Sauna Bio
Este ideală pentru “începători” şi pentru copii, deoarece funcţionează la temperaturi cuprinse între 45 şi 60 de grade Celsius şi nu exercită nici un fel de presiune asupra sistemului circulator. Sauna Bio este electrică.
E foarte bună pentru persoanele care îşi doresc să transpire, cu două condiţii: să nu aibă probleme cu circulaţia sângelui şi să suporte temperaturi de până la 100 de grade Celsius şi o umiditate de peste 10% în aerul inspirat. Sauna este electrică, iar umiditatea provine de la apa aruncată pe pietrele încinse.
Tepidariul
Atmosfera este comparabilă celei din sere, pentru că aerul este uscat, iar temperatura urcă doar până la 30-40 de grade. Rolul tepidariului este de a întări sistemul imunitar şi de a grăbi însănătoşirea după o răceală puternică. Acest tip de saună nu are efecte nedorite asupra vaselor de sânge. Ca să fie eficientă trebuie să faceţi şedinţe de cel puţin 30 de minute.
Baia cu aburi
Este bună pentru cei care nu suportă temperaturile ridicate, dar îşi doresc o detoxifiere a organismului. Într-o astfel de cabină nu sunt mai mult de 45 de grade. Datorită aburului eliberat în încăpere transpiri, pielea rămâne netedă şi tenul devine mai curat. Sauna cu aburi ajută la tratarea tusei cronice.
Baia fierbinte
Caldarium (baia fierbinte) e ideală mai ales după o oră de sport şi constă într-o baie în apă fierbinte (temperatura trebuie să fie de 40 – 50 de grade, ca să poată fi suportată de piele), cu esenţe de ierburi (levănţică, eucalipt, pin, portocală, etc). Această metodă ajută încheieturile să se relaxeze, contribuie la îmbunătăţirea respiraţiei, alină durerile musculare şi înlătură senzaţia de oboseală.
Cabine cu raze infraroşii
Pentru cei sensibili la temperaturi ridicate, dar care vor să scape de retenţia de apă din organism, cabina sau lampa cu raze infraroşii e o metodă cât se poate de suportabilă. Căldura de maximum 55 de grade emanată de aceste tuburi de lumină e plăcută şi pătrunde prin piele, în profunzime, eliminând tensiunile din muşchi, stimulând arderea grăsimilor şi relaxând corpul.
- Nu mânca mult şi greu înainte de a merge la saună şi nu bea alcool;
- Dacă ţi se face sete, bea apă, în nici un caz sucuri;
- Fă un duş cald înainte, ca să se deschidă mai bine porii. Aşa vei scăpa mai rapid de stratul adipos. Înainte de a intra în saună şterge-ţi pielea cu un prosop din bumbac;
- Ca să elimini excesul de apă din organism încearcă să nu bei apă cu o jumătate de oră înainte şi cu o jumătate de oră după saună, ca să favorizezi detoxifierea. Dacă ţi-e sete totuşi, doar clăteşte-ţi gura cu apă.
- Stai în saună atât cât suportă organismul.
- Protejează-ţi părul cu un prosop, ca să nu aibă de suferit din cauza temperaturii ridicate;
- Între reprizele de saună şi după încheierea lor hidratează-ţi pielea cu cremă sau cu ulei.
Beneficiile saunei
- Întăreşte sistemul imunitar şi previne răcelile. Căldura şi umiditatea favorizează sinteza de anticorpi şi distrug eventualele bacterii şi virusuri;
- Sauna e echivalentă cu un exercitiu cardio, pentru că măreşte ritmul inimii, dilată arterele, oxigenează corpul şi vascularizează suprafaţa pielii, întinerind-o şi catifelând-o;
- Aerul cald îmbunătăţeşte funcţiile respiratorii. Acesta măreşte cantitatea de oxigen care pătrunde în sânge şi îmbunătăţeşte respiraţia;
- Detoxifierea organismului prin transpiraţie, accelerarea diurezei şi a regenerării celulare la nivelul pielii;
- E relaxantă şi revigorantă pentru musculatură şi psihic, dacă e asociată cu aromaterapie sau masaj.
În ce afecţiuni e recomandată:
- forme uşoare de hipertensiune;
- patologii coronariene asimptomatice;
- pacienţi postinfarct în faza de recuperare;
- astm bronşic;
- bronşită astmatiformă;
- contracturi şi leziuni musculare;
- patologii rahidiene de origine musculară;
- boli reumatismale.
Când e interzisă:
- boli inflamatorii acute interne (în special ficat şi rinichi);
- infecţii generale febrile, virale sau bacteriene;
- infarct de miocard în stadiul acut, stări postinfarct şi post-miocardită;
- stare de decompensare cardiovasculară;
- tulburări severe ale circulaţiei cerebrale;
- epilepsie;
- glaucom;
- boli sexuale;
- tumori;
- boli venoase cronice.