Merișoarele, numite și „insulina verde”, sunt apreciate pentru proprietățile și beneficiile pe care le au pentru sănătate, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe de pădure.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre merișor
Merișorul, a cărui denumire științifică este Vaccinium vitis idaea, e o plantă medicinală din familia Ericaceae.
Merișorul crește, de obicei, la peste 1.300 metri altitudine, în pajiști alpine sau luminișuri. Este un arbust adaptat la regiunile nordice temperate, boreale și arctice din Europa și America de Nord. În România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania. Există două tipuri de merișor: sălbatic, care produce, în general, o recoltă pe an în timpul verii și cel european sau cultivat, care produce două recolte pe an, de vară și de toamnă.
Arbustul care produce merișoare este tufos, înalt între 10-40 cm, cu tulpina cilindrică și ramificată. Frunzele sunt mereu verzi, eliptice, pieloase, cu marginile răsfrânte, mai închise la culoare pe fața superioară și cu puncte negre pe spate. Florile de merișor cresc pe vârfuri sub formă de clopoței de culoare alb-roz, în raceme terminale cu două-șase flori. Fructele – merișoarele – sunt mici, zemoase, albe la început și roșii ulterior.
Merișoarele se culeg, de obicei, în perioada septembrie-octombrie.
Merișoare beneficii
Merișoarele conțin mai multe flavonoide decât orice alte fructe de pădure. De asemenea, în compoziția lor se regăsesc vitamina C, vitamina A (beta-caroten), vitamine din grupa B (B1, B2, B3), precum și potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Frunzele de merișor conțin taninuri (substanțe antimicrobiene și antioxidante), flavonoide (antioxidanți), având o acțiune puternic antiinfecțioasă.
Valori nutriționale la 100 g de merișoare
Merișoarele sunt considerate superalimente, tocmai datorită valorii nutriționale pe care acestea o au. Este bine de reținut totuși că, potrivit specialiștilor, merișoarele uscate își pierd din vitamine și minerale.
- Calorii: 46 Kcal
- Carbohidrați: 12,2 din care:
- Fibre: 4,6 g și
- Zaharuri: 4,3 g
- Proteine: 0,4 g
- Vitamina A: 60 IU
- Vitamina C: 13,3 mg
- Vitamina E: 1,2 mg
- Vitamina K: 5,1 mcg
- Vitamina B1 – tiamina: 0,01 mg
- Vitamina B2 – riboflavina: 0,01 mg
- Vitamina B3 – niacina: 0,1 mg
- Vitamina B6 – 0,1 mg
- Folat: 1 mcg
- Acid Pantotenic – 0,3 mg
- Colina: 5,5 mg
- Betaina: 0,2 mg
- Calciu 8 mg
- Fier 0,3 mg
- Magneziu 6 mg
- Fosfor 13 mg
- Potasiu 85 mg
- Sodiu 2 mg
- Zinc 0,1 mg
- Cupru 0,1 mg
- Mangan 0,4 mg
- Seleniu 0,1 mcg
Previn și tratează infecțiile urinare
Infecțiile urinare sunt cauzate de pătrunderea și dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar. Potrivit studiilor însă, sucul de merișoare previne infecțiile urinare, ajutând la vindecarea leziunilor mucoaselor și restabilind un pH adecvat, împiedicând astfel multiplicarea bacteriilor. Mai mult, studiile arată că sucul de merișoare ajută la tratarea infecțiilor urinare chiar și la copii.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Minunatele merișoare mai sunt numite și „insulina verde”, fiind recomandate, potrivit studiilor, și persoanelor cu diabet, deoarece au o concentrație scăzută de zahăr, și datorită proprietăților sale ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Previn hipertensiunea și scad nivelul colesterolului
Sucul de merișoare are numeroase beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile arată că, atunci când este consumat regulat protejează împotriva bolilor de inimă și are efecte benefice asupra celor cu predispoziție la accidente vasculare cerebrale.
Alte studii ce merită menționate au arătat că sucul de merișoare sau extractul de merișoare ajută la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea nivelului de colesterol și creșterea mobilității vaselor de sânge la pacienții care suferă de boli ale inimii.
Întăresc sistemul imunitar
Datorită conținutului de vitamina C și zinc, extractul de merișoare are efecte benefice asupra sistemului imunitar, însă specialiștii sunt de părere că și consumul de merișoare crude are aceleași efecte.
Mențin sănătatea tractului digestiv
Consumul zilnic de merișoare formează un zid de protecție împotriva bacteriilor patogene, precum ar fi E.coli, Helicobacter pylori, Streptococcus mutans. Responsabile pentru aceste beneficii medicale sunt proantocianidele din aceste fructe, care acționează împotriva diferitelor bacterii.
