Centenarul Marii Uniri și acțiunile organizate de către autoritățile statului pentru marcarea acestuia scot la iveală mărturii incredibile ale celor care au trăit perioada celor o sută de ani de existență a țării noastre. O dovadă în acest sens este Profira Baciu care, în pofida vârstei foarte înaintate, este de o luciditate demnă de invidiat pentru mulți dintre semenii noștri.

Cu o memorie copleșitoare despre ceea ce a însemnat perioada regalității, femeia transmite și un mesaj către conducătorii țării pentru ca locuitorii săi să o ducă mai bine.

”A fost foarte bine, acum este greu”

Bătrâna crede că singura șansă a României este ca la cârma țării să vină un conducător ”român de-al nostru”, care să creeze acele locuri de muncă prin care ”copiii și nepoții” să fie aduși acasă.

Conducătorii țării să facă cum pot mai bine, să facă țara cum a fost, nu s-o lase distrusă cum au distrus-o. A fost foarte bine, acum este greu. S-au dus toți copiii noștri, toți nepoții. Au rămas satele izolate. Vedeți cum cântă cântăreții ăștia. Să se găsească un român de-al nostru să conducă țara, să nu ne conducă străinii. Să aibă grijă de toată lumea noastră. Să facă fabrici și să aducă oamenii toți la locuințele lor…Câte dureri aduc sufletelor mamelor copiilor care sunt plecați. Am rămas singuri. Nu are cine să ne dea o lingură de apă, nu are cine să ne spele…Sunt copii pe drumuri…Să facă cum o fi mai bine să aducă țara la locul ei”, crede Profira Baciu.

Cei o sută de ani de viață nu o împiedică pe femeie să-și poarte singură de grijă în viață. Trăiește din pensia sa și nu se plânge de nimic, nici măcar de vreo boală, până la urmă firească, a bătrâneții. Dimpotrivă, Profira Baciu merge și acum la prășit și are găini pe care și le crește singură.

Nu a făcut niciodată vreo injecție și nu a stat nicio zi în spital

Marea ei tristețe este însă că nu mai are pe nimeni drag alături. Atât fiul, cât și fiica sa au murit din cauza unor boli incurabile, iar nepoții și strănepoții sunt ”împrăștiați” prin lume. Nu se dă însă bătută și spune că mai este ajutată de o vecină la treburile gospodărești.

Nu am făcut niciodată vreo injecție și nici nu am fost internată în spital. Am mai fost răcită, dar m-am tratat acasă”, mărturisește Profira Baciu.

La cei o sută de ani de viață, bătrâna nu-și mai dorește decât sănătate, ceea ce le transmite tuturor românilor la împlinirea celor o sută de ani de la Marea Unire.

”Carol al II-lea a venit și pe la noi prin sat, căci o avea pe Lambrino, gagica lui”

Chiar dacă are venerabila vârstă de o sută de ani, Profira Baciu are o memorie excepțională. O dovadă în acest sens sunt amintirile sale despre ceea ce a însemnat regalitatea în România, din punctul său de vedere, și cum a ajuns să-l vadă pe unul dintre regi în satul său natal Butucăria. Bătrâna ne-a mărturisit despre aventurile regelui Carol al II-lea în județul Vaslui și pe care, paradoxal, chiar tatăl său îl aducea la ”gagica” sa, Zizi Lambrino.

Regele, aista o stricat-o întâi (n.red – despre țară). Regele Carol al II-lea a venit după Ferdinand, Mihai era mic, iar țara o pus-o sub epitropie. S-a împăcat cu regina, cu Elena, și apoi s-a apucat de distrus, o vândut o bucată de Bucovina, apoi o distrus Basarabia. A venit și pe la noi prin sat, căci acolo era Lambrino, gagica lui, care îi spunea lui tata: ”Mâine iei trăsura, căci la ora cutare vine Carol. Și apoi se ducea tata la gară și aducea regele…Apoi o vândut toată moșia lui Lambrino la țărani și și-a pus palma și a plecat…Apoi a băgat țara în război, s-a unit cu germanii, pentru că ei se trăgeau din germani”, își amintește femeia.

Profira și alte trei bătrâne de 100 de ani, răsplătite cu un steag, un tort, o plachetă și o insignă

Împlinirea unui secol de viață de către Profira Baciu, la fel ca și alte trei bătrâne din județul Vaslui, a fost un prilej pentru autoritățile județene să organizeze un moment festiv. Astfel, Prefectura le-a invitat pe cele care se nășteau, în urmă cu exact un secol, în județul Vaslui, pentru a le omagia așa cum se cuvine, mai ales că sunt martorele tuturor regimurilor care s-au succedat de la regalism la capitalismul actual.

”Persoanele pe care le onorăm azi împlinesc anul acesta, cea mai frumoasă vârstă: vârsta Marii Uniri. Sunteți născute odată cu România și ne mândrim cu asemenea persoane, care sunt un exemplu pentru noi. Vă felicităm din tot sufletul”, le-a transmis prefectul de Vaslui, Eduard Popica.

Cele patru bătrâne sărbătorite de către autorități au primit de la șefii instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai multe cadouri, respectiv un tort în culorile steagului național, o insignă și un drapel. Nu în ultimul rând, ”femeile centenar” au fost ”răsplătite” de către prefect și cu o plachetă cu mesajul ministrului Internelor, Carmen Dan.

Citește și: DOCUMENT / Legea offshore, noua Roșia Montană. Petroliștii primesc scutiri de taxe și derogări de la legea patrimoniului

Urmărește-ne pe Google News