Într-o epocă a vitezei, mâncatul pe fugă a devenit un obicei pentru majoritatea persoanelor. Chiar dacă acest lucru are numai dezavantaje, mulţi continuă să ia micul dejun în timp ce se îmbracă, prânzul în timp ce trimit un email şi cina în timp ce se uită la televizor.
Mesele rapide afectează în primul rând digestia. Organismul are nevoie de sucurile gastrice produse de stomac pentru a demara procesul de digerare. Dacă înfuleci într-un timp record, aceste sucuri gastrice nu au timp să se producă şi te poţi alege cu gastrită sau ulcer. Iar asta nu e tot. “Mâncatul în grabă are efecte negative şi asupra greutăţii. Chiar dacă eşti stresat, ar trebui să te deconectezi de la probleme atunci când mănânci, pentru a nu te îngrăşa”, e de părere nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Cei care nu reuşesc să savureze mâncarea nu îi vor da creierului timp suficient să primească semnalul de saţietate şi vor consuma mai mult. Pentru a echilibra alimentaţia, trebuie să mănânci mai puţin, mai divers şi mai încet.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, soluţia este luarea meselor la ore fixe şi respectarea intervalelor orare pentru fiecare tip de masă. Dacă nu ai mâncat până la ora 10.00, poţi considera că ai sărit peste micul dejun. În principiu, între orele 12.00 şi 14.00 ar trebui să iei prânzul, atunci când reuşeşti să te deconectezi de toate sarcinile pe care le ai şi te poţi concentra asupra mâncării. În privinţa cinei, dacă nu vrei să te trezeşti a doua zi mai obosit( ă) decât te-ai culcat, trebuie să mănânci cu cel puţin două ore înainte să te bagi în pat.
De cele mai multe ori, mesele rapide conţin alimente nesănătoase. Înlocuieşte produsele de fast-food, chipsurile şi alunele prăjite cu fructe proaspete sau confiate, iaurt degresat sau o salată de ton.
Există şi risc de diabet
Pentru a evita să te îmbolnăveşti de diabet mănâncă încet, cu dumicaţi mici şi mestecă foarte bine alimentele pe care le consumi. Studiile au arătat că foarte multe persoane care mănâncă în grabă fac diabet de tip 2.