Sucul de merișoare – beneficii asupra pielii
Fitonutrienții și antioxidanții prezenți în merișoare au un rol foarte important în încetinirea procesului de îmbătrânire. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință din SUA. Consumul de suc de merișoare protejează organismul împotriva radicalilor liberi care contribuie la procesul de îmbătrânire, astfel, pielea celor care consumă aceste fructe arată mult mai tânără și mai proaspătă.
Precauţii în consumul de merişoare
Consumul excesiv de suc de merişoare nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină, un medicament anticoagulant utilizat ca un diluant sanguin, pentru a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge în organism.
Există indicii că persoanele care iau warfarină trebuie să fie atente în ceea ce privește aportul de merișoare, deoarece acestea prezintă un risc ridicat de sângerare.
În acelaşi timp, aportul de merișoare trebuie să fie restricționat persoanelor alergice la aspirină. Merișoarele conțin cantități substanțiale de acid salicilic, substanţa prezentă în aspirină.
De asemenea, persoanelor care au nevoie de diluanți sanguini și li se prescrie aspirină ar trebui să evite excesul de suc de merioșoare.
Extractele de merișor conțin o concentrație semnificativă de oxalat și calciu, iar acest lucru poate amplifica șansele de a produce pietre de oxalat de calciu și pietre cu acid uric la anumiți oameni.
Persoanele care au pietre la rinichi sau care au o istorie de pietre la rinichi ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma suplimente cu merișor sau o cantitate mare de suc.
Cum se consumă
Merișoarele se pot consuma în stare naturală, bine spălate. Totuși, merișoarele au un gust acru și de aceea fructele sunt rareori preferate crude. Ele se pot consuma mai ales sub formă de sucuri, deserturi, cocktailuri, smoothie-uri, compoturi, jeleuri, gemuri, ceaiuri sau sub formă de sos pentru fripturi și, foarte rar, pentru a acri unele ciorbe sau tocănițe.
Suc de merișoare
Sucul de merișoare are, așa cum am menționat, numeroase beneficii pentru sănătate. Petru a-și păstra proprietățile este bine ca acesta să fie presat la rece și consumat ca atare.
Totuși, pentru că este destul de acrișor, multe persoane preferă să adauge și miere, după gust. Este bine ca sucul de merișoare să fie consumat proaspăt.
Dulceață de merișoare
Ingrediente:
- 1 kg merișoare,
- 1 kg zahăr,
- zeama de la o lămâie mică.
Mod de preparare:
Se curăță merișoarele de codiță, se spală cu apă rece și se scurg. Se așază într-o cratiță un strat de fructe, unul de zahăr și tot așa până se termină și fructele și zahărul. De fiecare dată, peste fructe se stoarce și puțină zeamă de lămâie. Se lasă la rece de seara până dimineața. A două zi se fierbe la foc mic până se topește zahărul, amestecând continuu, și se adună spuma când se formează. Când dulceața de merișoare începe să se lege, se pune în borcane cu filet și se lasă acoperite cu pături până se răcesc.
Ceai de merișoare
Pentru a prepara ceai de merișoare ai nevoie de 1-2 lingurițe de fructe pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat pentru 5-10 minute, după care poate fi consumat cald. Se pot consuma până la 3 căni pe zi, între mese.
Decoct de merișoare
Se pregătește din 1-2 lingurițe de frunze sau fructe de merișor, peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Amestecul se pune la fiert, la foc mic, timp de 10-15 minute, după care vasul se acoperă și se lasă cu capac pentru încă 10 minute. Se strecoară decoctul de merișoare și se consumă până la 3-4 picături pe zi.
Prăjitură cu merișoare
Ingrediente:
- 250 g făină
- un plic praf de copt
- 3 ouă
- 250 g smântână
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- 250 g merișoare
- o lingură de zahăr pentru merișoare
Mod de preparare: Se bat ouăle și se amestecă cu untul moale și zahărul. Se mixează și se pun apoi smântâna și făina amestecată cu praful de copt. Merișoarele se amestecă cu o lingură de zahăr. Se pun apoi merișoare în aluat, se omogenizează și se toarnă compoziția în tava de copt unsă cu unt. Se lasă la cuptor 35 de minute și se verifică starea coacerii după ce au trecut 25 de minute.
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:08
Aceste rețete sunt simple și oferă modalități delicioase de a integra merișoarele în dieta dvs., beneficiind în același timp de nutrienții și antioxidanții lor.
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:06
Ele pot fi consumate proaspete, uscate, în sucuri, smoothie-uri, salate sau în rețete de prăjituri, checuri, sau în combinație cu cereale pentru un plus de gust și nutrienți. Iată două rețete simple cu merișoare
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:06
Merișoarele sunt bogate în antioxidanți și nutrienți benefici pentru sănătatea inimii și a sistemului imunitar