Bosu are o formă sferică, cu două suprafeţe: una plană şi alta concavă. Are doar 65 de centimetri şi se utilizează în completarea exerciţiilor fizice sau în continuarea antrenamentului. Exerciţiile efectuate cu ajutorul acestui aparat contribuie la îmbunătăţirea flexibilităţii, forţei, elasticităţii, echilibrului sau tonifierii muşchilor. Pentru a afla mai multe, am fost la World Class din incinta Hotelului Marriott, Calea 13 Septembrie nr. 90, tel. 021/403-09-00, unde antrenorul personal Dumitru Butilcă (Dimi), împreună cu fotomodelul Andra Ioniţă, de la Agenţia Armony Events & Models, ne-au arătat cum decurge o oră cu Bosu. Noua metodă de antrenament se clasifică în trei grupe:

√ Cardiovascular. Se referă la activităţile cu caracter aerobic. Exerciţiile de acest tip măresc rezistenţa şi forţa musculară şi sunt cele mai recomandate pentru a slăbi.

√ Echilibru. Aceste exerciţii îmbunătăţesc echilibrul muscular, pentru că se lucrează cu aceeaşi intensitate toţi muşchii, evitând astfel leziunile din viaţa de zi cu zi.

√ Controlul poziţiei. Trebuie să lucrăm învăţând să ne supraveghem propria poziţie şi conştientizând simetria noastră corporală şi de echilibru. Având o poziţie corectă, ne pregătim corpul pentru a evita durerile din zona lombară.

1. Cu un picior îndoit de la genunchi pe Bosu, iar celălalt sprijinit pe podea, se execută exerciţii pentru triceps cu greutăţi. Se fac trei serii a câte opt repetări, cu schimbarea alternativă a braţelor. Acest exerciţiu lucrează în plus şi coapsele, fesierii şi abdomenul, care trebuie în permanenţă încordat.

2. Pentru fesieri şi coapse mai ferme facem fandări. Cu picioarele îndoite pe Bosu şi braţele înainte, ne ridicăm şi ne lăsăm în jos. Se fac 3 serii a câte opt repetări.

3. Pentru a învăţa să ne menţinem echilibrul, dar şi pentru a avea picioare mai frumoase, facem genuflexiuni pe Bosu . Ne aşezăm în centru, până ne găsim echilibrul, şi apoi îndoim picioarele, cu braţele ridicate înainte. Este mai greu la început, însă cu timpul acest exerciţiu nu ni se va părea chiar atât de dificil.

4. Un exerciţiu ideal pentru pectorali. Cu braţele sprijinite pe Bosu, executăm flotări. Pentru a fi mai uşor, putem ţine picioarele îndoite la spate. Se pot face tot 3 serii a câte opt repetări.

5. Cu un picior îndoit în spate pe Bosu, iar celălalt îndoit în faţă pe podea, lucrăm braţele şi muşchii pectorali cu ajutorul greutăţilor. Se ridică o greutate la piept, de opt ori cu un braţ, după care îl lucrăm celălalt. Se fac trei serii a câte opt-zece repetări.

6. Cu spatele aşezat pe Bosu şi picioarele îndoite, lucrăm umerii şi braţele cu ajutorul greutăţilor. Se fac patru serii a câte opt repetări şi avem grijă ca abdomenul să fie încordat pentru a nu solicita zona lombară.

7. Acest exercitiu este foarte bun pentru dezvoltarea muşchilor spatelui şi zona lombară. Aşezaţi pe abdomen, în centrul Bosu, ridicăm braţele şi picioarele în acelaşi timp, apoi le lăsăm în jos. Se fac trei serii a câte opt repetări.

 
 

Urmărește-ne pe Google News