Cuprins:
Puţine sunt meseriile care au trecut proba timpului şi au reușit să-și păstreze prestigiul şi valoarea și chiar să se dezvolte de-a lungul istoriei.
Unele dintre acestea ți s-ar putea părea acum foarte grele, unele dintre ele murdare, iar în unele cazuri chiar umilitoare, însă cu multe zeci și sute de ani în urmă erau printre cele mai căutate meserii ale acelor vremuri.
În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu cele mai populare 10 meserii care nu mai există în zilele noastre, realizată de EthicalJobs.com.au.
Lampagiu
Până când iluminatul electric stradal a fost introdus prima dată – în Timișoara anului 1884 – exista iluminatul pe bază gaz. Lămpile trebuiau aprinse în fiecare seară şi stinse la răsăritul soarelui. Pentru asta existau oameni specializați care prestau această meserie.
Omul care dădea deşteptarea
Până să fie inventat ceasul deșteptător, exista o meserie care consta în trezirea oamenilor la ore fixe. Cei care practicau această meserie mergeau în fiecare dimineață la clienții lor și îi strigau, le băteau în geam sau în ușă pentru a-i trezi.
Pianist la cinematograf
Această profesie a existat în epoca filmului mut, deoarece peliculele aveau nevoie de acompaniament muzical. Pianiștii din cinematografe trebuiau să improvizeze o temă muzicală în funcție de subiectul filmului. Pentru a se auzi cât mai bine, acești pianiști erau nevoiți să tapeze clapele pianelor, care erau de obicei ieftine.
Vânător de şobolani
A fost o perioadă când în Europa era invazie de șobolani, care transmiteau diverse boli. Această meserie nu era deloc una rușinoasă, ba chiar era una dintre cele mai populare ale acelor vremuri. Cei care prindeau şobolani erau adesea bolnavi din cauza muşcăturilor şi a zgârieturilor acestora.
Omul care aranja popicele
În trecut nu exista un dispozitiv care să aranjeze popicele dărâmate, motiv pentru care era nevoie de oameni care să facă această operațiune. De obicei, această meserie era practicată mai ales de copii sau de adolescenţi şi nu era deloc bine plătită.
Tăietor de gheaţă
Pe vremuri, pentru a păstra alimentele reci, oamenii foloseau gheață. Pentru că blocurile de gheață erau foarte mari, cineva trebuia să le taie. Astfel, erau angajați oameni special „pregătiți” care ocupau doar de tăierea bucăților de gheață.
„Ascultător” de avioane inamice
Înainte de inventarea radarelor, oamenii foloseau niște oglinzi acustice de mari dimensiuni cu care „ascultau” cerul și pentru a detecta, astfel, zgomotul produs de motoarele avioanelor care se apropiau la orizont.
Lăptar
Pe vremea când nu existau frigidere, laptele nu putea fi păstrat mai mult de o zi, pentru că se strica. De aceea, existau persoane care aduceau zilnic laptele şi îl lăsau în faţa caselor. Laptele era livrat în sticle, iar clienţii lăsau în faţa casei alte sticle goale.
Telefonist, operator tablou telefonic
Până la apariția telefoniei moderne, legăturile telefonice erau făcute manual de către telefoniste, prin intermediul unor tablouri telefonice. Majoritatea erau femei în această meserie și trebuiau să aibă voce plăcută, să fie sănătoase, să aibă un temperament liniștit și să fie suficient de înalte pentru a putea ajunge la partea superioară a comutatorului.
Dactilograf
Această profesie a dispărut în anii 90, odată cu apariţia computerelor și imprimantelor, care au înlocuit maşinile de scris. Dactilografii erau de regulă femei, care erau prezente în orice instituţie. Ele dactilografiau zilnic zeci şi sute de documente, transcriind un text scris de mână.