajiștile din întreaga țară și a fost folosită încă din antichitate în Egipt, Roma și Grecia. Sunt trei specii de mentă bună respectiv: de apă, dulce și un hibrid al celor două tipuri: mentă piperată.
Cuprins:
Mentă – caracteristici generale
Menta, Mentha piperita, este o plantă perenă extrem de rezistentă, care se răspândește ușor, crește în culturi și este o sursă bogată de vitamina A, C, fier, cupru, magneziu, potasiu, calciu, Omega 3, acizi grași și vitamina B2.
Mai este denumită și izmă de grădină sau izmă bună, are un gust înțepător și răcoritor, iar pentru scopuri medicinale, partea aeriană a plantei este folosită în totalitate, la fel și frunzele proaspete sau uscate ce pot fi folosite pentru infuzii sau ulei esențial.
Descoperă și lista de condimente, mirodenii și ierburi aromatice
Compoziția chimică a mentei
Frunzele plantei conțin o cantitate mare de uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi și substanțe polifenolice. Uleiul volatil din compoziția mentei este compus din timol, carvacrol, mentofuran, mentonă și mentol.
De asemenea, frunzele conțin și luteolină, rutină, hesperidină, acidicloregenic, cafeic, rosmarinic, colină, beta carotene, alfa și beta tocoferol, limonen, cincol, cariofilen, aldehidă acetică, etc.
Proprietăți
- Antifermentative;
- Anticancerigene;
- Antiinflamatoare;
- Astringente
- Antiseptice;
- Analgezice;
- Cicatrizante;
- Dezinfectante;
- Spasmolitice;
- Sedative;
- Decongestionante;
- Expectorante.
Mentă – beneficii
Poate ameliora simptomele indigestiei
Un studiu clinic efectuat la persoanele cu indigestie a arătat că o combinație de ulei de mentă și ulei de chimen luate în capsule a avut efecte similare cu medicamentele utilizate pentru tratarea indigestiei. Acest lucru a contribuit la ameliorarea durerilor de stomac și a altor simptome digestive.
Studiile care subliniază capacitatea mentei de a ameliora indigestia au folosit ulei de mentă mai degrabă decât frunze proaspete sau uscate.
Izma poate îmbunătăți funcțiile creierului
Pe lângă ingerarea de mentă, există afirmații care susțin că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului.
Un studiu care a inclus 144 de adulți tineri a demonstrat că mirosul aromei uleiului de mentă timp de cinci minute înainte de testare a produs îmbunătățiri semnificative ale memoriei. Un alt studiu a constatat că mirosul acestor uleiuri în timp ce conduceți a crescut vigilența și a scăzut nivelul de frustrare, anxietate și oboseală.
Poate înlătura respirația urât mirositoare
Guma de mestecat cu aromă de izmă bună este unul dintre remediile naturale pentru înlăturarea respirației urât mirositoare. Experții sunt de acord că majoritatea acestor produse pot masca respirația urât mirositoare timp de câteva ore, dar nu pot reduce bacteriile sau alți compuși care provoacă halena.
Pe de altă parte, consumul de ceai și mestecarea frunzelor proaspete poate fi capabil să mascheze respirația urât mirositoare și să distrugă bacteriile, întrucât studiile efectuate pe eprubete au evidențiat efectele antibacteriene ale uleiului din plantă.
Ameliorează durerile de cap
Izma bună acționează ca un vasodilatator și determină dilatarea vaselor de sânge îngustate, una dintre cauzele comune care provoacă dureri de cap. Uleiul volatil de izmă de grădină este un adjuvant pentru migrene sau dureri de cap. Se pot dilua 3-4 picături de ulei de mentă care se amestecă cu aceeași cantitate de ulei de măsline și se masează zona fruntei și a tâmplelor cu o picătură.
Tratament natural pentru răceli sau sinuzită
Izma are proprietăți astringente și expectorante și este considerată un tratament natural pentru ameliorarea simptomelor gâtului iritat, tusei și nasului înfundat. Pentru tratarea răcelilor, sinuzitei și congestiei nazale, este indicat să se inhaleze vaporii pe care îi produce ceaiul de mentă.
Te scapă de stres și anxietate
Folosit în aromaterapie, uleiul esențial poate alunga migrenele, stresul și stările de anxietate. În momentul fierberii, frunzele din ceai eliberează peste 12 compuși chimici instabili volatili care inhibă centrii agresivității, iar menta stabilizează, calmează și înviorează.
Ceaiul de mentă poate reduce febra
Mentolul, componenta principală a ceaiului are capacitatea de a răci corpul pe plan intern, iar acest lucru poate duce la reducere febrei și a inflamației asociate cu acest disconfort.
Alte beneficii ale consumului de mentă
- Previne greața și vărsăturile;
- Îmbunătățește imunitatea;
- Benefică în cazul alergiilor;
- Bun pentru durerile de cap;
- Adjuvant pentru regenerarea părului;
- Induce somnolența;
- Menține sănătatea orală;
- Diminuează durerile menstruale.
Cum se face ceaiul de mentă
Pentru 200 ml de apă fierbinte ai nevoie de o linguriță cu vârf de frunze uscate de mentă. Se lasă totul la infuzat pentru 7 minute, după care ceaiul se strecoară și se scot frunzele și se consumă ca atare ori îndulcit cu puțină miere. Se pot consuma până la 2 cești pe zi de ceai de mentă, dimineața și seara, înainte de culcare.
Contraindicații
Orice cură cu mentă trebuie urmată după indicațiile medicului specialist. În cazul consumului în exces, izma bună poate provoca dureri abdominale, vărsături, crampe sau stări de greață. Ceaiul nu este indicat în caz de reflux gastroesofagian.